Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „Félig robotok leszünk” – tévhitek a vakcinákról


Rengeteg a tévhit, a félreértés és az összeesküvés-elmélet a Covid-vírussal és a vakcinákkal kapcsolatban egyaránt. Ezeket szedtük össze és cáfoljuk is a szakember segítségével.

„Drámai kihívásokra kell felkészülniük a kórházaknak” - fogalmazott Orbán Viktor pénteken reggel. A miniszterelnök azt mondta: „nem volt más választásunk, tragédia lesz, ha nem lépünk”, majd hozzátette: ahhoz, hogy majd nyithasson az ország, most zárni kell. Közben péntek reggelre 6369 új fertőzöttet azonosítottak, 143-an meghaltak és 677 ember van lélegeztetőgépen.

Összeesküvés-elméletek nanorobotoktól génmutációkig

Vírusmutáció, sugárzás, vakcinafejlesztés - rengeteg tévhit és nem kevés összeesküvés-elmélet kering a vírus és az oltások körül. Balkányi Lászlóval, az Európai Járványügyi Központ korábbi tudásmenedzserével beszélgetve próbáltuk meg tisztázni a leggyakoribbakat.

Ha már az összeesküvés-elméleteknél tartunk, a vakcinákkal kapcsolatban egészen elképesztő teóriák jönnek szembe a nanorobotoktól a génmutációkig. Videónkban bemutatjuk és egyben cáfoljuk is ezeket.

"Félig robotok leszünk" - tévhitek a vakcinákról kontra valóság
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:21 0:00

Ha a tények érdeklik, látogassa meg kifejezetten a védőoltásokkal kapcsolatos információkra, érdekességekre létrehozott aloldalunkat – cikkek, infografikák, egy helyen minden, amit tudni szeretne!

Beoltatnák-e magukat a pedagógusok? A kérdésre a Pedagógusok Szakszervezet kereste a választ, kérdőívüket több, mint 1600 oktatási dolgozó töltötte ki. A válaszokat könnyen átlátható, látványos infografikánkban foglaltuk össze.

Minden idők legnagyobb ikerkutatása indul Magyarországon

Mintegy 160 ezer iker kap levelet a Semmelweis Egyetemtől, hogy részt vegyen a kutatásokban. Ezek azért fontosak, mert az ikrekkel végzett vizsgálatokból derülhet ki, mely betegség örökölhető inkább és melyik vezethető vissza az életmódra, például a dohányzásra, vagy az étkezési szokásokra. Dr. Tárnoki Dávidot, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika egyetemi docensét kérdeztük a részletekről – aki maga is egy ikerpár egyik tagja...

A szlovák külügyminisztérium berendelte a magyar nagykövetet Szijjártó Péter magyar külügyminiszter látogatásával, és az állampolgársági törvény módosításával összefüggésben. A Parameter arról írt, hogy a szlovák külügyminiszter szerint Gyimesi György szlovákiai kormánypárti képviselő és a magyar miniszter „túlment minden határon”, amikor a törvénymódosításról tárgyalt egymással.

Példátlan kínai kampány ujgur nők ellen

Aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok amiatt, hogy egy moszkvai bíróság megerősítette a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) oroszországi szolgálataira a „külföldi ügynökökről” szóló törvény keretében kiszabott pénzbüntetést.

A kínai hatóságok agresszív, példa nélküli lejárató kampányba kezdtek az ujgur muszlim kisebbség elleni jogsértésekről beszámoló nők ellen, így próbálva meg hitelteleníteni a nyilvánossághoz forduló áldozatokat. Cikkünkben a történet hátterét is megvilágítjuk.

Végül hadd ajánljam figyelmükbe a BBC cikkét Nalleli Cobo egészen elképesztő történetéről. A Los Angeles mellett élő Nalleli 9 évesen kezdte harcát egy olajvállalat ellen, ami szennyezte a környezetét. A harcot tavaly volt kénytelen felfüggeszteni, amikor 19 évesen rákkal diagnosztizálták. Hogy mi okozta a betegséget, az a mai napig nem derült ki, de a kezelés sikeres volt és ma már ismét egészséges.

Ezzel a történettel kíván nyugodt, békés napot és hétvégét

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG