Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „80 ezret kapok 3 gyerekkel, semmire sem elég”


Öt éve még 223 ezer közmunkás volt az országban, tavaly már 100 ezer alatt – mi lett velük? Egy dolog biztos: a megélhetési nehézségek, a nyomor maradt.

„80 ezret kapok 3 gyerekkel. Semmire sem elég. Ötünk havi bevétele 200 ezer. Nem tud haladni az ember semmire” - mondja János, a 45 éves borsodi közmunkás, egyike azoknak, akiket felkerestünk, hogy beszélgessünk vele a mindennapokról. Cikkünkben a települések névtelenek, a szereplők álnevet kaptak – mindenki fél. János pedig arra vár, hogy tavasz legyen és ő mehessen vissza a holland kertészetbe, ahol már harmadik éve dolgozik. Heti 320 eurót és szállást kap. Története nem egyedi - egyebek mellett ez is kiderül helyszíni riportunkból.

Olyan sok a visszaélés Magyarországon, hogy az Európai Bizottság felszólította a kormányt a közbeszerzési szabályok megváltoztatására, még mielőtt elutalnák a koronavírus-járvány miatti gazdasági mentőcsomagból járó összeget. Az Európai Bizottság szerint az elégtelen verseny és az azokhoz kapcsolódó rendszerszintű szabálytalanságok vezettek ahhoz, hogy 2019-ben Magyarországnak kellett az EU történetének legnagyobb anyagi korrekcióját végrehajtani.

Kedden rendezik meg a Kína–Közép-Európa csúcstalálkozót. A régióban egyre többen csalódtak Kínában, és nem az emberi jogok, hanem a beígért, de elmaradó befektetések miatt. Orbán Viktor magyar kormányfő viszont elsőként közölte, hogy részt vesz a megbeszélésen.

Alig 2000 embert oltottak be 24 óra alatt

Ismét nagyon lelassult a koronavírus elleni oltások beadása Magyarországon, alig kétezer ember kapott csak a vakcinából keddre. Az új fertőzöttek száma 1 079, miközben 94 beteg veszítette életét, míg 304-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország január végén kiadta az engedélyt a kínai Sinopharm vakcinára. Infografikánkból kiderül, mely országokban engedélyezték már eddig az oltást.

Hétfőn újra megteltek az iskolapadok Csíkszeredában, ismét megnyitottak az iskolák. Zöld, sárga és piros forgatókönyvek szerint zajlik az oktatás. A gyerekek és a pedagógusok is örömmel tértek vissza az egyik helyi iskolába. Videónkban gyerekek, szülők és tanárok is megszólalnak.

Újra megteltek az iskolapadok Csíkszeredában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:24 0:00

Nagy feladatok előtt az amerikai kongresszus

A héten Washingtonban két fontos ügy is terítékre kerül – az 1900 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomag, és a Donald Trump volt elnök ellen indított alkotmányos vádeljárás tárgyalása a szenátusban. Ha közérthető és rövid magyarázatra vágyik, ajánlom videónkat.

Ismét a Capitoliumon a világ szeme
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:38 0:00

Több tízezer ember vonult utcára Mianmar legnagyobb városában, Rangunban, tiltakozva a katonai puccs ellen. A tüntetők vezetője szerint „a katonai puccs a demokráciánk és az emberi jogok megsértését jelenti”. Az országban 2007 óta nem volt ekkora megmozdulás. A tiltakozás jele a feltartott három ujj - hogy miért éppen az, az is kiderül videónkból.

A három ujj a tiltakozás jele Mianmarban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00

Végül a BBC cikkét ajánlom figyelmükbe, melyben a brit közszolgálati médium újságírója arról írt, hogyan jelentkezett egy állásra és hogyan utasította el - egy számítógépes program. Ma már ugyanis egyre több helyen terjed az a gyakorlat, hogy a válogatás első körében nem vesznek részt emberek, csak számítógépes programok.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG