Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hegedüs Zsuzsa szerint Orbán Bécsben „korrigált”, ő azonban távozik a posztjáról


A Fidesz 2014-es választási győzelmének éjszakáján, a párt eredményváró rendezvényén Budapesten. A háttérben világos kabátban Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó. Szerinte 2013-ig Orbánnal öröm volt együtt dolgozni, 2014-től kezdődtek a problémák
A Fidesz 2014-es választási győzelmének éjszakáján, a párt eredményváró rendezvényén Budapesten. A háttérben világos kabátban Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó. Szerinte 2013-ig Orbánnal öröm volt együtt dolgozni, 2014-től kezdődtek a problémák

Újabb levelet írt Orbán Viktornak a főtanácsadói posztjáról lemondó Hegedüs Zsuzsa. A levél szerint a kormányfő a bécsi nyilatkozatával „korrigálta” a tusnádfürdői beszédet, amelyet a szociológus korábbi, lemondólevelében „nyíltan fajgyűlölőnek” nevezett. Hegedüs Zsuzsa a Telexnek azt mondta, lemondását nem vonja vissza, és már szóltak, hogy ki kell pakolnia.

A Szabad Európa is beszámolt Orbán Viktor nemzetközi felháborodást kiváltó tusványosi előadásáról, amelyben a fajok keveredéséről beszélt. A miniszterelnök úgy fogalmazott,

„ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással (…) Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke (…) Egymással hajlandók vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni, ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököt Bécsnél.”

Hegedüs utána azt írta a kormányfőnek, hogy noha tudja, hogy Orbántól „az antiszemitizmus olyan távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől”, a tusnádfürdői előadás „egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult, ami akár Goebbelsnek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán”.

Hegedüs Zsuzsa ezzel indokolta, hogy lemond a főtanácsadói posztról. Orbán Viktor elfogadta a lemondást, de azt írta, Hegedüs Zsuzsa nem gondolhatja komolyan, hogy rasszizmussal vádolja őt.

Öt nappal Tusnádfürdő után, július 28-án Orbán Viktor Bécsben tárgyalt az osztrák kancellárral. A közös sajtótájékoztatón Karl Nehammer azt mondta, „Ausztria a rasszizmus mindenféle formáját elutasítja, és ennek bármiféle relativizálását is”. Orbán Viktor pedig azt mondta, az antiszemitizmus és rasszizmus kérdésében teljes az egyetértés a két ország között. „Amit az osztrák kancellár gondol, azt gondolom én is.”

Orbán szerint az antiszemitizmus elleni küzdelemben a magyar kormány élen jár, zéró tolerancia van érvényben a közbeszédben is. (Hegedüs Zsuzsa az ATV-ben erről azt mondta, az ő javaslata volt, hogy ez így legyen, hogy a gyűlöletbeszéd ne szabálysértés legyen, hanem kerüljön be a Btk.-ba.)

A bécsi sajtótájékoztatón Orbán saját magát migráció- és bevándorlásellenes politikusként definiálta. Szerinte ez nem faji, hanem kulturális kérdés, mert a politikában „biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés”. Hozzátette: „előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz”. Szerinte nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről.

„Tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked”

Orbán Viktor tehát nem kért bocsánatot, de Hegedüs megfogalmazása szerint visszakozott, korrigált. Erről írta azt legutóbbi levelében a szociológus, hogy

„Húszévi ismeretségünk és barátságunk következtében azt is tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked, ezért még annál is jobban értékelem a mai lépésedet, mint amit maga a téma indokol. Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom.”

Majd azzal zárta levelét Hegedüs Zsuzsa, hogy ezek után – függetlenül attól, hogy hivatalosan főtanácsadó vagy sem – Orbán Viktor a továbbiakban is számíthat a segítségére az elmúlt húsz évhez hasonlóan. Hegedüs hozzátette, hogy ezt nyilvánosan – az ATV-ben – és a nemzetközi sajtóban is el fogja mondani.

Azonban az ATV-ben a műsorvezető kérdésére, hogy marad vagy megy ezek után, Hegedüs azt válaszolta: „Megyek.” Később ezt a Telexnek is megerősítette. Mint mondta, az újabb levél nem azt jelenti, hogy visszavonja a lemondását, de miután ő is nyilvánosan kritizálta Orbánt, úgy tisztességes, hogy nyilvánosan ismerje el azt is, hogy a miniszterelnök képes volt meglépni azt, amit meg kellett azok után, amit írt neki.

Hozzátette, szerinte Orbán Viktor nem fog reagálni az újabb levelére, a titkárságvezetőjét pedig már megkeresték, hogy ki kell pakolniuk az irodából.

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget és Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét, igényt tart-e a jövőben Hegedüs Zsuzsa tanácsaira a kormányfő. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG