Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktorék megpróbálják a lengyel trükköt, nem fogják betartani az uniós bíróság döntését


Orbán Viktor a kormányinfón 2021. december 21-én
Orbán Viktor a kormányinfón 2021. december 21-én

Orbán Viktor bejelentette, hogy nem fogják betartani az Európai Unió Bíróságának ítéletét a jogszerűtlen kitoloncolások kapcsán. Novák Katalint akarja a kormány új köztársasági elnöknek. Orbán Viktor nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy kiállna-e vitára Márki-Zay Péterrel.

A magyar miniszterelnök elárulta, hogy a Fidesz Novák Katalint, a Fidesz korábbi alelnökét fogja jelölni új köztársasági elnöknek jövő év elején.

Egyben bejelentette, hogy a kormány nem fogja végrehajtani az európai bíróság ítéletét a törvénytelen kitoloncolásokról. Utóbbival a lengyel kormány ötletét követik, alább olvashat ennek részleteiről.

Orbán Viktortól ezeket úgy lehetett megtudni, hogy elment a karácsony előtti kormányinfóra, és beszédet is tartott, kivételesen pedig újságonként néhányat kérdezhettek is tőle az újságírók.

A miniszterelnök az uniós bírósági döntés be nem tartásáról elmondta még, hogy úgy értelmezi az Alkotmánybíróság döntését, hogy a kormánynak meg kell védenie a magyarok „kulturális szövetét (…) ezt a miliőt, ezt a közeget”.

Itt etnikai, nyelvi vagy bármilyen kulturális szempont szóba jöhet. Most sem derült ki, pontosan hol a határ, ki vagy mi az, ami annyira elüt a kormány által többséginek vélt jellemzőktől, hogy állami erővel fognak fellépni ellene.

Arra a kérdésre nem válaszolt egyértelműen a miniszterelnök, hogy az így kilátásba helyezett komoly pénzbírságok megvalósulása esetén sem lesznek-e hajlandók tisztességes eljárást biztosítani a menedéket kérőknek.

Gulyás Gergely miniszterrel egyetértésben ismét elmondták, hogy a jogállami működéssel kapcsolatos uniós problémák meglátásuk szerint nem a demokrácia szabályairól szólnak, hanem le akarják váltani a kormányt.

Orbán Viktor többször is hangsúlyozta, hogy a járvány miatti uniós támogatások felfüggesztése nem okoz gondot Magyarországnak. De aztán azt is elárulta, hogy bizonyos felvásárlásokat, beruházásokat el kellett halasztani a „gazdasági helyzet miatt”, például a reptér államosítását.

Az LMBTQ+-jogokat és a bevándorlást tervezné kampánytémáknak

Orbán Viktor egyébként általában az LMBTQ+-jogokat és a bevándorlást tervezi fő témának a magyar választási évben. Emellett a járvány sem fog megszűnni az évszámváltástól.

Nem méltó a magyar halottak számával vádolni a kormányt
A miniszterelnök megismételte, hogy a járvány kapcsán nem kéne a járványhalálozásokat firtatni a védekezés értékelése kapcsán, mert ez rossz felhangot ad az egész kérdésnek, szerinte ez nem humánus megközelítés. Egyébként most már úgy látja, hogy a többlethalálozások mutatóját lehet nézni, amelyben szerinte nem áll annyira rosszul Magyarország, mint a hivatalos közvetlen járványhalálozások számát tekintve. Emellett új kapacitásszámot mondott a bevethető kórházi ágyakról, szerinte ez Magyarországon tíz-tizenötezer. Szerinte ez „fantasztikus”, nagyon sok ágy.


A miniszterelnök külpolitikai hozzáállásáról többször megismételte, hogy szerinte az EU-nak el kellene felejtenie, hogy ideológiai céljai is vannak. Mert pluszpénztől, lehetőségektől eshet el a térség, ha be akarja tartani az elveit.

A boszniai szerb országrész váratlan támogatásáról Orbán Viktor kérdésre annyit árult el, hogy a kormány a régió stabilitása miatt indított nagy összegű támogatási programot a helyi választások előtt.

Elárulta azt is, hogy minden lehetséges uniós szankciót meg fognak vétózni, ami az önálló hadseregre törekvő boszniai szerb vezető, Milorad Dodik csoportja ellen irányulna, szerinte az ugyanis az egész Nyugat-Balkánt büntetné. A témáról alább olvashat részletesen.

Új elem volt az is, hogy a magyar kormányfő már nem zárja ki, hogy együttműködjön a német szélsőjobboldali párttal, az AfD-vel.

Kaptak egy fenyegetést az orvosok

A belföldi témák kapcsán bejelentette, hogy Völner Pál korrupciós ügyéről ő csak az ügyészség honlapjáról értesült, nem szólt neki senki előtte semmi ilyesmiről. Addig nem akar semmit mondani az egészről, amíg véget nem ér a bírósági eljárás.

Azt is elmondta, hogy Áder Jánost nem hallgattatta le, „nem is bízik a kütyükben”, ő odamegy megkérdezni Ádert, ha valamire kíváncsi.

Nem mondja ki Márki-Zay Péter nevét
Orbán Viktor a sajtótájékoztatón többször is elég szokatlanul fogalmazott, egyszer például „új égitestnek” írta le Márki-Zay Pétert. Kérdésre megerősítette, hogy szigorúan kerüli, hogy kimondja Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt nevét, mert szerinte semmilyen haszna nem származna belőle. Arra nem válaszolt, hogy kiállna-e vele vitázni. Érdekes módon egyébként a jelen lévő kormányközeli médiatermékek alkalmazottai is kerülték Márki-Zay nevének kimondását.


A közmédia pártosságával tehetetlen a kormány, hiszen Orbán szerint ők sosem gyakorolnának semmilyen nyomást egyetlen médiumra sem.

Abban sem tehetnek semmit, hogy a vonatkozó törvényt betartsa a közmédia, hiszen ennek betartatása az NMHH és az általuk felállított Médiatanács feladata.

A miniszterelnök elmagyarázta, szerinte miért kell az újságíróknak rendre kiperelniük a járványügyi információkat az állami hivatalokból, miért állnak ennyire ellen a tájékoztatásnak. Szerinte a hibától félnek a tájékoztatásért felelős állami szervek, arról van csak szó, hogy ennyi idő kell nekik ahhoz, hogy ne hibás adatokat adjanak.

„Nem szeretnék szigorúbb eszközökhöz nyúlni”

– mondta el még az alacsony orvosi ügyeleti díjak problémájáról a miniszterelnök. Az orvosi kamara szerint ugyanis már most veszélyezteti a betegellátást, annyira nehéz a hétköznapinál is kisebb óradíjért ügyeletes orvost találni például karácsonykor.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG