Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán Viktor és az ellenállás


Miközben nem csitul a lehallgatási botrány, állítások és tagadások sorjáznak a Pegasus-ügyben, utánajártunk, vajon milyen a szamizdat Orbán Viktor szerint és mit gondolnak erről a 80-as évek ellenzékijei?

Orbán Viktor miniszterelnök pár hónapja Szamizdat címen jelenteti meg írásait. A cikkek a közpénzből működtetett miniszterelnök.hu-n jelennek meg, és a szintén közpénzből működő állami tévé is szemlézi őket. Összeállításunkhoz megkerestünk négy, a 80-as években aktív ellenzékit, akik valóban szamizdatoztak és azt is megnéztük, hogyan viselkedett akkoriban Orbán Viktor.

Lehallgatási botrány: állítások és tagadások

Tagadja a magyar kormány, hogy bármit tudna kritikusainak és újságíróknak a lehallgatásáról - közölte Szijjártó Péter a Pegasus-botrány kapcsán. A külgazdasági és külügyminiszter felügyeli a polgári nemzetbiztonsági szolgálatot, az Információs Hivatalt. Szijjártó Péter hétfőn megkérdezte a hivatal vezetőjét, aki szerint az ő szervezetük nem használta a kiberfegyvert, ilyen ügyben izraeli és más titkosszolgálatokkal sem működtek együtt. Közben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője azt mondta Prágában az ügy állításairól, hogy „ezeket igazolni kell, de ha igazak, az teljesen elfogadhatatlan", majd hozzátette, hogy a sajtószabadság az EU egyik alapértéke.

A kémszoftvert gyártó cég a legsúlyosabb jogsértésként értékeli az újságírók, politikai ellenfelek lehallgatását. Az izraeli NSO szerint csak súlyos bűncselekmények és terrorizmus megelőzése illetve kivizsgálása céljából lehet használni a Pegasust, aki a programmal megsérti az emberi jogokat, attól megvonják a használat lehetőségét.

Lapértesülés szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lehet az augusztusi, budapesti nagyköveti értekezlet egyik díszvendége. A program még nem végleges, de pozitív válasz érkezett a magyar meghívásra, ami azért jelzésértékű, mert Oroszország kapcsolata a nyugati országokkal romlott az utóbbi időben. Hasonló rendezvény utoljára február végén volt Budapesten.

Mi legyen a harmadik oltással?

Hozzávetőleg 330 ezer beoltatlan regisztrált van még Magyarországon. A koronavírus járvány következtében hétfőn újabb két fertőzött hunyt el és nem csökkent tovább a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma.

Nem világos ugyanakkor, hogy kinek mit kellene tennie az augusztustól kérhető harmadik oltás kapcsán. Megkérdeztünk egy háziorvost, hogyan készül erre, Komáromi Zoltán a miniszterelnök pénteki bejelentésére utalva azt mondta, annak módja, ahogyan a kérdést bedobták a köztudatba, csak arra alkalmas, hogy növelje az orvos-beteg konfliktusok számát. Közben a Pfizer Hungary bejelentette, egyelőre nem támogatja a vakcinák kombinálását. Megszólalt Karikó Katalin is, a Biontech alelnöke úgy fogalmazott, az AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlenül másnak kell lennie.

Eldördült a zöld háború első lövése

Az Európai Bizottság a múlt héten leadta az első lövést egy olyan csatában, amely valószínűleg évekig leköti majd az unió forrásait, egymás ellen uszítja a tagállamokat, és felborzolja a szövetségesek és az ellenfelek kedélyeit. Az EU, a világ egyik vezető éghajlat-politikai szereplője ugyanis bemutatta a történelem egyik legátfogóbb „zöld” törvényhozási csomagját, ami meghatározza, hogyan fognák vissza 2030-ra 55 százalékkal az üvegházhatást okozó gázok emisszióját, és érné el 2050-re a „karbonsemlegességet”.

Ha már környezetvédelem, hadd ajánljam figyelmébe cikkünket, mely szerint az izraeli kormány rövid idő alatt 40 százalékkal szeretné csökkenteni a műanyag hulladékot, ezt a célt szolgálja egy mostani adóemelés is. A környezetvédelmi minisztérium szerint erre már csak azért is szükség van, mert egy átlagos izraeli állampolgár ötször annyi műanyag hulladékot termel, mint egy EU-s lakos.

Vasárnap megkezdődött a mekkai zarándoklat, a haddzs, amelyen minden muszlimnak életében legalább egyszer kötelező részt vennie – ha megteheti. A járvány előtt ilyenkor két és fél millióan is idelátogatottak, de a Covid miatt idén, ahogy tavaly is, csak 60 ezer, védettséggel rendelkező szaúdi vehet részt a több napig tartó eseményen.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG