Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatalmas segély Ukrajnának és Izraelnek - erről beszélt tel-avivi útja után az amerikai elnök


Joe Biden televíziós beszédét tartja az Ovális Irodában. 2023. október 19.
Joe Biden televíziós beszédét tartja az Ovális Irodában. 2023. október 19.

Hogy megágyazzon az amerikai törvényhozóktól kérendő több tízmilliárd dolláros katonai segítségnek Ukrajna és Izrael számára, Joe Biden elnök párhuzamot vont az Ukrajna elleni invázió és a Hamász Izrael elleni támadása között. Azt mondta, mindkettő fenyegeti a globális demokráciát és biztonságot.

A Fehér Ház Ovális Irodájában elmondott, ritkaságszámba menő október 19-i beszédében Biden bejelentette: sürgős finanszírozási kérelmet nyújt be az Egyesült Államok Kongresszusának. Állítólag több mint 100 milliárd dollárról van szó a következő évre, amely kritikus lesz a háborúba keveredett két nagy szövetséges számára.

"A Hamász és Putyin különböző fenyegetéseket képvisel, de az közös bennük, hogy mindketten meg akarnak semmisíteni egy szomszédos demokráciát" - mondta Biden, hozzátéve, hogy a támogatás "okos befektetés", amely "nemzedékeken át fizet osztalékot az amerikai biztonság számára".

Ehhez kapcsolódóan: Sunak Netanjáhúnak: Azt akarjuk, hogy győzzenek

Az elnök beszéde előtt a Fehér Ház közölte: Biden felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy megerősítse Washington támogatását Oroszország 2022 februárjában indított teljes körű inváziójával szemben.

A pénzre vonatkozó kérést – az amerikai médiában idézett források szerint mintegy 60 milliárd dollárt szánnak Ukrajnának, további 14 milliárd dollárt pedig Izraelnek – megelőzően a Biden-kormányzat a minap arra figyelmeztetett, hogy az orosz csapatok visszaszorításáért küzdő Ukrajna a kimerítő ellentámadás és fegyverkészletei apadása közben kifut az időből, ha sokáig tart a tétovázás.

Ivo Daalder, az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövete és a Chicagói Globális Ügyek Tanácsának vezérigazgatója azt mondta a Szabad Európának, hogy az izraeli és az ukrán segélyek összekapcsolásával Biden megnehezítette a Kongresszus számára a segélycsomag elutasítását.

A segélyek várható jóváhagyása "ismét aláássa Vlagyimir Putyin számítását, miszerint a Nyugat összeomolhat, amikor Ukrajna támogatásáról van szó".

"Megérti, aki Oroszországban él, hogy Ukrajna nem fog eltűnni. Hogy folyamatosak lesznek a katonai képességei a harchoz" - mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Több civil életét vesztette az orosz légicsapásokban Ukrajna-szerte

Biden arról beszélt, hogy ha nem támogatják Ukrajnát és Izraelt, amely a jelek szerint készen áll a szárazföldi támadás megindítására a Hamász fegyveresei ellen, válaszul az október 7-i behatolásra és több mint 1400 izraeli meggyilkolására, akkor veszélyeztetik az Egyesült Államok biztonságát és azt a státuszát, hogy "olyan partner, amellyel más országok szeretnének együttműködni."

"Mindezt kockára tenni, magára hagyni Ukrajnát, hátat fordítani Izraelnek – egyszerűen nem éri meg" – mondta Biden néhány órával a szolidaritás jegyében tett izraeli villámlátogatását követően elmondott beszédében.

Hozzátette, hogy háború idején a döntések meghozatalához „nagyon kemény kérdések felvetésére van szükség”, „a célok tisztázására és annak őszinte felmérésére, hogy az úton, amelyen haladunk, elérhetők-e ezek a célok”.

Megjegyezte, hogy az ukrajnai invázió elindítása óta Putyin és más magas rangú orosz törvényhozók megfenyegették Lengyelországot, Lettországot, Litvániát és Észtországot is, amelyek valamennyien a NATO tagjai.

Biden azt mondta, hogy ha Moszkva támadást hajt végre ezen országok vagy a katonai szövetség bármely más tagja ellen, az Egyesült Államok "a NATO minden centiméterét meg fogja védeni".

„Van valami, amire nem törekszünk” – mondta. "Nem törekszünk arra, hogy amerikai csapatok harcoljanak Oroszországban vagy Oroszország ellen."

„Nem hagyhatjuk, és nem is fogjuk hagyni, hogy a Hamászhoz hasonló terroristák és a Putyinhoz hasonló zsarnokok győzzenek. Nem hagyom, hogy ez megtörténjen” – mondta Biden.

XS
SM
MD
LG