Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hírszerzési értesülések szerint iráni támadás készülhet Szaúd-Arábia ellen


Joe Biden amerikai elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg megérkezik az Öböl Menti Együttműködési Tanács ülésére a szaúd-arábiai Dzsidda egyik szállodájában 2022. július 16-án
Joe Biden amerikai elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg megérkezik az Öböl Menti Együttműködési Tanács ülésére a szaúd-arábiai Dzsidda egyik szállodájában 2022. július 16-án

Szaúd-Arábia arról tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy bizonyos jelek szerint Irán 48 órán belül megtámadhatja az országot.

„Aggodalomra ad okot a fenyegetés képe. Katonai és titkosszolgálati csatornákon keresztül állandó kapcsolatban vagyunk a szaúdi féllel. (…) Nem fogunk habozni, hogy fellépjünk térségbeli érdekeink és partnereink védelmében” – írta közleményében az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács.

Ezt Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője is megerősítette: „Megismétlem, amit korábban is mondtunk, hogy fenntartjuk a jogot az önvédelemre, függetlenül attól, hogy hol szolgálnak az erőink, akár Irakban, akár máshol.”

Ned Price amerikai külügyi szóvivő is aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, egyéb részleteket viszont ő sem árult el.

Sem Rijád, sem Teherán nem reagált egyelőre a küszöbönálló támadásról szóló sajtóhírekre.

Ehhez kapcsolódóan: Az OPEC+ termeléscsökkentése növeli az inflációs aggodalmat a tél előtt

Névtelenséget kérő biztonsági tisztségviselők hitelesnek minősítették a figyelmeztetést, azonban eddig egyetlen amerikai diplomáciai képviselet sem adott ki emiatt riasztást a régióban.

A The Wall Street Journal című napilap arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia kedden osztotta meg azon titkosszolgálati információit az Egyesült Államokkal, amelyek szerint Irán akár 48 órán belül támadást indíthat.

A perzsa állam mindenfajta bizonyíték bemutatása nélkül azzal vádolja legnagyobb térségbeli riválisát, hogy ő áll a hónapok óta tartó tiltakozáshullám mögött. Az iszlám köztársaság vezetése egyebek mellett élesen bírálja a londoni székhelyű, korábban egy szaúdi állampolgár tulajdonában lévő Iran International televíziós hírcsatorna tudósításait a demonstrációkról.

Az Egyesült Államok szerint Irán hajtotta végre azt a 2019-es szaúd-arábiai dróntámadást, amelynek nyomán egy időre jelentősen visszaesett a sivatagi királyság kőolajtermelése. Teherán ezt tagadja.

Washington az utóbbi hetekben több alkalommal is élesen bírálta Iránt a tüntetések brutális elfojtása és amiatt, hogy öngyilkos drónok eladásával támogatja Oroszország ukrajnai háborúját. A kormányzat szankciókat is kivetett az ügyben.

Jogvédő szervezetek szerint az iráni tiltakozások már legkevesebb 288 halálos áldozatot követeltek, a hatóságok több mint 14 ezer embert őrizetbe vettek.

Macron: Irán térfelén pattog a labda

Bár hosszú hónapok óta nem történt semmilyen előrelépés, az Egyesült Államok nem zárta ki továbbra sem a Donald Trump előző elnök által egyoldalúan felmondott iráni atomalku újraélesztését.

Robert Malley amerikai különmegbízott hétfőn kijelentette, hogy a kormány jelen pillanatban nem erre a kérdésre összpontosít, azonban úgy vélekedett, hogy a jövőben lehet még esély a megállapodásra, illetve hozzátette, nem fognak bocsánatot kérni azért, mert megpróbálnak mindent megtenni, hogy Irán ne tegyen szert nukleáris fegyverre.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG