Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pedagógusok a tízszázalékos béremelésről: 25 százalékos infláció mellett ez halottnak a csók


A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én
A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én

Ez köszönőviszonyban sincs a bérkövetelésünkkel vagy az inflációval – reagált a Szabad Európának a Belügyminisztérium bejelentésére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetnek (PDSZ) választmányi elnöke, Komjáthy Anna és Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.

A Belügyminisztérium közleményt adott ki arról, hogy a napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan tíz százalékkal megemelt fizetésüket. A tárca a már ismert kormányzati menetrendet ismételte meg: az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg 21 százalékos lesz, ezt követően 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a mértéke. A közlemény szerint a kormány célja, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése elérje a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát. Egyébként pedig amikor Magyarország majd megkapja az uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelés következhet.

A PSZ alelnöke szerint azonban a kormány kettős kommunikációt folytat, mást mond Brüsszelben, és mást itthon, ahol az Európai Unióra mutogat. Totyik Tamás úgy fogalmazott: a kormány a baloldalra fogja, hogy az uniós forrásokhoz nem fér hozzá, de megállapodni az Európai Bizottsággal nem a parlamenti ellenzék, hanem a kormány feladata.

Ehhez kapcsolódóan: Sokkolták az EP-képviselőket a magyar oktatási közállapotok és a rendszer működése

A pedagógus-szakszervezetek bérkövetelése továbbra is egy érdemi, 45 százalékos azonnali emelés és a pótlékok beépítése az alapbérbe. Komjáthy Anna úgy fogalmazott: most úgy csinálnak, mintha valóban bejelentettek volna valamit, miközben ezt a tíz százalékot, ami egyébként nem az alapbér, hanem a bérpótlék emelése, már augusztusban tudni lehetett, ráadásul az infláció 24 százalék felett van, és az élelmiszerek ára negyven százalék felett drágult. Ezzel a most bejelentett tízszázalékos emeléssel is reálbércsökkenéssel kezdték a 2023-as évet a tanárok.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy az egy éve tartó tiltakozásoknak, sztrájkoknak, demonstrációknak a kormányzati ígéreteken kívül semmilyen eredménye nem volt. Miközben érdemi béremelés nem történt, a kormány olyan rendeletet hozott, amely lehetővé teszi, hogy a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat ne azonnal, hanem majd a nyári szünetben bocsáthassák el, ezt a szakszervezetek az Alkormánybíróságon készülnek megtámadni. A kormány belengette a teljesítményértékelési rendszer bevezetését is. Ez utóbbiról a PSZ alelnöke azt mondta, tudatosítani kell az emberekben, hogy ha ezt bevezetik, azzal a pedagógusok négyötöde rosszul jár.

„Nem lehet a bérezés szempontjává tenni, hogy mennyire vagyok lojális az intézményhez vagy milyen öltözékben jelenek meg az iskolában. Ez megosztó és megalázó, ha ezt is benyeli a pedagógustársadalom, halálra van ítélve” – mondta Totyik Tamás.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG