Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna befogadta a háborút elítélő népszerű orosz újságírót


Alekszandr Nyevzorov orosz újságíró, volt parlamenti képviselő egy 2019-es felvételen
Alekszandr Nyevzorov orosz újságíró, volt parlamenti képviselő egy 2019-es felvételen

Ukrajna állampolgárságot adott Alekszandr Nyevzorov neves orosz újságírónak, aki feleségével együtt elmenekült Oroszországból, miután elítélte a Kreml ukrajnai invázióját – közölte egy magas rangú ukrán tisztviselő pénteken.

Oroszország le akarta tartóztatni Nyevzorovot, azzal vádolva, hogy hamis információkat terjesztett a Moszkva által különleges katonai műveletnek nevezett ukrajnai invázióról. Feleségével együtt márciusban menekült el Oroszországból.

Május elején egy moszkvai bíróság elrendelte, hogy Nyevzorovot két hónapra le kell tartóztatni, ha visszatér Oroszországba.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója azt mondta, hogy a kijevi hatóságok Ukrajnának tett szolgálataiért állampolgárságot adtak Nyevzorovnak és feleségének, Lídiának.

Nyevzorov a Telegramon közzétett nyilatkozatában megerősítette, hogy megkapta az ukrán állampolgárságot, és kijelentette, hogy Oroszország háborúja bűncselekmény, amelynek Ukrajna az áldozata.

„Én az áldozat oldalára állok. És átkozottul hálás vagyok Ukrajna megkínzott, kétségbeesett, vérző népének, amely megengedte, hogy én is közéjük tartozzam” – fogalmazott.

Oroszország vizsgálatot indított Nyevzorov ellen – akinek YouTube-csatornáját több mint 1,8 millió felhasználó követi –, miután beszámolt arról, hogy az orosz erők szándékosan lőttek egy szülészetet Mariupol városában.

Oroszország tagadta a támadást, megrendezett provokációval vádolta Ukrajnát.

A vizsgálatot azt követően indították el, hogy Oroszország márciusban elfogadott egy törvényt, amely akár tizenöt évig terjedő börtönbüntetést tesz lehetővé az orosz hadseregről szóló „álhírek” szándékos terjesztéséért.

Tavaly decemberben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amely egyszerűsítette az ukrán állampolgárság megszerzését olyan oroszok számára, akiket hazájukban politikai okokból üldöznek.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG