Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Újabb olajszankciók léptek életbe, a magyar kormány is megszavazta


Egy asszony a telefonjával egy kijevi áramszünet idején, 2022. december 20-án
Egy asszony a telefonjával egy kijevi áramszünet idején, 2022. december 20-án

Hogyan kínozzák a magyar rendőrök az elfogott menekülteket? Tilos az orosz olaj tengeri szállítása az EU-ba. Megint tömeges orvosfelmondással fenyeget az orvosi kamara: ezek voltak a hétvége legfontosabb hírei, témái.

Vasárnaptól tilos orosz eredetű olajtermékeket behozni az Európai Unióba. Akik még tudnak csővezetéken orosz nyersolajat venni, mint Magyarország, azok csak megkötésekkel kereskedhetnek az abból finomított termékeikkel. December óta ársapka korlátozza a nyersolaj árát, mostantól a benzinre, dízelre és kerozinra, illetve a fűtő- és kenőolajokra is ársapka vonatkozik.

Orosz olaj Bulgáriába, onnan részben Ukrajnába: meddig maradhat fenn Szófia és a Lukoil EU által szentesített különügylete? – teszi fel a kérdést lapunk.

Miközben az EU leállítja az orosz olaj importját, Bulgária folytatja a finomítását, de az orosz olajóriásra, a Lukoilra nehezedő egyre nagyobb nyomás miatt ez nem tart örökké.

Ukrán tél

Szintén a Szabad Európa tudósított arról, hogy egyre több orosz katonai egység szegül szembe a parancsokkal, és nem hajlandó harcolni az Ukrajna elleni háborúban, panaszkodva a rossz kiképzésre, az alapvető felszerelések hiányára és a sokak szerint értelmetlen – vagy öngyilkos – utasításokra.

Múlt héten jelent meg a videó a Telegramon és más orosz közösségi oldalakon, amelyen több mint kéttucatnyi maszkos és terepszínű gyakorlóruhába öltözött férfi csoportja áll egy havas mezőn, és segítségért könyörög.

„Mi vagyunk a 254. ezred 3. zászlóalja 7. századának 1., 3. és 4. szakaszának katonái. Kérjük, segítsenek nekünk rendezni a helyzetet – mondják a katonák. – A parancsnokunk azt a parancsot adta, hogy ne vonuljunk vissza a helyünkről. De a parancsnok nem biztosított fedezéket és támogatást. Csak géppuskáink voltak, az összes többi fegyverünk megsérült.”

„Most dezertálással vádolnak minket, mivel a századparancsnok azt mondja, hogy nem ő adta a parancsot – mondták. – Összefoglalva: a parancsnokság nem törődik velünk.”

Okszana Lebedenko ukrán katonaorvos 11 éves lánya, Jeva azután tűnt el, hogy az oroszok elfoglalták szülővárosát, a Harkivi területen található Vovcsanszkot. Lebedenko később rájött, hogy oroszbarát testvére vitte Oroszországba a lányt engedély nélkül. Csaknem egy év elteltével decemberben önkéntesek segítségével találhatott újra egymásra anya és lánya Kijevben. Az ukrán hatóságok szerint eddig több mint 14 ezer gyermek került Ukrajnából Oroszországba, ahol adoptálják és orosszá nevelik őket. Nézzék meg megrázó videónkat!

„A propaganda szinte mindenhol jelen van”: helyi információs aktivisták szállnak szembe a Kreml hadigépezetével – írta meg orosz társszerkesztőségünk. (Amely, hasonlóan a cikkben szereplő médiumokhoz, a háború kitörése után kénytelen volt elhagyni az országot.)

Vlagyimir Putyin kormánya évek óta folytat háborút a másként gondolkodók ellen Oroszországban – ezeket az erőfeszítéseket fokozta azóta, hogy a Kreml februárban megindította Ukrajna elleni hatalmas invázióját. Egyes oroszok azonban a közösségi média révén küzdenek a propaganda és a megfélemlítés ellen.

Ellenállók

Egy, az illetékes kormányhivatal oldalára kikerült tanulmány szerint jóval több vizet fogyasztana a debreceni akkugyár, mint amennyit kommunikálnak. A dokumentum szerint akár hatvanezer köbmétert is fogyaszthat a jövőben a déli ipari park, az önkormányzat által terjesztett röplap szerint azonban még negyvenezret sem fog. Az helyhatóság félreértésről beszél, a dokumentum eltűnt a kormányhivatal oldaláról.

A háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását, a kórházi orvosok helyezzék letétbe önkéntes többletmunkájuk felmondását – ezt szavazta meg közel egyhangúlag a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli országos küldöttközgyűlése.

A kormány belefogott ugyanis az egészségügy átalakításába az orvosi ellátás első vonala, az ügyeleti rendszer átszabásával. Hajdú-Biharban indult a reform: az eddigi 22 háziorvosi ügyelet helyett csak tíz településen lehet este vagy éjszaka orvoshoz fordulni. Mindez válasz a kínzó orvoshiányra, amit elsősorban mentőtisztekkel pótolnának.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint „a kamara lépése a betegeket veszélyezteti. Kérem a kamarát, hogy mivel ez felelőtlenség, a felelőtlenségtől tartózkodjon.” Takács Péter szerint „a magyar egészségügy továbbra is jól teljesít”.

A Belügyminisztérium közleményt adott ki arról, hogy a napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan tíz százalékkal megemelt fizetésüket. A tárca a már ismert kormányzati menetrendet ismételte meg: az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg 21 százalékos lesz, ezt követően 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a mértéke. A közlemény szerint a kormány célja, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése elérje a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát. Egyébként pedig amikor Magyarország majd megkapja az uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelés következhet.

Ez köszönőviszonyban sincs a bérkövetelésünkkel vagy az inflációval – reagált a Szabad Európának a Belügyminisztérium bejelentésére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetnek (PDSZ) választmányi elnöke, Komjáthy Anna és Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.

Megkínzott menekültek

A magyar hatóságok a felelősek annak a 22 éves szír férfinak a haláláért, aki a Tiszán keresztül jutott Magyarországra, mert a rendőrök társaival együtt visszakényszerítették őket a folyóba – mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága. Cikksorozatunk második részében folytatjuk annak feltárását, hogy a magyar rendőrök különféle módszerekkel kínozzák azokat a menekülteket, akiket a határ közelében kapnak el.

A héten volt Tamás Gáspár Miklós temetése. Egy igazi médiaritkasággal emlékezünk a filozófusra a Szabad Európa Rádió 1992-es műsorával, amelyben az SZDSZ Országos Tanácsának elnökeként Csurka Istvánnal, az MDF akkori alelnökével beszélgetett a megszűnő pártállam új lehetőséget kereső vezetőiről, magas beosztású embereiről.

Pénznyelővé vált a Biodóm, mert a fővárosnak nincs forrása a befejezésére. Bősz Anett főpolgármester-helyettes szerint kormányzati beruházásról van szó, amelynek befejezéséhez a kormány nem adta oda a szükséges fedezetet, de a félkész épület a főváros tulajdonába került, neki kell fenntartania, fűtenie, miközben Budapest súlyos pénzügyi gondokkal küzd. Ennek ellenére úgy döntöttek, nem hagyják fűtés nélkül amortizálódni a Biodómot. Lapunk megtudta, hogy még 45 milliárdra lenne szükség a látványosnak szánt beruházás befejezéséhez.

Már készültek a külföldi utazásra a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium diákjai, amikor az iskolavezetés visszavonta a már megítélt Erasmus-pályázatokat. Az intézmény vezetése szerint a szervező cég hibájából kerültek ilyen kellemetlen helyzetbe. Egy szülő azt mondta lapunknak, megérti a döntést, de azt nem, miért írták ki a pályázatokat.

Kapcsolati erőszakból, emberkereskedők, csicskáztatók fogságából menekülőkön segít Toszeczky Renáta, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni programjának szociális munkása. Tudja, hogy mit élnek át, hiszen a saját bőrén tapasztalta meg, milyen áldozattá válni. Azt mondja, megszokta már, hogy a magánélete összefonódik a hivatásával. Szelfi-interjúnk.

Szintén Szelfiben szerepelt Pintér Judit Nóra pszichológus, aki az orvos-beteg kommunikáció hiányosságairól beszélt, és arról, hogy ez fokozza a betegek kiszolgáltatottságát.

És a sok borzalom után jöjjön egy szívmelengető videónk.

„A tartalma nagyon fog és érint engem – mondja Tes Anna, a Baltazár Színház színésze új darabjukról, amelyet az ukrán háború ihletett. – Megtörtént a valóságban, és innét magam előtt látom, amikor mondom a szöveget. És így nehezen tudom elmondani.” A 25 éves, fogyatékkal élő színészekkel dolgozó színház bejárta a világot. Magyarországon egyedülálló, amit csinálnak, ami nem csak arról szól, hogy a fogyatékkal élőkkel elfogadóbb legyen a társadalom. A társulat tagjai a Baltazár születésnapi rendezvényén elmesélték, mit kapnak a színháztól, és mit tudnak ezáltal adni. Érdemes megnézni videónkat.

Ja, hétvégén szinte minden ellenzéki párt nagy seregszemlét tartott. Mindegyiken sokan elmondták, hogy az Orbán-rezsim tarthatatlan.

Öltözzenek melegen!

Kerényi György

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG