Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem lesz folytatása a WHO-vizsgálatnak Kínában


Ceng Ji-hszin sajtótájékoztatót tart Pekingben 2021. július 22-én
Ceng Ji-hszin sajtótájékoztatót tart Pekingben 2021. július 22-én

Kína elutasította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új típusú koronavírus eredetvizsgálatának második szakaszára vonatkozó javaslatát.

Ceng Ji-hszin egészségügyi miniszterhelyettes meglepetésének adott hangot az indítvánnyal kapcsolatban, mondván, az a kínai laboratóriumi protokoll állítólagos megsértésére fókuszál. Úgy vélekedett, hogy „átpolitizált” javaslatról van szó, amelynek feltételeibe Peking nem egyezhet bele.

Az Egészségügyi Világszervezet idén januárban szakértői csoportot küldött a kínai Vuhan városba és környékére, ahol az első eseteket feljegyezték 2019 decemberében, és ezt követően a helyi kutatókkal közösen kiadott jelentésben arra a megállapításra jutottak, hogy a vírus valószínűleg egy közvetítő faj révén terjedt át a denevérről az emberre.

Egyes országok, köztük az Egyesült Államok, illetve több tudós ugyanakkor azóta is további vizsgálatokat követel, különösen a Vuhani Virológiai Intézetben, ahol sajtóhírek szerint denevéreket is tartottak.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója nemrég ismertette a vizsgálat második szakaszára vonatkozó tervezetet, amelynek keretében a fent említett labort is tanulmányoznák. Ennek kapcsán „átláthatóságra, nyitottságra és együttműködésre” szólította fel Pekinget.

Ceng a csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a javaslat ellentmond a józan észnek és a tudománynak egyaránt.

A kínai kormány „abszurdnak” minősítette azt az elméletet, amely szerint a vuhani laboratóriumból juthatott ki a vírus, és többször hangsúlyozta, hogy az ügy „átpolitizálása” akadályozza a vizsgálatokat.

A koronavírus-világjárvány már több mint négymillió halálos áldozatot követelt világszerte, és egyre nagyobb a nyomás a WHO-n a betegség eredetének felderítésére.

Készült a BBC és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG