Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Tusk Orbán-kritikája, börtönviszonyok járvány idején és magyar fiatalok a demokráciáról


Az Európai Néppárt elnöke szerint a magyar kormányfő „korcs demokráciát” épít, a magyar külügyminiszter szerint Donald Tusk „kudarcot vallott”, a magasabb életszínvonal és a jó egészségügy fontosabb a demokráciánál a magyar fiatalok egy részének.

Az Európai Néppárt elnöke azt mondta a Szabad Európának, hogy Orbán Viktor “próbálkozása egy általa illiberális demokráciának nevezett új ideológia megteremtésére voltaképpen egy korcs demokrácia”. Donald Tusk szerint a jogállamiság és szólásszabadság nélküli demokrácia egyáltalán nem demokrácia”. Válaszában Szijjártó Péter külügyminiszter úgy fogalmazott: “elfogadhatatlan korcsnak nevezni a magyar demokráciát”. Szijjártó Péter szerint az Európai Néppárt elnöke “kudarcot vallott. Pártvezetőként és sajnos emberként is”.

Akár a szabadságjogok korlátozását is elfogadják a magasabb életszínvonalért vagy az egészségügyi biztonságért a fiatalok. A tekintélyelvű irányítást minden negyedik 30 év alatti jónak tartaná. Ez talán a legmeglepőbb megállapítás a harminc év alattiak politikához való viszonyát vizsgáló legutóbbi kutatásból, melyről itt számoltunk be érdekes grafikonokkal fűszerezve.

Börtönvilág Magyarországon járvány idején

„Tudod mit csinálnak bent a nők? Gyógyszereznek, kábítószereznek nagyon. Nyugtatóznak. Volt olyan rabtársam, aki azt mondta, ő faszán végigaludta az elmúlt hat hónapot.” Bepillanthattunk, milyen a börtönélet Magyarországon járvány idején.

Maszk nélkül, 11 emberrel egy asztalnál ülve fotózták le a román Szociáldemokrata Párt elnökét, aki nemrég azért bírálta a kormányt, mert az szerinte nem elég hatékonyan lépett fel a járvány ellen. Marcel Ciolacunak a pénzbüntetésnél jobban fájhat a politikai kár.

Gergely György a kommunista rendszer miatt szökött meg 19 éves korában Magyarországról. Tanult Angliában majd az Egyesült Államokban. A pszichológus professzor 1989-ben jött vissza Magyarországra a szabad élet reményében. A CEU-n belül működő Babylab társalapítója. Most azonban újra mennie kell. Minderről Szelfi című podcastunkban mesélt.

Mauthner Ödön egykor világhírű magkereskedése, a fővárosi tejellátás központja, illetve a lóvasutat, villamosokat és trolibuszokat is látott Damjanich utcai épületek egyszerre alakulhatnak át valami olyanná, amire Budapesten korábban még nem volt példa - írta a 24.hu.

Medvék és farkasok Magyarországon

112 éves korában elhunyt Nagy-Britannia legidősebb embere. Joan Hocquard 1908. március 29-én született, és dorseti otthonában hunyt el szombaton. Unokaöccse, Paul Reynolds a BBC-nek azt mondta, nagynénje szerint a hosszú életnek nincs titka, illetve akadt valami, amit nagyon szeretett.

Végül arról, hogy míg a medvék kóborolni járnak Magyarországra, a farkasok már megtelepedtek. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológusaival kerestük nyomaikat.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG