Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három újabb vasúti gerillát állítottak bíróság elé Belaruszban


Vonatbaleset 2022. március 22-én a Minszk–Mahijlov vonalon
Vonatbaleset 2022. március 22-én a Minszk–Mahijlov vonalon

Megkezdődött a tárgyalása Belaruszban három újabb olyan aktivistának, akik a vádak szerint a vasúti sínek megrongálásával akarták megzavarni az Ukrajnában állomásozó orosz csapatok ellátását.

A minszki székhelyű Vjaszna (Tavasz) jogvédő szervezet arról tájékoztatott, hogy Uladzimer Oramcau, Dmitrij Klimau és Jauhen Minkevics ellen hazaárulás és terrorcselekmények miatt emeltek vádat.

Ha a keleti Mahiljov város bírósága végül bűnösnek találja a mintegy tíz hónappal ezelőtt letartóztatott vádlottakat, hosszú évekre rács mögé kerülhetnek.

Az eljárás zárt ajtók mögött zajlik, így a részletekről nem sokat tudni.

Ehhez kapcsolódóan: Halálra ítélhetnek Belaruszban három vasúti gerillát

Az országban már nagyjából hatvan embert vettek őrizetbe hasonló cselekmények miatt. A BYPOL nevű csoport által kezdeményezett „vasúti háború” művelet résztvevőire a sajtóban „vasúti gerillákként” hivatkoznak.

Több ilyen aktivista ügyében már meg is született az ítélet. Január elején egy fővárosi törvényszék 13 év börtönbüntetést szabott ki a negyvenéves Vital Melnikre, miután bűnösnek találták egyebek mellett terrorizmus, lőfegyver birtoklása, állami tulajdon megrongálása, illetve Aljakszandr Lukasenka vezető nyilvános megsértése miatt.

Belarusz közvetlenül nem vesz részt Oroszország ukrajnai háborújában, azonban logisztikai támogatást nyújtott az orosz hadseregnek, lehetővé téve északról a benyomulást a szomszédos Ukrajnába.

A Nyugat több körben is szankciókat rendelt el a posztszovjet tagköztársasággal szemben.

Belarusz az egyetlen ország Európában, amely még mindig alkalmazza a halálbüntetést. Májusban Lukasenka aláírta a büntető törvénykönyv módosítását, amely lehetővé tette a halálbüntetés alkalmazását „terrorcselekmény-kísérletek” esetében.

XS
SM
MD
LG