Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: etikus-e patikában árulni Covid-vakcinát?


Az oltások elosztása össznemzeti probléma, ezért felmerül a kérdés, etikus lenne-e pénzért árulni azokat. A szakember válasza egyértelmű, indoklását érdemes elolvasni.

Ismét nagyon sok ember került kórházba kedd reggelre Covid-fertőzéssel, közben a hivatalos kormányzati adatok csak 2764 új fertőzöttet mutatnak. Egy nap alatt a járvány 130 újabb halálos áldozatot követelt. Közben ingadozó a hazai átoltási sebesség is.

„Nem lenne szabad” – röviden így lehet összefoglalni az infektológus válaszát arra a kérdésre, vajon etikus lenne-e gyógyszertárban pénzért árulni a Covid elleni védőoltásokat. Dr. Prinz Gyula véleményét azzal indokolta, hogy a járványkezelés népegészségügyi, állami feladat, ráadásul össznemzeti probléma, ezért etikailag nem lenne szerencsés, ha az oltás sorrendjét külső tényezők, így például az anyagi helyzet befolyásolná. A szakember sok minden másról is beszélt még, a cikk elolvasása után sokkal tisztábban látom a vakcinák típusait és sok kérdésre választ kaptam.

Több ország és nemzetközi szervezet is arra szólította fel a nagy gyógyszergyárakat, hogy osszák meg a koronavírus elleni oltóanyagaik technológiáját, így lehetővé téve, hogy más vállalatok is beszállhassanak a vakcinák előállításába. Az érintett vállalatok közölték, eseti alapon tárgyalnak a licenszek átadásáról.

Miközben Nagy-Britanniában hamarosan elkezdődhet a korlátozások utáni újranyitás. Ennek részeként a diákok is visszatérhetnek az iskolákba. Mi a helyzet Európa többi részén? Kiderül infografikánkból.

Pusztító gyermekszegénység

Pusztító hatással volt a gyermekszegénységre a járvány – derült ki az Eurocities nevű nemzetközi szervezet felméréséből. Húsz uniós tagállam 35 városából származnak az adatok, amelyek rávilágítanak, hogy a városban élő családok nagyobb arányban veszítették el a munkahelyeiket, emiatt a társadalmi kirekesztés sokkal jelentősebb mértékben sújtja őket. Hogy mi lehet a kivezető út, kiderül cikkünkből.

Tizenhat nemzetközi szervezet sürgeti az Európai Bizottság versenyjogi biztosát, hogy vizsgáltassa ki a magyar kormánynak a médiapiacot deformáló intézkedéseit. Szerintük azok a médiaszabadságra és a demokráciára is veszélyt jelentenek, és már Lengyelország is másolja őket. Ráadásul az adatok szerint Magyarországon az állami hirdetések diszkriminatív elosztása „felgyorsult akkor, amikor a független médiavállalkozások a COVID-19 járvány hatásaival küszködnek”.

Rap zene és EU-s zászlók Tbilisziben

A legnagyobb georgiai ellenzéki párt vezérének szabadon engedéséért ezrek vonultak az utcákra a fővárosban. A rendőrség az elbarikádozott pártszékházból hurcolta el Tbilisziben a politikust.

Rap zene és EU-s zászlók Tbilisziben
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:57 0:00

Végül egy jóval békésebb téma. Stefan Christmann német fotós és filmes két teljes telet töltött el 10 ezer császárpingvin társaságában az Antarktiszon található Atka Bayen. Káprázatos fotóit a BBC oldalán lehet megnézni, ne hagyja ki!

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG