Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Havi félmilliót is intézett volna a fideszes polgármesterjelölt a kutyapártosnak az indulásért


Választási plakát Budapesten, a Nagykőrösi úton 2022. március 30-án. Legfelül Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, alul Lévai István Zoltán, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje
Választási plakát Budapesten, a Nagykőrösi úton 2022. március 30-án. Legfelül Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, alul Lévai István Zoltán, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje

A Válasz Online birtokába került hangfelvételek szerint a XVIII. kerületi fideszes polgármesterjelölt megpróbált rávenni egy kutyapártos politikust, hogy induljon a jövő évi önkormányzati választáson a kerületben, ezzel is csökkentve az ellenzéki összefogás esélyeit. A választásokig hátralévő tíz hónapban havi félmilliót is intézett volna neki, ami összesen ötmilliós támogatást jelentett volna.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) egyik tavalyi országgyűlési képviselőjelöltje, Aleva Márta kereste meg a Válasz Online-t azzal, hogy felhívta őt egy XVIII. kerületi fideszes, Lévai István Zoltán, és jelentős anyagi támogatást ajánlott azért cserébe, ha elindul a kerületben a jövő évi önkormányzati választásokon –írja a lap.

Lévai István Zoltán, a Fidesz választókerületi elnöke a XVIII. kerületben, tavaly mindössze nyolcszáz szavazattal kapott ki az országosan is ismert MSZP-társelnöktől, Kunhalmi Ágnestől. Jövőre a polgármesteri címért indul a DK-s Szaniszló Sándor jelenlegi kerületi vezetővel szemben. A Fidesz mérései szerint a Kutyapárt az összefogott ellenzéktől viszi el a szavazatokat, ezért érdemes akár „megtolni” is kicsit a helyi Kutya-kampányokat.

Korábbi cikkünk a témában: A választások tisztasága, 1. rész: A fő veszély maga a választási törvény

Először augusztus 8-án egy XIII. kerületi kávézóban találkoztak.

Lévai: „Van néhány ember a környezetemben, vállalkozók, akik segítenek engem. Régóta ismerem őket. Az egyik barátom a …-nak az egyik tulajdonosa, ott lakik a kerületben, ha őneki megmondom, hogy segítsen benneteket, akkor ti leültök – én ki is maradok ebből. De akkor tudnánk szponzort szerezni. Ez egy döntés kérdése” – idézi a lap a hangfelvételt.

A fideszes politikus nemcsak anyagi segítséget ígért, hanem azt is, hogy egy általuk létrehozott helyi híroldalt, a Mizu18-at is használhatják bármire. Aláírásgyűjtésben is segítséget ajánlott, valamint olyan érdekes dolgokat, amelyekkel „b*tatni lehetne a polgármestert”.

Aleva Márta (MKKP) és Lévai István Zoltánt (Fidesz) egy XIII. kerületi kávézóban 2023. augusztus 8-án
Aleva Márta (MKKP) és Lévai István Zoltánt (Fidesz) egy XIII. kerületi kávézóban 2023. augusztus 8-án

Ehhez kapcsolódóan: Melyek a leggyakoribb választási csalási módszerek Magyarországon?

Abban maradtak, hogy a következő alkalommal már jön a vállalkozó is, és addigra a kutyapártos számolja ki, neki hogyan éri meg.

Szeptember 8-án találkoztak újra, de a vállalkozó mégsem jött el, Lévai állítása szerint nem akart belefolyni.

„Aleva: Májusig nekem kell mondjuk ötmillió forint, tehát havi ötszázezer forint. Hogy belevágjak.

Lévai: Korrekt. Konkrét.

Aleva: Akkor lemondom a munkáimat.

Lévai: Mondd meg, hogy hova…

Aleva: Lehet úgy is, hogy havonta találkozunk, és a kezembe nyomod. Tényleg, így is lehet.

Lévai: Akkor két út van. Az egyik, hogy akkor megmondod, hova kell ezt befizetni vagy átutalni. A másik verzió pedig az, hogy havonta akkor találkozunk.”

Korábbi cikkünk a témában: Orbán Viktor már most óriási választási csalást emlegetett, és vizsgálatról beszélt

Aleva Márta azonban csak azért ment el a találkozókra, hogy megmutathassa, hogyan is zajlanak az efféle háttéralkuk. Bár előtte is ismert volt, hogy a Fidesz miként befolyásolja a választásokat, ezzel együtt is megdöbbentette, amit hallott – írja a lap.

„A sajátjaikat sem finanszírozzák, a korrupció egyenesen elvárás feléjük. Aki tehát arról fantáziál, hogy a jó Orbán most meghallja Pesty László hangját, lám, még Gulyás Gergely és Kövér László is megszólalt, hát most biztosan elindul majd a tisztulás – az inkább ne reménykedjen. Ez a rendszer mindenestül, a legalsóbb szintektől a korrupcióra épül” - mondta Aleva Márta a Válasz Online-nak.

Kérdéseket küldtünk Lévai István Zoltánnak, amint válaszol, frissítjük cikkünket.

XS
SM
MD
LG