Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy reményeik vannak az ukránoknak Bidennel kapcsolatban


Petro Porosenkó ukrán elnök (b) New Yorkban találkozik Joe Bidennel, az Egyesült Államok alelnökével 2015. szeptember 29-én.
Petro Porosenkó ukrán elnök (b) New Yorkban találkozik Joe Bidennel, az Egyesült Államok alelnökével 2015. szeptember 29-én.

Létfontosságú lehet Ukrajna számára, hogy az Egyesült Államok következő elnöke hogyan viszonyul az országhoz. Az ukrán–amerikai kapcsolatok alapvető hatással vannak arra, hogy Kijev mennyire tud fellépni a korrupció és az orosz befolyás ellen.

Amikor az amerikai lapok Joe Bident hirdették ki az amerikai elnökválasztás győztesének, vasárnap este fél 7 körül járt az idő Kijevben. Pár óra múlva az egyik volt ukrán elnök azt írta a Twittteren, hogy „meg van áldva” az országa, egy befektetési bankár a reformok utáni reményének adott hangot, egy politikai elemző pedig azt mondta, halványul a félelem, hogy esetleg gyalogként használják fel Ukrajnát az orosz–amerikai kapcsolatok rendezésének játszmájában.

Sok ukrán politikus, civil szervezet és állampolgár megkönnyebbüléssel fogadta a választás eredményét. Joe Biden, Barack Obama alelnöke és ukrán ügyekért felelős megbízottja relatíve ismert arc Kijevben, és az újonnan megválasztott elnök jobban kiismeri magát az ország dolgaiban, mint bármelyik másik elődje.

Biden alelnökként hatszor járt az ukrán fővárosban, ebből öt látogatás 2014 után történt, azt követően, hogy Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, és támogatta a szeparatista törekvéseket Viktor Janukovics, oroszbarát volt elnök bukása után. Biden azzal viccelődött, hogy többet beszélt ezekben az időkben az akkori ukrán elnökkel, Petro Porosenkóval, mint a saját feleségével.

Porosenko szerint áldás Biden győzelme

Donald Trump elnöknek kevés jó szava volt Ukrajnáról, és az ellene indított impeachement-eljárás Ukrajnát is belesodorta az Egyesült Államokban zajló belpolitikai csatározásokba.

Azután, hogy eddig azt látták, az Egyesült Államok némileg visszavonul a világszínpadról Trump elnöksége alatt, sok ukrán örül a választás eredményének, és azt remélik, segítséget kapnak a korrupció és az orosz agresszió elleni harchoz. Oroszország továbbra is támogatja azokat a szeparatistákat, akik részben az irányításuk alatt tartanak két keleti tartományt. A szeparatistákkal vívott harcban már több mint 13 ezer élet veszett oda.

„Ukrajna meg lett áldva azzal, hogy olyan amerikai elnök lesz, akinek mély és személyes ismeretei vannak az országról” – írta Porosenko angolul a Twitteren november 7-én, és azt is hozzátette, reméli, az új vezetés elkötelezett lesz a transzatlanti kapcsolatok mellett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren gratulált Joe Bidennek, Zelenszkij azt írta, hogy „Ukrajna optimista az Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai partnerség jövőjével kapcsolatban.

Trump borzalmas helynek nevezte Ukrajnát

Ukrajna sokáig a Nyugat és Oroszország között feszülő geopolitikai ellentét fókuszában állt, majd akaratuk ellenére belekeveredtek az amerikai belpolitikába is, mivel egy Trump és Zelenszkij között lezajlott 2019. júliusi telefonbeszélgetés az amerikai elnök ellen folytatott impeachment-eljárás egyik kulcseleme lett.

Az eljárás azon a vádon alapult, hogy Trump „felhasználta a hivatali hatalmát, hogy nyomás alá helyezze az ukrán kormányt” részben az által, hogy állítólag megpróbálta rávenni Zelenszkijt, hogy sürgesse meg egy vizsgálat lefolytatását Joe Biden és a fia, Hunter Biden ellen, aki korábban magas pozíciót töltött be egy kijevi földgázcégben, a Burismában.

Trump ellen a demokrata többségű képviselőház indított eljárást, de a republikánus többségű szenátus fölmentette 2020. februárjában. A vitás ügy ugyanakkor végigkísérte az egész elnökválasztási kampányt, Trump és a szövetségesei megkérdőjelezték Biden és fia, Hunter cselekedeteinek tisztességességét.

Az impeachment-eljárás alatt Kijev elképedve nézte, ahogy tanúk azt vallották, hogy Trump Ukrajnát szidja, és egyebek mellett azt mondja róla hogy „borzasztó hely” ahol „mindenki korrupt”. Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetét, Marie Yovanovitchot pedig 2019. áprilisában hirtelen visszahívták.

Megromlani látszott a viszony

Egyes ukránoknak ez csak tovább növelte az aggodalmát, amit amiatt éreztek, hogy úgy tűnt, Trump vonakodik Putyint kritizálni az olyan ügyek miatt, mint Oroszország akciói Ukrajnában, az elnökválasztás állítólagos orosz befolyásolása és az emberi jogok megsértése.

Ez volt az a pont, amikor az Egyesült Államok „elkezdte elveszteni a politikai befolyását Ukrajnában” – mondta Daria Kalenyuk, a kijevi Korrupcióellenes Akcióközpont vezetője.

Kalenyuk szerint hirtelen „úgy tűnt, hogy nem vagyunk többé az Egyesült Államok stratégiai partnerei.”

„Több mint egy évig nem volt amerikai nagykövet, szóval az oroszbarát politikai erők és oligarchák elkezdtek propagandát és álhíreket használni az amerikai diplomaták ellen, amiket komolyan vettek a Fehér Ház legfelsőbb köreiben, és ez meggyengítette a kapcsolatot az Egyesült Államok és Ukrajna között.”

Trumpnak az impeachment-eljárás alatt nyilvánosságra került megjegyzései Ukrajnáról Aljona Hetmancsukot, a kijevi New Europe Center politikai elemzőműhely igazgatóját is aggodalommal töltötték el. „Azt hittük, hibás a fordítás, vagy kontextusából kiragadva idéztek valamit. Soha nem hallottunk hasonló dolgokat [Ukrajnáról] egy másik ország vezetőjétől Putyint leszámítva” – mondta Hetmancsuk.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke találkozója 2019. szeptember 25-én.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke találkozója 2019. szeptember 25-én.

Elég más volt a helyzet a tettek szintjén

Eközben viszont a gyakorlati szinten megmaradt az Egyesült Államok támogatása, jegyzi meg a szakértő. Például, Obamától eltérően, Trump jóváhagyta, hogy halál okozására alkalmas fegyvereket szállítsanak Ukrajnának.

Amerika kiadott egy nyilatkozatot a Krímmel kapcsolatban, ezzel megerősítették, hogy támogatják Ukrajna területi integritását és szuverenitását, mondta Hetmancsuk, és a NATO felé is segítettek közeledni az országnak.

A megfigyelők arra számítanak, hogy Biden sem fog lazítani a Moszkva elleni szankciókon. A szakértők felhívják arra is a figyelmet, hogy az Egyesült Államok megpróbálta elgáncsolni az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését, ami szintén egy olyan lépés volt a Trump-kormány részéről, ami arra irányult, hogy sakkban tartsák Oroszországot. Ha befejezik a gázvezetéket, akkor Ukrajna stratégiai szerepe, mint az orosz energia beszállítója az EU-nak, teljesen oda lesz.

Azt remélik, hogy Biden jobban odafigyel Ukrajnára

„Az amerikai kormányzati intézmények összetartották az amerikai külpolitikát Ukrajnával kapcsolatban, de így is volt félelem, hogy ha Trumpot újraválasztják, akkor Ukrajnát felhasználhatják a tárgyalásokhoz, például területeket engednek át, hogy cserébe javuljon a kapcsolat Oroszországgal” – mondta Olekszij Melnyik, a Razumkov Center külpolitikai agytröszt igazgatója.

Szakértők szerint Biden elnöksége alatt közelebb fog kerülni egymáshoz az, amit az elnök mond, és a tényleges külpolitikai döntések, amiket az Egyesült Államok meghoz. „Biden tényleg ismeri Ukrajnát, hogy milyen reformok kellenek, azok hogyan működnek, és milyen hatásuk lehet” – mondta Olekszij Haran, a politikatudomány professzora, és a Democratic Initiatives vezető kutatója.

Nem minden ukrán van Biden pártján

Ennek ellenére Ukrajna nincs száz százalékban Biden mellett. Sok ukrán nem felejtette el, „mennyire elnéző volt Obama Oroszországgal szemben, miután a Krímet törvényellenesen annektálták, és arra is emlékeznek, hogy vonakodott halált okozó fegyvereket küldeni, ami egy szimbolikus gesztus lett volna” – mondta Aljona Hetmancsuk. A szakértők szerint sok fog múlni azon is, hogy kiket nevez majd ki a kulcspozíciókba az új elnök, akit valószínűleg le fog kötni a ciklusa elején a koronavírus elleni harc.

Miközben Amerikában választásokat tartottak, Ukrajnában sokan azért aggódnak, hogy veszélybe kerülhetett az országban a korrupció ellen hirdetett harc. Szerhij Fursza, a Dragon Capital, egy kijevi befektetési bank igazgatóhelyettese úgy gondolja, létfontosságú, hogy az Egyesült Államok nyomást helyezzen az ukrán kormányra, hogy jobban igyekezzenek a bírói és a bűnüldözői rendszer reformján, azon, hogy az ukrán jegybank független maradjon és betartsa azokat a követelményeket, melyek ahhoz szükségesek, hogy továbbra is kapjanak pénzt az IMF-től.

Daria Kalenyuk, az kijevi Korrupcióellenes Akcióközpont vezetője pedig abban bízik, hogy egy Biden-kormány alatt az Ukrajnára irányuló extra figyelem segít majd csökkenteni az orosz befolyást, és elvágja az oroszok pénzügyi csatornáit. Ezeken felül Zelenszkij és Biden kapcsolata is meghatározó lesz majd, a két politikus ugyanis még nem találkozott.

XS
SM
MD
LG