Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: az év, ami nem volt


Újabb 165 ember veszítette életét Magyarországon Covid-19 következtében az elmúlt 24 órában, a kormány szerint aki nem regisztrál vakcinára, az hátrébb kerül majd a sorban és vajon V2 lesz-e a V4-ből, azaz leszakad-e Csehország és Szlovákia az együttműködésből, kettesben hagyva Magyarországot és Lengyelországot?

2020, egy elveszett év

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 165 ember veszítette életét koronavírus-fertőzés következtében, az új esetek száma 3470. Összesen már 7000 fölé emelkedett az áldozatok száma, 7667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen Magyarországon.

„Aki nem regisztrál a vakcinára, hátrébb kerül a sorban - jelentette ki a HírTV Bayer Show című műsorában a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. „Aki szeretne oltást kapni, jelentkezzen. Attól még nem kötelező. Ha jelentkezik, meg fogják keresni, amikor itt az oltás, beosztják a megfelelő helyre, és legfeljebb akkor még úgy dönt, hogy mégsem adatja be magának" - tette hozzá Rogán Antal.

Több európai országban már enyhül a járvány, de Németországban és Szlovákiában szigorításokra van szükség. A magyar kormány által bevallottan mintának tekintett Ausztriában már döntöttek az ünnepi szabályokról. Ezek szerint marad az este 8 és reggel 6 óra közötti idősávra vonatkozó kijárási korlátozás, és a családok közti találkozásokat 12 főben maximálták. Ez alól kivételt csak a szenteste és karácsony első napja jelent. A héten egyébként az Egyesült Államokban is elindul a koronavírus elleni oltási program.

Törölt világesemények, elmaradt olimpia, labdarúgó Európa-bajnokság, lefújt katonai parádék – 2020 alighanem elveszett évként vonul majd be a történelembe. Összeállításunkban összeszedtük az elmaradt eseményeket, még úgy is meglepően sok volt belőlük, hogy természetesen mindenki tisztában van vele, milyen nehéz év ér lassan véget.

V2 lesz-e a V4-ből?

A migráció ügyében az elmúlt pár évben látványosan együtt mozgott négy közép-európai ország, a V4-ek. Most viszont, amikor a magyarok és lengyelek az uniós költségvetés megvétózásával fenyegetőztek, a szlovákok és a csehek látványosan kiálltak mögülük. Várható-e ezután a visegrádi országok együttműködésének gyengülése? Ennek jártunk utána, a válaszok kifejezetten érdekesek lettek.

A megállapodásra adott határidő lejártának napján sem sikerült dűlőre jutni a brexit ügyében (a tárgyalások folytatódnak). Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi megállapodást különösen a halászattal kapcsolatos vita akadályozza. Ha nem sikerül megállapodni, az nagyon komoly logisztikai problémákat okozhat, aminek első jeleként a Csatorna-alagútnál és Dover kikötőjénél már most is lassult a forgalom.

Pusztuló élővilág az Uralnál

Egyre fogy a víz, a nád, és emiatt pusztul az élővilág is az Urál folyónál. Környezetvédők attól tartanak, hogy súlyos vízhiány alakulhat ki a térségben pár évtized alatt. Mindezt meg is mutatjuk, a látvány elgondolkodtató.

Gyerekkorában szíjjal verték, most ő veri a profi kick-boksz mezőnyt. Zsiga Melinda gyerekként soha nem értette, hogy miért bántja az anyja. 9 évesen magyarázta el neki az új családja, hogy aki bántalmazta, az valójában a korábbi nevelőanyja volt. A lány állami gondozottként nőtt fel, életéről és karrierjéről is mesélt Szelfi-sorozatunkban.

Végül hadd ajánljam figyelmükbe a BBC alapos cikkét a 89 éves korában elhunyt John le Carréról, akit a második világháború utáni brit kémregény-irodalom egyik leghíresebb szerzőjének tartanak. Az író családja bejelentése szerint tüdőgyulladásban (de nem Covid-19 következtében) hunyt el.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG