Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: romló járványhelyzet, politikai agitáció vagy alkotmányos kötelezettség és a Meseország legnagyobb baja


Egyre több ország szigorít a járvány miatt, a magyar külügy szerint nem politikai beavatkozás az államtitkár ukrajnai útja és megbocsátanak a korrupt kirgiz tisztségviselőknek, ha visszaadják a pénzt.

Járványhelyzet: egyre nagyobb szigor

Magyarországon is rekordokat dönt a Covid-19 járvány következtében elhunytak száma, továbbra is a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van a legtöbb fertőzött, míg Tolna megyében a legkevesebb.

Eközben Csehországban olyan rossz a helyzet, hogy a kormány döntött: bezáratnak minden nem létfontosságú üzletet. Az emberek is csak akkor kelhetnek útra, ha ez feltétlenül szükséges. Az országba az USA-ból is érkeznek orvosok, hogy segítsenek a koronavírus elleni harcban.

Politikai agitáció vagy alkotmányos kötelezettség?

Az ukrán külügyminisztérium a napokban azzal vádolta Magyarországot, hogy „politikai agitációs tevékenységet” folytatott Kárpátalján, és beavatkozott Ukrajna belügyeibe, amikor Potápi Árpád János államtitkár arra buzdította Kárpátalján a magyarokat, hogy a magyar jelöltre szavazzanak az önkormányzati választásokon. A magyar külügy minderre azt válaszolta, hogy szó sincs politikai beavatkozásról, az államtitkár alkotmányos kötelezettségének tett eleget.

Nyugaton már évtizedekkel ezelőtt megjelentek azok a mesekönyvek, melyek a különböző kisebbségek reprezentációjával foglalkoznak. A magyar társadalom lemaradását nem csak a Meseország Mindenkié című könyvre adott reakciók mutatják, de a sokat támadott könyv minősége is - mondták az általunk megkérdezett elemzők.

Népszavazási kezdeményezés, biciklis tüntetés, aláírásgyűjtés és egy sor beadvány: Biatorbágyon nem fogadják kitörő lelkesedéssel, hogy végre építeni kezdik a Budapest–Balaton kerékpárutat. A fő probléma a 24.hu cikke szerint a város főutcájára tervezett nyomvonallal van.

Pénzért amnesztiát

Kirgizisztánban nemrég buktatták meg a kormányt. Az ország megbízott elnöke „gazdasági amnesztiát” hirdetett minden olyan tisztségviselőnek, aki visszaadja korrupcióból származó vagyonát. Összeállításunkból kiderül, az is megúszhatja, aki elvileg a legnagyobb bajban van.

Végül ki gondolta volna, de 40 éves lett a celeb- és influenszerkultúra egyik megteremtője, Kim Kardashian. A Guardian cikke nem csak a híresség pályafutását és az egész világot megváltoztató hatását elemzi, de legemlékezetesebb fotói közül is felvillant párat.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG