Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Továbbra sincs válasz arra, miért volt annyira fontos, hogy a pedofilsegítő K. Endre kegyelmet kapjon


Balog Zoltán és Novák Katalin a Századvég Család vagy migráció? című konferenciáján 2019. február 28-án
Balog Zoltán és Novák Katalin a Századvég Család vagy migráció? című konferenciáján 2019. február 28-án

Ki beszélte rá Novák Katalint a bukását okozó elnöki kegyelem megadására? Hiányoznak az EU-s pénzek: tavaly visszaesett a gazdaság. A január eleji benzináremelés kimaradt az inflációs adatokból.

Ki beszélte rá Novák Katalint a bukását okozó elnöki kegyelem megadására?

A Fidesz két fontos politikusát már elsodorta a kegyelmi botrány, de Balog Zoltán református püspök, aki lobbistája volt az elnöki kegyelemnek, maradt. Egyelőre legalábbis. Ki játszhatott szerepet ebben a Fidesznek komoly meglepetést okozó ügyben, és hogyan igyekeznek konszolidálni a helyzetet?

Egy másik cikkünkben arról számoltunk be, hogy Karácsony Gergely belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy a fideszes városvezetés idején ki, miért és milyen információk birtokában döntött az akkor fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről, amit amúgy ő maga is megszavazott annak idején.

Hiányoznak az EU-s pénzek: tavaly visszaesett a gazdaság

A kormány úgy ment neki a tavalyi évnek, hogy négy százalék felett fog nőni a gazdaság, amiből végül 0,8 százalékos visszaesés lett. Elfogyott az emberek megtakarítása, kevesebbet is vásároltak, emiatt bezuhant a kiskereskedelem teljesítménye. A magas banki kamatok miatt szenved az építőipar, és az ipari termelés is visszaesett.

A január eleji benzináremelés kimaradt az inflációs adatokból

Mintegy fél százalékponttal is nagyobb lehetett volna a januári infláció, ha teljes egészében elszámolják a 41 forintos üzemanyagár-emelést. A KSH módszertana alapján azonban nem regisztrálta a benzin és a gázolaj drágulását: a hivatal minden hónap 1–20. között jegyzi fel az árakat, és január 1-jétől a legtöbb benzinkút húsz forinttal emelt.

„Megmozdult a civil kurázsi” – folytatódtak a debreceni pedagógusperek

Elmaradt illetménypótlékjaik megfizetése érdekében indított pert több tanár a Debreceni Tankerületi Központ ellen. A tankerület elsősorban a perköltséget vitatja. Az alperes ügyvédje a bíróság kérdésére nem tudta megnevezni, melyik cég üzemelteti a KRÉTA nevű tanulmányi rendszert, amelyen keresztül elrendelték a helyettesítéseket.

Sok a szöveg, beszéljenek inkább az ábrák, a grafikonok

Minél gyorsabban, érthetőbben és látványosabban akarunk információkhoz jutni napjainkban – ebben segíti az olvasót az adatvizualizációs újságírás. Egy téma kiált a grafikonokért, táblázatokért, interaktív ábrákért. A Sztoriban vendége ezúttal Németh Dóra adatvizualizációs újságíró és Szalai Bálint újságíró, szerkesztő, akikkel a charticle rejtelmeibe igyekszünk bevezetni hallgatóinkat.

Jogerősen felmentették Bige Lászlót a vesztegetés vádja alól

Jogerősen felmentette Bige László nagyvállalkozót a vesztegetés elfogadásának vádja alól a Debreceni Ítélőtábla. A másodfokú bíróság sem találta bizonyítottnak, hogy a vádlott elkövette volna a vádban szereplő bűncselekményt.

Újabb nagy orosz partraszállító hajót süllyesztett el az ukrán hadsereg

Az ukrán hadsereg a katonai hírszerzéssel (GUR) együttműködve megsemmisítette az orosz flotta egyik legnagyobb partraszállító hajóját, az 1986-ban átadott Cézár Kunyikovot az Oroszország által már 2014-ben illegálisan annektált Krím félsziget partjainál.

Amit még tudni érdemes

Szorul a hurok Balog Zoltán körül is, kiderítettük, ki a másik püspök, aki lemondatná (Népszava)

A lap értesülései szerint nem Fekete Károly az egyedüli református vezető, aki helyénvalónak tartaná, ha a pedofilügyben az ő támogatásával adott elnöki kegyelem következményeként a volt miniszter megválna a zsinat lelkészi elnöki tisztségétől.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG