Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztriában döntöttek a karácsonyi lezárásokról


Egészségügyi szakember a limai Alberto Sabogal Sologuren Kórház intenzív osztályán, 2020. december 11-én.
Egészségügyi szakember a limai Alberto Sabogal Sologuren Kórház intenzív osztályán, 2020. december 11-én.

A jövő héten az Egyesült Államokban is elindul a koronavírus elleni oltási program. Több európai országban már enyhül a járvány, de Németországban és Szlovákiában szigorításokra van szükség.

Az Egyesült Államokban megkezdték az első koronavírus-vakcinák szétosztását, amelyekkel több tízmillió embert oltanának be a következő hónapokban. Gustave Perna, az oltási program egyik vezetője szombaton azt mondta, az Egyesült Államok raktáraiba már megérkeztek a Pfizer-BioNTech oltóanyagai, és jelenleg előkészítik őket a kórházakba szállításra, amely hétfőn kezdődik majd.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság, az FDA pénteken engedélyezte a vakcinát 16 és 85 év közötti embereknek. Az oltást kétszer kell beadni, hogy kialakuljon a védettség. Nem sokkal az oltási kampány indulása előtt az Egyesült Államomban tovább emelkedett a koronavírusos fertőzések száma: az elmúlt héten a napi új esetszám 21000 körül volt országszerte, ami magasabb, mint korábban bármikor. A betegség miatt eddig közel 300 000 amerikai halt meg, ami a világ országai közül az egyik legmagasabb.

Egy embertől indult a második hullám – podcast egy Ausztráliában dolgozó magyar orvossal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:22:53 0:00

Eddig Olaszországot érintette a legsúlyosabb a járvány

Az európai országok a fertőzés szempontjából vegyes képet mutatnak: a legtöbb fertőzést és halálesetet eddig Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban regisztrálták, ám november decemberben mindhárom országban csökkent az új esetek száma. A legtöbb halálos áldozatot eddig Olaszországban követelte a járvány, szombatig 64 036 ember halt meg a fertőzés következtében.

A hétvége előtt még az Egyesült Királyságban volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma. A brit szigeteken a járvány második hulláma már kevesebb áldozatot követelt, szemben többek között Olaszországgal és Németországgal. Németországot – elsősorban a határok gyors lezárásának köszönhetően – sokáig elkerülte a második hullám, emiatt nem is vezettek be olyan szigorú korlátozó intézkedéseket, mint a legtöbb államban. Novemberben azonban már itt is meredeken növekedett a fertőzésszám: december végére már 20 és 30 ezer között voltak a napi esetszámok, az elhunytak száma pedig 21 ezerre nőt.

Vasárnapra Angela Merkel német kancellár találkozót szervezett a 16 német szövetségi tartomány vezetőivel, ahol várhatóan lezárások bevezetéséről döntenek majd a karácsonyi időszakra.

Enyhítés után szigorítás Csehországban

A kelet- közép-európai régión belül a legtöbb fertőzést eddig Csehországban regisztrálták, a hétvégéig összesen 575 422 embert diagnosztizáltak koronavírussal, a halálos áldozatok száma pedig elérte a 9450-et. Csehországban az esetszámok november eleje óta csökkenő tendenciát mutatnak, ám december elején ismét emelkedésnek indultak, ennek valószínűleg köze lehet a lezárások enyhítéséhez.

A cseh parlament alsóházában emiatt már elfogadták a korábban elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását december 23-ig (igaz, a kormány ennél nagyobb hosszabbítást szeretett volna). Ennek részeként ismételten korlátozzák az üzletek működését, a boltok és éttermek csak létszámkorláttal, illetve időkorláttal működhetnek. Egy sokat vitatott intézkedés betiltotta az italok, például a kávé árusítását elvitelre, annak ellenére, hogy például alkoholt szabadon lehet fogyasztani közterületen.

A karácsonyi vásárokat megrendezhetik, ennek ellenére több városban is lemondták a hagyományos vásárt, köztük Prágában is. Külső rendezvényeken legfeljebb 50, beltérieken csak 10 ember vehet részt, és minden nyilvános helyen kötelező a maszkviselés. Az iskolákban az osztályok váltásban vesznek részt tantermi és otthoni oktatásban, egyszerre az iskolások fele lehet csak bent.

Csehországgal szemben a helyzet egyre súlyosabb Szlovákiában. A hétvégére az új esetszám 3700 felé emelkedett, és eddig a járvány következtében 1148-an haltak meg. A napokban szigorúbb korlátozások bevezetését kéri a pozsonyi kormánytól a szlovák pandémiabizottság.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegség reprodukciós száma már 1,35 vagyis minden beteg átlagosan 1,35 egészséges embernek adja tovább a kórt, ráadásul a kórházakban minden ötödik beteg belehal a betegségbe.

Döntöttek a karácsonyról Ausztriában

Péntek este az osztrák kormány is döntött a karácsonyi és szilveszteri ünnepek járványügyi szabályairól. Főszabályként az ünnepi időszakban is marad az este 8 és reggel 6 óra közötti idősávra vonatkozó kijárási korlátozás, és a találkozásokat két különböző háztartás között 12 főben (6 felnőtt és 6 gyerek) maximálták. Ez alól kivételt csak a szenteste és karácsony első napja jelent majd, amikor 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyermekek találkozása két napig megengedett lesz.

December 26-ától viszont a jelenleg is érvényben lévő szabályozások lépnek újra életbe, ami a találkozások létszámát és a kijárási korlátozásokat illeti. December 31-én ugyan egy napra feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de a 6 felnőtt, 6 gyerek találkozási szabály életben marad. Ez azt jelenti, hogy idén Ausztriában is elmaradnak a nagy szilveszteri partik, melyek a kancellár szerint katasztrófát jelentenének januárra nézve.

Ausztriában november óta csökkenő tendenciát mutat a napi fertőzésszám, decemberben viszont enyhe emelkedés figyelhető meg. Az elmúlt 24 órában 2900 embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 315 489 esetet regisztráltak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe pénteken 126-an haltak bele, az elhunytak száma így már 4289-re emelkedett.

Európában a koronavírus elleni vakcinát eddig csak az Egyesült Királyságban engedélyezték, itt a héten már meg is kezdték az emberek beoltását a Pfizer-BioNTech-féle védőoltással. Magyarországon és az Európai Unió más országaiban az előrejelzések szerint januárban kezdődhetnek meg az oltási programok.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG