Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: diktátorok társaságában Orbán


Orbán Viktor magyar kormányfő
Orbán Viktor magyar kormányfő

A Riporterek Határok Nélkül szerint a magyar miniszterelnök felszámolta a média sokszínűségét. Kártyáinkon azt mutatjuk meg, hol igazán probléma a sajtószabadság hiánya és miként gondolkodnak a listán szereplő politikusok.

Első uniós kormányfőként a magyar miniszterelnök is felkerült a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság ellenségeit összegyűjtő, 37 vezetőt tartalmazó listájára. A nemzetközi szervezet szerint Orbán Viktor hatékonyan számolta fel a média sokszínűségét, mára pedig megszerezte a magyarországi média nyolcvan százalékát. Látványos kártyákon mutatjuk be, mennyire hasonló a listán szereplő politikusok észjárása, a módszereik és kik a kedvenc célpontjaik.

Az állami reklámpénzeket a kormánypárti sajtó kapja, a pártmédia migránsozik és kevéssé törődik a tényekkel, a kormány még a közmédiára is rátenné a kezét. Nem Magyarországon, Szlovéniában járunk, amely július 1-jén vette át az Európai Unió soros elnökségét. Cikkünkből megtudhatja, a szlovén média egyre inkább „orbanizálódik”, a magyar miniszterelnöktől egyébként nem függetlenül.

Hogyan kombinálhatók a vakcinák a harmadik oltásnál?

Kedd óta 74 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, míg a járvánnyal összefüggésbe hozható halálesetek száma négyre emelkedett. Az országos tisztifőorvos szerint a koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, a delta veszi át a vezető szerepet Magyarországon.

Levelet küldött az országos tisztifőorvos a háziorvosoknak és a kórházaknak arról, hogy engedélyezi a vakcinák keverését a harmadik oltásnál. Ugyanakkor mindegyik vakcina esetében lehet ugyanazt kérni, amivel az első két adagot adták. A hét második felében már lehet regisztrálni a harmadik oltásra. Ennek feltétele, hogy a másodiktól számítva legalább 4-6 hónapnak kell eltelnie.

A magyarok közel fele igent mondana egy újabb dózisra, 31 százalék viszont egyáltalán nem tervezi beoltatni magát - derül ki infografikánkból, melyből a települések szerinti arányokat is megismerheti.

Az elnöki unokaöccsök önbíráskodása

Emomali Rahmon tádzsik elnök három unokaöccse súlyosan megverte a közép-ázsiai ország egészségügyi miniszterét és más tisztségviselőit, miután édesanyjuk meghalt koronavírusban – közölték kormányhoz közeli források a Szabad Európa ottani irodájával. Forrásaink szerint előzetes vizsgálat indult a támadásokkal kapcsolatban. A kormánytól, az elnöki hivataltól vagy más hatóságok részéről senki nem kommentálhatja nyilvánosan az állításokat.

Pusztító tűzvészek, árvizek és homokvihar – a világon sok helyen ítéletidő tombol. Az általunk bemutatott felvételeken láthatja a szardíniai erdőtüzet és a utahi özönvizet egyaránt. Közben a kaliforniai erdőtüzet vonatról oltják, egy kínai várost pedig óriási homokvihar sötétített el.

Pusztító tűzvészek, árvizek és homokvihar - ítéletidő világszerte
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

Olimpia: újabb aranyérem és történelmi győzelem vízilabdában

Komoly magyar sikereket hozott a tokiói olimpia szerdai napja, hiszen Milák Kristóf 200 méteres pillangúszásban olimpiai bajnok lett, a női vízilabda-válogatott pedig 10-9-re megverte az amerikaiakat. Utóbbi sikerhez csak annyit: az amerikaiak a 2008-as olimpia óta nem kaptak ki.

És ha már olimpia, négy sportág mutakozott be Tokióban, a szörf, a gördeszka, a karate és a sportmászás. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság célja egyértelmű: közelebb hozni a játékokat a fiatalokhoz. Hogy mindez sikerül-e, az kérdés, addig is képgalériánkban megnézheti mindegyik sportágat.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG