Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán: „nem estem a fejemre”


Orbán Viktor megérkezik a brüsszeli repülőtérre 2021. május 24-én
Orbán Viktor megérkezik a brüsszeli repülőtérre 2021. május 24-én

A magyar miniszterelnök szerint idővel a kínai vakcinával is lehet majd utazni Európában. Orbán Viktor (akit Sinopharmmal oltottak) az állami rádióban beszélt erről. Csütörtökön Magyarországon egyébként 28 ezer első oltást sikerült beadni, míg 28 ember veszítette életét a járvány miatt.

„Nem vagyok bolond vagy nem estem a fejemre, hogy elzárjam magam az utazás lehetőségétől” – ezt Orbán Viktor kormányfő mondta a közrádióban tartott heti tájékoztatásában arról, hogy szerinte idővel a Sinopharm termékével oltottakat is beengedik majd minden európai országba. Közben továbbra sem sikerül megközelíteni a húsvét előtti oltási ütemet, viszont kitartóan csökken a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma.

Versenyfutás az idővel

Ha nem indul meg záros határidőn belül az első jogállamisági eljárás – nagy valószínűséggel Lengyelország és/vagy Magyarország ellen –, akkor az Európai Parlament beperli az Európai Bizottság elnökét. A határidő augusztus vége, az első ügyek viszont csak ősszel indulhatnak. Miközben mindenki arról beszél, hogy milyen remek eszköz a jogállamisági mechanizmus, a gyakorlati alkalmazására még nem volt példa a hatályba lépés óta eltelt öt hónapban – jegyzi meg brüsszeli tudósítónk.

Maradva az uniós ügyeknél, a klímacélokkal kapcsolatban nem kizárt, hogy Magyarország blokkoló kisebbség létrehozásán dolgozik. Mindenesetre Orbán Viktor két éve úgy fogalmazott: „A céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk”. A magyar kormányfő a hét eleji uniós csúcson finomabban ugyan, de megismételte ugyanezt. Csakhogy a pénz már itt van: a Helyreállítási Alap felhasználásának is feltétele, hogy a tagországok annak majdnem 40 százalékát zöld fejlesztésekre költsék.

Előre a múltba

A koronavírus árnyékából előbújt a migrációs veszedelem. Öt éve eredménytelenül próbálkozik az Európai Unió azzal, hogy a menedékügyi eljárásokra egy egységes uniós szabályt alkosson. A menekültügy és a migráció témájában számos, egymást kiegészítő jogszabályt készítenek elő. Ezekben egy közös mindenképpen van: Magyarország egyiket sem támogatja. Az ügy időről-időre nagy politikai feszültséget okoz az európai tagállamok között. Most is egy ilyen időszak jön - hívja fel a figyelmet a Szabad Európa brüsszeli tudósítója.

Közben egy felmérésből kiderült, hogy a magyarok nem a bevándorlástól félnek leginkább, hanem egészen más dolgoktól. Hogy melyek ezek? Kiderül infografikánkból.

Kínától ismeretlen feltételekkel felvett hitelből, végső soron a magyarok pénzéből épülne, kínai érdekek szolgálatára – egyebek között ezzel érvelnek a kínai egyetem Budapestre telepítése ellen közös nyilatkozatukban neves magyar közgazdászok. Főbb ellenérveik között szerepel, hogy a projekt kínai hitelből valósul meg, melynek feltételei ismeretlenek, kamatlába viszont jóval magasabb az uniós hitelekénél, ráadásul költséges lesz a fenntartása. Cikkünkből az is kiderül, kik írták alá a nyilatkozatot.

Rosszkor volt rossz helyen

Ki Szofia Szapega, akit Raman Prataszeviccsel, a belarusz ellenzéki aktivistával és bloggerrel együtt vettek őrizetbe, miután leszállásra kényszerítették a gépüket Minszkben? Közös barátjuk nyilatkozott a Szabad Európának, úgy fogalmazva, hogy Szofia Szapega rosszkor volt rossz helyen.

"Rosszkor volt rossz helyen"?: a lány, akit a belarusz aktivistával vettek őrizetbe
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:55 0:00

A Nyitott Oroszország, Mihail Hodorkovszkij ellenzéki vezető brit székhelyű demokráciapárti mozgalma bejelentette: úgy döntött, befejezi tevékenységét Oroszországban. A döntést azért hozták, hogy megvédjék támogatóikat az orosz hatóságok további „zaklatásaitól” a „nemkívánatos szervezetekről” szóló törvényt szigorító tervezet miatt – közölte Andrej Pivovarov ügyvezető igazgató.

Randi applikációkkal együttműködve indítottak oltási kampányt az Egyesült Államokban. Videónkban fiatalok mondják el, nekik számít-e, hogy a párjuk be legyen oltva. Magyarországon is beszédtémává vált az oltás az ismerkedésnél.

Randi vakcinával: így buzdítják a fiatalokat az oltásra Amerikában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:24 0:00

Békés napot és hétvégét kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG