Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a parkettás is többet keres Colin Farrell operatőrénél


„A magyar bérekhez képest egyáltalán nem keresünk rosszul, de három-négy éve nem emelkedett a gázsink, miközben nagyot drágult az élet" - mondta egy operatőr a Szabad Európának. Ő és sok társa a januártól megváltozott adózási szabályok miatt érzik csapdában magukat.

Lázadoznak a magyar filmes szakemberek, miután a januártól érvényes adójogszabályok szerint katásként nem számlázhatnak egy évben hárommillió forintnál többet egy produkciónak. A két legnagyobb hazai filmgyártó ezért nem is fogad be katás számlákat. Egyre népszerűbbek a stábtagok között a számlagyárnak tűnő cégek szolgáltatásai. „Kis túlzással azt mondhatom, a parkettás is többet keres nálam, pedig én olyan A-kategóriás amerikai színészekkel dolgoztam együtt, mint Colin Farrell” – mondta a Szabad Európának egy operatőr, aki nemcsak magát, hanem a több tízmillió forintot érő eszközeit is bérbe adja a filmes produkcióknak.

Orbán Viktor szerint a vidéki magyaroknak Budapestre kellene menniük üdülni, a budapesti vendéglátósoknak pedig a „hazafias érzelemre” alapozva jobb áron kéne biztosítaniuk a szolgáltatásokat. „A magyar ember szereti a hazáját, büszke a fővárosára” - érvelt a miniszterelnök, aki szerint ebből következően, ha a vidékiek kapnak „egy jó ajánlatot”, akkor biztosan Budapesten akarnak majd kikapcsolódni.

Hat Covid-áldozata van a hosszú hétvégének

A hosszú hétvégén 340 ember fertőzödött meg a koronavírussal, hat beteg pedig elhunyt a központi állami tájékoztatás adatai szerint. A kormány szeptembertől újabb nagy oltás melletti kampányt indít. Eddig 5 millió 699 ezer embert oltottak be.

Oltással akarta elkerülni a kormány tavasszal a kórházi drámákat, végül csak eltitkolni tudta azokat - olvasható a Direkt36 oknyomozó cikkében. A Telexen megjelent írás szerint amikor tavasszal jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a fideszes politikusok közt belső vita folyt arról, hogy bemutassák-e, mi történik a kórházak falain belül.

Megosztja a magyarokat a Covid-járvány negyedik hulláma. Egy kutatás szerint a megkérdezettek közel fele nem tart tőle, míg 42 százalék elkerülhetetlennek tartja. A részletekért nézze meg infografikánkat.

„Az újságírás nem bűn” – állították az elhurcolt tüntetők

Kétszáz menekült gyűlt össze egy elnéptelenedett kis faluban a szerb-román-magyar hármas határon - innen próbálnak Nyugatra jutni. Gyakran esnek rendőri brutalitás áldozatául ezen a határszakaszon és útjuk során másutt is. Az országok között illegális kitoloncolási gyakorlat alakult ki. Történetükről nézze meg a Szabad Európa videóját!

"Van, hogy nem vernek meg - van, hogy megvernek" - menekültek a hármas határon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:28 0:00

Számos, a sajtószabadságért demonstráló tüntetőt elvittek az orosz rendőrök Moszkvában augusztus 21-én. A résztvevők a legnagyobb független tévé „külföldi ügynöknek” való nyilvánítása ellen tiltakoztak „Féltek az igazságtól” és „Az újságírás nem bűn” feliratú transzparensekkel.

Háborús fegyverként használják a nemi erőszakot az etiópiai kormányerők és az eritreai katonák az ország Tigré tartományában, derül ki az Amnesty International jelentéséből. A szervezet munkatársa szerint az sem állja útját az erőszaknak, ha az áldozat gyermeket vár.

Nők százait erőszakolták meg az etiópiai Tigré tartományban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:12 0:00

Végül egy kellemesebb téma sokunk kedvencéről, a kávéról, mégpedig Brazíliából, ahol a termelők az erősebb és keserűbb robusta kávébabokra állnak át. Miért? Mert a hőségben szívósabbak, mint az érzékeny arabica. Cikkünkből kiderül, miként befolyásolja a klímaváltozás a globális piacokat és formálja ízvilágunkat.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG