Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: benéztünk a kulisszák mögé, így készül a Pfizer-vakcina


Sokunkat érdekel, vajon hogyan is készülnek azok a vakcinák, melyekről az elmúlt hónapokban mindenki beszél és melyektől sokan a szabadságot és a járvány előtti élethez való visszatérést remélik.

Újabb 241 ember veszítette életét a koronavírus-járvány miatt Magyarországon egy nap alatt, a fertőzöttek száma 5216. A hivatalos kormányzati adatok szerint Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma meghaladja a 3,1 milliót.

Kívülről csak egy átlagos külvárosi épület Frankfurt környékén. Odabent azonban a BioNtech gyártósorain a Pfizerrel közösen fejlesztett Covid-vakcinák készülnek. Egy adag – ami 35 liter mRNS-t tartalmaz - 5-6 nap alatt készül el. Ezután egy másik gyárban palackozzák. Kulisszatitkok arról, hogyan készülnek a vakcinák.

Kulisszatitkok: hol és hogy készül a Pfizer-vakcina?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:00 0:00

A születéskor várható élettartam a 60-as évek óta folyamatosan nőtt Európa legtöbb országában. Az Eurostat legfrissebb adataiból azonban kiderül, hogy a világjárvány kitörését követően a várható élettartam sok tagállamban csökkent. Infografikánkból kiderül, melyik országban mennyivel és Magyarország hol található a listán.

Ellenzéki összefogás és egy párt átalakulása

A határon túli magyarok parlamenti szószólóra, és ne pártlistára szavazzanak; büszke zsidó felmenőire; a Magyar Gárdában óbégatóknak nevezi pártja múltjának egy részét; és Vona Gábor szerinte már nem "szűz fiú". A Szabad Európa pártelnököket megszólító podcast-sorozatában Jakab Péter, a Jobbik elnöke beszélt pártja átalakulásáról, az ellenzéki összefogásról és a korábbi szimbolikus témáik háttérbe szorításáról.

„Ők is változtak, mi is változtunk” – Jakab Péter, a Jobbik elnöke
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:26:32 0:00
Közvetlen elérés

Eddig 370 milliót vitt el a szigetszentmiklósi olajszennyezés, felelős azonban még mindig nincs. Most már az anyatermészeten a sor – mondta az Országos Vízügyi Igazgatóságnak a szennyezés felszámolását bemutató videójában a szervezet főigazgatója. Szakemberek szerint a vegetáció egy-két éven belül helyreállhat.

Házi őrizetben egy diáklap szerkesztői

Gyakorlatilag házi őrizetbe helyezték a DOXA című diáklap négy szerkesztőjét Oroszországban, amiért „veszélynek tettek ki kiskorúakat” azzal, hogy egy videóban hatósági engedélyek nélküli tüntetésre buzdítottak Alekszej Navalnij ellenzéki politikus bebörtönzése ellen. A történetet feldolgozó cikkünket itt olvashatja el.

Az ukrán hadsereg páncélos és páncélos-elhárító egységei az Oroszország által annektált Krím félsziget közelében gyakorlatoztak. Rövid videónkban nem akármilyen képeket láthat.

Hadgyakorlat a Krím közelében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:31 0:00

Elhunyt Törőcsik Mari

Nagy az izgalom Franciaországban, mert a nemzet űrhajósa, Thomas Pesquet első európaiként utazik majd a SpaceX cég magántulajdonában lévő Crew Dragon űrhajón, amelyet április 22-én lőnek ki a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Ez lesz Thomas Pesquet második féléves küldetése az ISS-en, 2016-ban azonban az orosz Szojuzzal repült. Franciaországi tudósítónk arról írt, hogyan élik meg mindezt a franciák.

Végül egy szomorú hír: péntek hajnalban hosszú betegség után elhunyt Törőcsik Mari. Az egyik leghíresebb magyar színésznő 85 éves volt. A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja számtalan fantasztikus élménnyel ajándékozott meg minket. Nyugodjon békében!

Békés napot és hétvégét kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG