Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Magyarország hatnapos előnye


Kétségbeesett nő méri fel a károkat a németországi Schuldban 2021. július 15-én.
Kétségbeesett nő méri fel a károkat a németországi Schuldban 2021. július 15-én.

A Németországban tapasztalt villámárvizek szinte hegyeket mozgattak meg. Magyarországon ritkán fordul elő, de nem példa nélküli a jelenség. Vajon kell-e tartani a németországihoz hasonló helyzettől?

Történelmi méretű árvíz sújtja Németország nyugati részét és Belgiumot. Magyarországra is megérkezett az árhullám, ám itt a földrajzi elhelyezkedésből adódóan napokkal több idő marad a felkészülésre – mondta a Szabad Európának az Országos Vízügyi Főigazgatóság osztályvezetője. Csík András szerint „ha ott kéne védekeznünk, ahol ezek az árhullámok kialakulnak, sokkal nehezebb dolgunk lenne, mint egy, már levonulóban lévő árhullám esetében”.

Közös nyilatkozatban ítélték el a homofób kitételekkel teletűzdelt pedofiltörvényt és vállalnak szolidaritást a magyarországi LMBTQI-közösséggel a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói. Először fordul elő, hogy egy alapítványi formába átszervezett egyetem oktatókarának több tagja nyíltan kiáll egy kormányzati törekvéssel szemben. Az oktatók úgy fogalmaznak, „a törvény megengedhetetlenül összemossa a pedofíliát a homoszexualitással és a nemi identitás megválasztására irányuló törekvéssel".

Napi ötezer ember

Tartósan beállt napi ötezer fő körülire az első oltások beadási üteme Magyarországon, noha még 330 ezer beoltatlan regisztrált van. Nem halt meg fertőzött sem az előző nap, kicsit nőtt viszont a kórházi ápolásra szorulók száma.

Kína elutasította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új típusú koronavírus eredetvizsgálatának második szakaszára vonatkozó javaslatát. Peking úgy vélekedett, hogy „átpolitizált” javaslatról van szó, amelynek feltételeibe nem egyezhet bele. Egyes országok, köztük az Egyesült Államok, illetve több tudós ugyanakkor azóta is további vizsgálatokat követel, különösen a Vuhani Virológiai Intézetben, ahol sajtóhírek szerint denevéreket is tartottak.

Kötelezővé tették a védőoltást bizonyos szektorok dolgozói számára Oroszországban. Vannak azonban, akik nem akarják beoltatni magukat. Többen felmondtak, másokat kirúgással fenyegetnek. Több tucat étterem zárt be az új szabály megjelenése óta, az egyik tulajdonos szerint zsákutcába kerültek – tudhatja meg videónkból.

Nincs oltás, nincs munka: bajban az orosz munkaadók
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:27 0:00

Csaknem 140 ezer nem uniós állampolgár EU-ba való belépését utasították el tavaly, leginkább ukránokét – derül ki az Eurostat adataiból. Infografikánkból egyéb érdekességeket is megtudhat, például azt, hogy melyik dél-amerikai ország fért be a TOP10-be.

Hivatalosan is megkezdődik a tokiói olimpia

A július 23-i nyitóünnepséggel hivatalosan is kezdetét veszi a koronavírus-járvány miatt 2020-ról idénre halasztott tokiói nyári olimpia. Képgalériánkban bemutatunk néhányat a magyar olimpikonok közül. Láthatja Hosszú Katinkát, Szilágyi Áront, a férfi vízilabda-válogatottat és a magyar sportolók szálláshelyét is.

Ha már az ötkarikás játékoknál tartunk, vajon mire számít a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke? „Statisztikai alapon, nem pedig a vágyaink alapján 13 érem a realitás, és az, hogy a tradicionális magyar sikersportágakban hozzuk majd ezeknek a javát. (...) Sok-sok valódi érzelmi áttörésre számítok" – nyilatkozta Kulcsár Krisztián a Telexnek.

Békés, sikeres napot (és hétvégét) kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG