Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: kevés sikerrel csábítja a külföldi vendégmunkásokat a kormány


A kép illusztráció
A kép illusztráció

Nagy szükség lenne a magyar gazdaságban a vendégmunkásokra, ám nem nagyon jönnek. Ennek egyik oka, hogy a régióban ugyanis lényegesen több pénzt lehet keresni a magyarországiakhoz hasonló munkákkal. Ráadásul hatalmas a fluktuáció, az ukrán és a szerb dolgozók jelentős része néhány hónap után továbbáll.

Külföldi vendégmunkások százezreit szeretné évek óta Magyarországra csábítani a kormány, eddig nem sok sikerrel. Szeptembertől újabb könnyítés jön a nem szomszédos és nem EU-s országokból érkező munkavállalóknak: munkaerő-kölcsönzőkön keresztül érkezhetnek Magyarországra – derül ki összeállításunkból.

A Magyar Nemzeti Bank három évvel ezelőtt úgy döntött, jelentősen növeli az aranytartalékot, ami idén már 94,5 tonna szemben a 2017-es 3,1 tonnával – ez harmincszoros növekedés. A nemzetközi statisztikákban Magyarország 63 tonnával a második helyen szerepel Japán (80 tonna) után a legtöbb aranyat vásárló országok listáján. A Szabad Európának nyilatkozó volt jegybankelnök nem ért egyet a nagy bevásárlással.

Közeleg a negyedik hullám

Több európai állam mellett Magyarországon is terjed a delta vírusmutáns, a negyedik hullám jelei már több országban érzékelhetőek - írja a hivatalos kormányzati járványoldal. Magyarországon egyébként az elmúlt 24 órában 134 új fertőzöttet igazoltak, egy beteg veszítette életét, 92 embert ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Jövő év végén indulhat a Szputnyik gyártása Debrecenben - erről is szó volt a magyar és az orosz külügyminiszter találkozóján. Szijjártó Péter szerint 2022 végétől lehetővé válik a Szputnyik licencalapú gyártása Magyarországon. A találkozó után Szergej Lavrov arról beszélt, Magyarország az első NATO-tagállam, amely meghívta egy nagyköveti értekezletre az orosz külügyminisztert. Az orosz diplomácia vezetője szerint nagyon sikeres találkozón vannak túl „barátjával, Szijjártó Péterrel”.

Afganisztán változásai

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az afganisztáni helyzet miatt. Az emberi jogi főbiztos a táliboknak azt üzente, vörös vonalt jelent, hogyan bánnak a nőkkel. Michelle Bachelet szerint hiteles jelentések bizonyítják, hogy a tálibok ígéretükkel ellentétben civileket végeztek ki, és korlátozzák a nők jogait.

Mennyit változott Afganisztán az ezredforduló és 2020 között? Nos, akár a nők helyzetéről, akár a várható élettartamról (vagy az ópiumtermelésről) van szó, rengeteget - derül ki infografikánkból, amit ide kattintva nézhet meg.

Nem akármilyen történet Allyson Reneau-é. Az oklahomai nő 2019-ben ismerkedett meg az afgán robotépítő csapat tagjaival egy technológiai konferencián az Egyesült Államokban. Amikor a tálibok augusztus közepén bevették Kabult, akcióba lépett, hogy segítsen a fiatal mérnököknek elmenekülni. Tíz lánynak már sikerült Katarba szöknie.

"Nem adom fel, amíg ki nem hozom mindnyájukat"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:43 0:00

A menekülő afgánok egyik útja Iránon keresztül vezet, ám azok, akik eljutottak a török határig, ott háromméteres fallal, szögesdróttal és árkokkal találják szembe magukat. A török hatóságok ugyanis meg akarják akadályozni, hogy a 4 millió szír mellé nagy számban érkezzenek újabb menekültek az országba. Képeinken megmutatjuk mindkét oldalt: a katonákat és a menekülteket is.

Gyászol a zenei világ

Hogyan fordulnak a látássérült úszók a medencében, és mi segíti a kerekesszékes kosarasokat vagy dobókat, hogy megőrizzék az egyensúlyukat? A technológia fejlődésével a paralimpikonok sporteszközei a parasportágak szerves részévé váltak. Összegyűjtöttünk néhány szemléletes példát.

Végül egy szomorú hír: meghalt Charlie Watts. A Rolling Stones dobosa 80 évesen, családja körében hunyt el egy londoni kórházban. A zenész pár hete mondta le részvételét a zenekar amerikai turnéján, azzal az indokkal, hogy egy orvosi beavatkozás után lábadozik. A brit Guardian nagyszerű képgalériát tett közzé a legendás zenész életéről, érdemes végignézni!

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG