Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mekkora hőséget tudunk elviselni?


Vajon mit bír a szervezetünk a hőségben? Mennyi a magyar melegrekord? Ezek a kérdések több millió embert foglalkoztatnak ezekben a hőhullámos nyári napokban – megválaszoltuk őket.

Vajon mekkora az a hőség, ami még elviselhető az emberi szervezet számára? A kérdés ezekben a napokban felettébb aktuális. Tudta például, hogy a WHO szerint 18-24 Celsius fok az optimális külső hőmérséklet? És azt, hogy mi történik a szervezetünkkel 30 fok felett? Vagy hogy mennyi a magyar melegrekord? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat infografikánkban.

Munkaerő-bővítés volt a célja annak a pályázatnak, amelyet az OFA Nonprofit Kft. írt ki év elején. A pályázatot aztán idő előtt lezárták, pedig ki sem osztották a teljes, rendelkezésre álló összeget. A győztesek között ott van az OFA igazgatóhelyettesének üzlettársa, fideszes jelölt és önkormányzati képviselő, többen a leggazdagabb magyarok közül, de több Fidesz-közeliként számontartott vagy Kósa Lajossal jó kapcsolatot ápoló cég. Oknyomozó cikkünkből kiderülnek a részletek is, ajánlom figyelmébe!

Csak semmi maszk

Várhatóan hétfőtől (feltéve hogy lesz 5,5 millió, legalább egy oltást kapott ember Magyarországon) nem kell majd maszkot hordani a zárt terekben, valamint nem kell védettségi igazolás a szállodákban, éttermekben, strandokon. Július elsejéig a magyar kormánynak is muszáj bevezetnie a mindenhol elfogadott európai vakcinaútlevelet. További részleteket itt olvashat a várható változásokról.

A koronavírus-járvány több embert késztet kábítószerhasználatra, miközben az illegális termesztés is lendületet kaphat – közölte az ENSZ. A világszervezet jelentésében arra figyelmeztet, hogy ennek a válságnak a hatásai valószínűleg „még évekig” érezhetők lesznek.

Mit kell tudnunk a delta-variánsról? Például azt, hogy a koronavírus olyan változata, amely több mint nyolcvan országban feltűnt már, amióta először észlelték Indiában. Nevét az Egészségügyi Világszervezettől kapta, amely a figyelemre méltó variánsokat a görög ábécé betűiről nevezi el. Jó hír, hogy tanulmányok kimutatták, a rendelkezésre álló vakcinák hatnak a variánsok, köztük a delta ellen is. Cikkünkből további részleteket is megtudhat.

„Tábornok elvtárs, vigyen el vásárolni”

Az Európai Unió meghozta a belarusz gazdaság kulcsfontosságú ágazataira és az autoriter vezető, Aljakszandr Lukasenka rezsimjének fő bevételi forrásaira, így a műtrágyaexportra, a dohányiparra, a kőolajra és a petrolkémiai termékekre kirótt szankcióit. Az unió 27 országának vezetői Brüsszelben tartott ülésükön megismételték felszólításukat az összes belarusz politikai fogoly és önkényesen őrizetbe vett személy azonnali szabadon bocsátására.

Harminc évvel ezelőtt, 1991. június 25-én kikiáltotta függetlenségét Szlovénia és Horvátország, néhány nappal később pedig elkezdődött az összességében tíz évig tartó délszláv polgárháború. A vajdasági magyar Etelka Kardum horvát férfi felesége lett. A Szabad Európának azt mondta, maga a függetlenség kikiáltása örömteli és jó dolog volt, de azt, ami utána következett, és a mai napig is érezteti a hatását, szomorúnak tartja.

„Tábornok elvtárs, vigyen el vásárolni!" - mesélte az anno Magyarországon állomásozó szovjet csapatok parancsnoka. A Szabad Európa megkereste a nyugalmazott altábornagyot, és beszélgetett vele magyarországi életéről. Viktor Silov sose hallott anekdotában mesélt arról, hogy ki miatt haragudott meg rá az akkori szovjet vezető, Mihail Gorbacsov és érdekes emlékeket idézett föl az őt megfigyelő budapesti szomszédokról is. Mindezt megnézheti exkluzív interjúnkban.

"Tábornok elvtárs, vigyen el vásárolni!" - mesél az anno Magyarországon állomásozó szovjet csapatok parancsnoka
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:31 0:00

Békés napot kíván és hűvösebb hétvégét kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG