Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Macron: Irán térfelén pattog a labda


Irániak pénzt vesznek ki a Sederat Bank ATM-éből Teheránban 2022. április 26-án. Iránban abban bíznak, hogy a tárgyalások nyomán enyhülnek az Iránt megbénító gazdasági büntetőintézkedések
Irániak pénzt vesznek ki a Sederat Bank ATM-éből Teheránban 2022. április 26-án. Iránban abban bíznak, hogy a tárgyalások nyomán enyhülnek az Iránt megbénító gazdasági büntetőintézkedések

Emmanuel Macron francia elnök szerint most Iránon múlik, hogy eldöntse, fel lehet-e éleszteni a 2015-ös nukleáris egyezményt, miközben a jelek a megállapodás irányába mutatnak.

Augusztus 26-i algériai útján újságíróknak nyilatkozva Macron nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni a megállapodás esélyéről, de azt mondta, hogy az EU által ismertetett feltételeken alapuló megállapodás „jobb lenne, mint a semmi”.

„Most a labda az iráni térfélen van” – mondta Macron.

Miután az EU július végén elküldte az általa javasolt szöveget Teheránnak és Washingtonnak is, Irán múlt héten több megjegyzést fűzött hozzá.

Washington két nappal ezelőtt válaszolt hivatalosan Teherán szövegtervezettel kapcsolatos megjegyzéseire, az iráni tisztviselők pedig azt mondták, hogy most nézik át az Egyesült Államok válaszát.

Washington bátorítónak találja, hogy Irán láthatólag feladja egyes követeléseit, például azt, hogy az Iráni Forradalmi Gárdát (IRGC) ne jelöljék a továbbiakban terrorszervezetnek. Azonban hozzátette, hogy vannak még megoldandó kérdések.

Irán 2015-ben írta alá a Közös átfogó cselekvési tervet (JCPOA) az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Németországgal, Nagy-Britanniával, Oroszországgal és Kínával. A megállapodás értelmében Irán beleegyezett abba, hogy ENSZ-ellenőrök felügyelete mellett korlátozza urándúsítását, cserébe a gazdasági szankciók zömének feloldásáért.

2018-ban, Donald Trump elnöksége idején Washington egyoldalúan kihátrált a nukleáris egyezményből, és visszaállította a bénító szankciókat. Irán erre úgy reagált, hogy fokozatosan visszalépett a megállapodás szerinti kötelezettségeitől az urándúsítás terén is.

Az iráni, orosz és uniós tárgyalók – és közvetve az Egyesült Államok is – hónapokig tartó megtorpanás után augusztus 4-én Bécsben folytatták a megbeszéléseket a nukleáris megállapodásról Teheránnal.

Irán azt akarja elérni, hogy garanciák biztosítsák: egyetlen leendő amerikai elnök sem táncol vissza a JCPOA-tól, ha újjáélesztik.

Joe Biden elnök azonban nem tud ilyen szilárd biztosítékot adni, mert a megállapodás inkább politikai egyezség, mintsem jogilag kötelező érvényű szerződés.

Készült a France 24 TV és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG