Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: sztárok az SZFE mellett, orvosok kérdései a kormányhoz és szabad az út Ausztriába


Ismert művészek tüntettek a diákokkal az SZFE mellett, korlátozás nélkül lehet Magyarországról Ausztriába utazni és divat és etnikai büszkeség kapcsolata.

Tüntető sztárok, felvilágosítást kérő orvosok

Ismert színészek, rendezők álltak ki az SZFE tiltakozó diákjai mellett. Több tucat ismert színházi és filmes szakember olvasott fel a hallgatókhoz intézett támogatói leveleket az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt hétfő délelőtt. Az eseményről szóló videónkat itt nézheti meg, a képgalériát itt találja. Mások mellett jelen volt Alföldi Róbert, Enyedi Ildikó, Mucsi Zoltán és Ónodi Eszter is.

Sok kérdés nem világos az orvosok helyzetét lényegesen átrendező új törvény kapcsán, a kamara ezért most a kormánytól vár felvilágosítást. Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét 68 kérdéssel keresték meg az új szabályozás kapcsán. Tisztázni szeretnék például, kire vonatkozik, vagy hogyan kell értelmezni a bértáblát, arra is választ várnak, hogy választaniuk kell-e az állami és a magánegészségügyi munka között.

Szabad az út Ausztriába

Megváltoztak a személyforgalmat érintő beutazási szabályok Ausztriába, a pozitív jellegű biztonsági kockázati besorolást kapó Magyarországról viszont korlátozás nélkül lehet belépni az országba. Ausztria járványügyi szempontból nem tesz különbséget az EU-s és nem EU-s állampolgárok között.

Összefogtak a decemberre kiírt parlamenti választás előtt a magyar pártok Erdélyben, ahol hosszas egyeztetések után véglegesítették a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti listáin induló jelölteinek névsorát. A politikusok abban reménykednek, hogy az összmagyar lista elnyeri az erdélyi magyar szavazók bizalmát.

Belaruszban a tizenegy hete tartó tiltakozás során most fordult elő először, hogy a hatóságok nyíltan éles fegyverek bevetésével fenyegetőztek. Az ellenzék közben egyre nagyobb nyomást gyakorol a rezsimre, országos sztrájkot ígérve, ha Aljakszandr Lukasenka vasárnapig nem mond le. „Az ultimátumot a nép kényszerítette ki, én csak bejelentettem" - mondta az ellenzéket vezető Szvjatlana Cihanouszkaja.

Szenvedő Barcelona

Huszonöt év után kedden a Ferencváros labdarúgói ismét Bajnokok Ligája mérkőzésen léphetnek pályára. A barcelonai meccset zárt kapuk mögött rendezik, az Index helyszíni tudósításából kiderül, hogy a (futball)turizmusból élő helyiek a járvány miatt bevezetett korlátozások következtében egyre nehezebb helyzetben vannak.

Végül egy érdekes történet arról, hogy Etiópiában egyre inkább a ruha teszi az oromókat. Az ország legnépesebb nemzetisége sokáig nem merte nyíltan vállalni kulturális és etnikai identitását, olyannyira, hogy a nyelvüket sem használták nyilvánosan. A BBC látványos képekkel teli cikkében annak járt utána, miként változott mindez az elmúlt évtizedben, miközben az identitás a divatban is megjelent.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG