Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mennyire demokratikus Magyarország?


Magyarország „hibás demokrácia” lett, ugyanakkor az is igaz, hogy világszerte romlott a helyzet. Eközben Lengyelországban elsötétítéssel tiltakozott a független lengyel média az új reklámadó ellen.

Magyar és lengyel demokrácia

Magyarország ismét lejjebb csúszott a rangsorban az Economist Intelligence Unit demokráciaindexén. Lengyelország és Szlovákia is előz, Magyarország a hibás demokrácia besorolást kapta. Nézze meg, hogyan is állunk pontosan!

Lengyelországban elég hasonló a helyzet, ott szerdán számos médium felfüggesztette működését a parlament által jelenleg is tárgyalt reklámtörvény miatt. A kormány a járványra hivatkozva adóztatná meg a médiát, de sokak szerint a terv csak a független sajtó elhallgattatásáról szól.

Nem csökken a Covid miatti halálesetek száma

Folyamatosan napi 100 körül alakul a Covid-19 miatt elhunyt betegek száma Magyarországon. A csütörtök reggel közzétett adatok 97 halálesetről szólnak, az új fertőzöttek száma 1862, miközben 299-en vannak lélegeztetőgépen.

Diploma vagy egészség: az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának számos hallgatója úgy érzi, erre a választásra kényszerül – derül ki a 24.hu cikkéből. Noha az egyetemen november óta távoktatás van, a gyakorlatokat a régi rend szerint tartanák meg, így azoknak, akik aggódnak saját maguk és a családjuk egészségéért, a halasztás maradt az egyetlen lehetőség.

Moszkvai megalázás után brüsszeli botrány

A menekültstátusz feltételeit nem teljesítők gyorsabb hazatoloncolását javasolja az Európai Bizottság egy szerdán a tagállamoknak elküldött dokumentumban. Eszerint bár a hazadeportálás önkéntes lenne, a tagállamok döntenének, az EU pedig segítené a származási országokat a hazatérők integrálásában. A cél, hogy többen válasszák ezt a lehetőséget. A Bizottság ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy megbírságolhatja azokat a tagállamokat, amelyek nem tesznek eleget az új kitoloncolási szabályoknak.

Hétvégi, sokak szerint megalázó moszkvai útja óta áll a bál az EU külügyi főképviselője körül, több mint 70 EP-képviselő követeli a lemondását. De kicsoda és mivel foglalkozik pontosan Josep Borrell? Honnan származik, és meddig marad főképviselő a 73 éves politikus?

Mit érdemes tudni a reflektorfénybe került uniós külügyi főképviselőről?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:55 0:00

Kádár sakk-klubjától a hidegháborús kémeszközökig

Kádár sakk-klubjától a Kossuth-katonák egyenruhájáig, egy utcáról nem látható toronyházon és 15 millió dolláros beruházáson át vezet a történet a mai Nyílt Társadalom Archívumhoz (OSA), amely egyebek mellett az egykori Szabad Európa Rádió írásos anyagait is őrzi. Ha a negyedszázada Münchenből átköltöztetett dossziékat egymás mellé állítanánk, azok egy 10 kilométeres sort alkotnának – derül ki rendkívül érdekes cikkünkből, amit ajánlok figyelmébe.

Végül egy egészen fantasztikus írást és képgalériát ajánlok oldalunkról, nem csak a hidegháborús időszak rajongóinak. A relikviákat gyűjtők persze már külön fenhetik a fogukat, hiszen a hétvégén nem akármilyen árverést tartanak Kaliforniában, ahol valódi szovjet és amerikai kémeszközökre lehet majd licitálni.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG