Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán és Karácsony népszavaztatásai


Karácsony Gergely 2021. június 5-én
Karácsony Gergely 2021. június 5-én

A népszavazások ősze következhet, a kormány mellett a budapesti főpolgámester (egyben reménye szerint közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt) is kérdéseket tenne fel. Ki mit kérdezne és miért?

Kissé talán váratlanul dobott be egy „gyermekvédelmi népszavazást" a kormány. Orbán Viktor szerint Nyugat-Európában az LMBTQ-aktivisták végzik a gyermekek szexuális felvilágosítását. A miniszterelnök a bejelentéskor ismét azt állította, amit korábban az Európai Bizottság cáfolt, azaz hogy Brüsszel azt akarja, engedje be a kormány az LMBTQ-aktivistákat az óvodákba és az iskolákba.

Ha már népszavazás, a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölti posztra pályázó főpolgármester is kezdeményez egyet. Karácsony Gergely azt szeretné, ha az ország szempontjából szerinte valóban fontos öt kérdése ott lenne Orbán Viktor népszavazásának szavazólapján. Mint fogalmazott, „ötigenes és ötnemes népszavazásra készülnek". A tervezett kérdéseket is elolvashatja cikkünkben.

Pegasus-botrány: a kormány hárít, de nem tagad

Népszavazási kezdeményezések ide vagy oda, a Pegasus-botrány sem csitul. Összeállításunkból kiderül, a kormány nem tagad, csak felelősséget hárít, Varga Judit igazságügyminiszter például saját munkatársaira. A legtöbbet hangoztatott érv, hogy a magyar szolgálatok törvényesen végzik a munkájukat, igaz, a magyar szabályozás a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szerint is problémás. Ha érdeklik a részletek (akár az is, hogy a kormányt támogató sajtó miként kezeli az ügyet) ne hagyja ki cikkünket!

A Népszava megkereste a Le Monde című francia napilap bécsi tudósítóját. Jean-Baptiste Chastand készítette Varga Judittal július elején azt az interjút, melyben megkérdezte: „Ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy (politikai) ellenfelet, elfogadná ezt a kérést?”, amire a válasz így hangzott: „Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!”. Az újságíró megerősítette, a magyar igazságügyi miniszter sajtósa valóban szerette volna kihúzatni a kérdést és választ a megjelenés előtt álló cikkből, ő azonban nem járult hozzá.

Nem csak Magyarországon, világszerte komoly hullámokat kelt a Pegasus-ügy, melynek célpontjai között ott volt Charles Michel, az Európai Tanács jelenlegi elnöke is. Emmanuel Macron francia államfő kormányából pedig szinte mindenkinek a telefonszáma szerepel azon kiszivárgott 50 ezres listán, amelyen a kiberfegyver célpontjai szerepeltek.

Ha csak két perce van megérteni, miről is szól az egész botrány, nézze meg videónkat, melyben öt pontban magyarázzuk el a legfontosabbakat!

Macron francia elnök is az érintettek között: 5 dolog a Pegasus-botrányról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:23 0:00

Magyar pénzosztás Ukrajnában

A nyugat-ukrajnai magyar közösségek és civil szervezetek legalább 115 millió eurót kaptak a magyar kormánytól az elmúlt tíz évben – derült ki a Szabad Európa tényfeltáró riportjából. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség 2017-ben és 2019-ben összesen több mint hárommilliárd forintot kapott magyar állami pénzből óvodák építésére és felújítására. Magyar állami pénzeső hull tehát az ukrán határon túlra.

Az EP-képviselők több mint fele a demokratikus értékek elkötelezett védelmezője a külpolitikai szavazásokon, negyedük azonban ingatag. Ez utóbbiak közé tartozik a Fidesz is. Folytatódik Kína és Oroszország érdekérvényesítése az európai uniós intézményekben, és a módszerek sem sokat változtak egy év alatt. A Political Capital közzétette idei elemzését az autoriter rendszerek térnyeréséről.

Fél órája lesz a pápának Áderre és Orbánra

Nyilvánosságra hozták Ferenc pápa szeptemberi budapesti látogatásának részletes programját. A katolikus egyházfő a tervek szerint 6 óra 45 percet tölt Budapesten, ahol a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét celebrálja a Hősök terén. A program szerint 30 perce jut Áder János államfőre és Orbán Viktor miniszterelnökre. A pápa ezt követően Pozsonyba utazik, Szlovákiában három napot tölt.

Újra nő a légiforgalom az EU-ban, azaz a járvány miatt bevezetett kényszerű korlátozások miatt nehéz helyzetbe került légiközlekedés lassan a fellendülés jeleit mutatja. Infografikánkból látványosan kiderülnek a részletek is.

Lekerült az angliai Liverpool a világörökségi helyszínek listájáról, miután az UNESCO úgy ítélte meg, több új épület, köztük egy futballstadion is jelentősen megváltoztatta a város történelmi kikötőjének arculatát. Joanne Anderson, Liverpool polgármestere érthetetlennek nevezte a döntést, és egyúttal arról számolt be, hogy fellebbezni fognak. Részletekért olvassa el cikkünket!

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG