Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: négyszemközt a koronavírussal, a Fidesz és a választási törvény, az utolsó ázsiai esőerdő kiirtása


Újabb 87 áldozata van Magyarországon a COVID-19-nek, a Fidesz és a választási szabályok módosítása, valamint képeken Ázsia utolsó esőerdejének kiirtása.

Négyszemközt a koronavírussal

A legfrissebb, csütörtök reggeli adatok szerint újabb 87 ember hunyt el COVID-19 fertőzés következtében. Az új fertőzöttek száma 3 927. Ezzel a fertőzöttek száma 126 790, az elhunytaké 2 784 főre emelkedett. Képgalériánkban megmutatjuk, hogyan néztek ki a főváros utcái a korlátozások első napján este 8 óra után.

“Két dolgot megígértem magamnak: türelmes leszek. Meghallgatom a szakembereket, bármit tanácsoljanak. Ha fél évig csak sétálhatok, akkor azt fogom tenni. Nem lesz könnyű, de ezt többé nem szeretném végigjátszani” – csíkszeredai tudósítónk átélte a COVID-19-et, megrázó vallomásban meséli el a részleteket.

A járdán, a hidegben állnak sorban a covid-tesztre váró betegek a Dévai utcai szűrőállomás előtt - írta a 444.hu. A portál egy olvasó fotóját is közzétette, aki azt írta: "Rossz állapotban lévő betegek várakoznak a hidegben. Döbbenetes.”

Orbán Viktor egy minapi interjúban azt mondta, Európában Ausztria és Németország után Magyarországon van a legtöbb kórházi ágy. Utánanéztünk és egy infografikán megmutattuk, tényleg így van-e.

Választási törvénymódosítás és az örökbefogadás megnehezítése

A kutyasétáltatás és maszkviselés szabályozása mellett a Fidesz Magyarország demokratikus rendszerét jelentősen befolyásoló jogszabály-módosítások tömegével is előállt egy nap alatt. Ezek egyike az ellenzéki pártok választási összefogását nehezítené. Utánanéztünk, az elmúlt 10 évben hogyan változtatott a kormány a választások szabályain.

Egyedülállók gyakorlatilag nem fogadhatnak örökbe gyermeket Magyarországon a jövőben. A kormány indoklása szerint jobb családban felnőni, ezért is változtatnak a törvényen. A szakmai szervezetek szerint a döntés csupán politikai populizmus. “A miniszter ért az örökbefogadáshoz? Már bocsánat! Majd ezt ő fogja elbírálni?" – fogalmazott egy szakember.

A kormány minapi döntése nyomán a vendéglátóhelyeknek be kell zárniuk. Szerdától csak elvitelre lehet tőlük rendelni, a helyiségekben csak a dolgozók és az ételcsomagokat átvevő vendégek tartózkodhatnak. Két tulajdonossal beszélgettünk, akik szerint a szigorítások szükségesek, de számukra jelentős kiesést okoznak.

Létfontosságú lehet Ukrajna számára, hogy az Egyesült Államok következő elnöke hogyan viszonyul az országhoz. „Több mint egy évig nem volt amerikai nagykövet, szóval az oroszbarát politikai erők és oligarchák elkezdtek propagandát és álhíreket használni az amerikai diplomaták ellen, amiket komolyan vettek a Fehér Ház legfelsőbb köreiben, és ez meggyengítette a kapcsolatot az Egyesült Államok és Ukrajna között” érvelt egy általunk megkérdezett kijevi szakértő.

Egy esőerdő kiirtása képeken

Egy pálmaolajat gyártó koreai cég hatalmas területeket vásárolt fel Ázsia egyik utolsó, még megmaradt esőerdejében. A BBC által bemutatott fotókról kiderül, hogyan égetik fel szándékosan az erdőt, hogy helyet csináljanak a pálmaolaj előállításának.

Mindezek ellenére nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG