Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Menjenek inkább Ázsiába vagy Afrikába érzékenyíteni”


Közlekedési lámpák Bécsben 2015. május 12-én
Közlekedési lámpák Bécsben 2015. május 12-én

„Még tart az Európa-bajnokság, és azt látjuk, hogy reggeltől estig, ha kell, ha nem, nagyon erősen és nagyon agresszívan jelen van a szivárványos kampány” – mondta a Pest megyei kormánymegbízott, amikor arról beszélt, miért kapott 250 ezer forintos pénzbírságot egy szivárványcsaládos mesekönyv forgalmazója. A Szivárványcsaládokért Alapítvány szerint a borítón, a könyv bemutatásából kiderül, hogy szivárványcsaládok szerepelnek benne – és ez belelapozva is egyértelmű.

Tarnai Richárd a Hír TV-ben jelentette be, hogy 250 ezer forintos bírságot szabtak ki a Micsoda család! című mesekönyv forgalmazójára, mert megsértette a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt.

A műsorban hangsúlyozták, hogy nem a most hatályba lépett, az LMBTQ embereket súlyosan sértő, eltérített pedofiltörvénnyel van kapcsolatban a büntetést, ebben az ügyben már hetek óta tart a vizsgálat.

Bejelentést kaptak

Azért kezdett vizsgálódni a kormányhivatal, mert egy bejelentés szerint a klasszikus mesék, valamint a Benedek Elek-könyvek között volt a Micsoda család! című kiadvány a forgalmazónál a polcokon. A kormányhivatal szerint a forgalmazó ezzel megtévesztette a vásárlókat, mert nem tüntette fel a kiadványon, hogy az a szokványostól eltérő tartalommal rendelkezik. A vevőnek pedig elsőre fel sem tűnik, hogy a könyvben – ahogy a kormánymegbízott fogalmaz – „a normálistól eltérő” családot mutatnak be.

Tarnai Richárd szerint a vásárlók így nem voltak abban a helyzetben, hogy a meglévő információk alapján valós döntést tudjanak hozni a könyv megvásárlásáról vagy annak ellenkezőjéről.

A műsorvezető kérdésére, hogy miért bírságoltak, miért nem egy korábbi gyakorlatot alkalmaztak, akikor egy hasonló kiadvány esetében egy matrica elhelyezésére kötelezték a terjesztőt, a kormánymegbízott azt felelte, hogy

„manapság, amikor nagyon erős nyomulás van abba az irányba, hogy az Alaptörvényben rögzített gyermekvédelmi jogokat támadják, és olyan alternatívákkal kínálják az embereket, amelyek jogszabályokba ütköznek, akkor nem elég pusztán a figyelmeztetés”.

„Menjenek inkább Ázsiába vagy Afrikába”

„Még tart az Európa-bajnokság, és azt látjuk, hogy reggeltől estig, ha kell, ha nem, nagyon erősen és nagyon agresszívan jelen van a szivárványos kampány – mondta, amivel szerinte nincs baj –, mert Magyarországon teljes szabadság van ebben a tekintetben. Mindenki azt csinál, amit akar”, ugyanakkor az Alaptörvényben rögzített szabályokat a családról, gyermekjogokról be kell tartani.

Tarnai Richárd példaként említett egy nagy üdítőipari céget, amely nemrég, mint fogalmaz, egy homoszexuális reklámmal próbált Magyarországon megjelenni.

Az eset kapcsán tanácsot is adott a kormánymegbízott:

„Azt ajánljuk a cégeknek, könyvkiadóknak, hogy ne Európában próbálkozzanak, ahol a szülőknek teljes szabadságuk van, hogy megválasszák gyermekük neveltetését, hanem esetleg menjenek Ázsia, Afrika bizonyos részeire, olyan helyekre, ahol az ottani vallási törvények akár börtönnel vagy halállal büntetnek akár homoszexualitással kapcsolatos tevékenységet. Ott valóban lehet érzékenyíteni, ott valóban lehet emberi jogokat védeni.

Szülők és gyermekek játszanak a szivárványcsaládok negyedik európai találkozóján Oeirasban, Lisszabon külvárosában, 2015. október 17-én
Szülők és gyermekek játszanak a szivárványcsaládok negyedik európai találkozóján Oeirasban, Lisszabon külvárosában, 2015. október 17-én

„Nagyon sok családnak jelentett nagyon sokat, hogy van egy olyan mesekönyv, amelyik róluk szól”

A Szivárványcsaládokért Alapítvány a közösségi oldalán reagált a kormánymegbízott szavaira és a büntetésre. Mint írják, a KSH legutóbbi mikrocenzusának adatai alapján közel ezer szivárványcsalád nevel gyermeket – de a számuk ennél minden bizonnyal magasabb, mert az adatok öt évvel ezelőttiek, és nem tartalmazzák az egyedülálló meleg szülőket és azokat sem, akik valamiért nem vállalhatták fel, hogy egy párt alkotnak.

„Ezeknek a családoknak eddig nem volt saját mesekönyvük. Ezért tartottuk fontosnak, hogy megjelentessünk egy mesekönyvet, amely róluk – és elsősorban nekik szól.

A mesekönyv két család mindennapjait mutatja be, a szülők szexualitása nem is téma, a benne található verseket Szabó T. Anna József Attila-díjas költő, műfordító ültette át magyarra. A borítón, a könyv bemutatásából ráadásul kiderül, hogy szivárványcsaládok szerepelnek benne – és ez belelapozva is egyértelmű.

Az alapítvány, amely a kormánymegbízottal ellentétben úgy véli, hogy az LMBTQ-közösséghez tartozó magyar gyerekek, felnőttek és szivárványcsaládok jogaiért Magyarországon is sok még a tennivaló, hangsúlyozza, hogy a kötet nem kötelező olvasmány: mindenki szabadon eldöntheti, hogy megvásárolja-e vagy sem. Ahogyan azt is, szeretne-e egy mese kapcsán gyermekével beszélgetni arról, hogy vannak kisgyerekek, akiknek két anyukájuk vagy két apukájuk van.

Az alapítvány arra is felhívja a figyelmet, hogy megjelenése óta a Micsoda család! több forgalmazónál is stabilan tartja a helyét a keresett kiadványok között. Ez visszaigazolja azt, hogy piaci rést fed le. Mint írják:

„Épp ez volt a célunk vele. Továbbra is hiszünk ugyanis abban, hogy minden család megérdemli, hogy lehessen meséje, és minden kisgyerek megérdemli, hogy egy mesében magára és a szüleire ismerhessen.”

Strasbourgban vitáznak, az Európai Bizottság elnöke szerint a magyar jogszabály szégyen

A Szabad Európa részletesen foglalkozott a törvénymódosítással, az azt megelőző tiltakozásokkal és a nemzetközi visszhangokkal is. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke július 7-én, a strasbourgi európai parlamenti vita napján ismét figyelmeztette Magyarországot, hogy hatályon kívül kell helyeznie azokat a jogszabályokat, amelyek megtiltják a homoszexualitással kapcsolatos tartalmak megjelenítését az iskolák számára, ellenkező esetben a magyar kormánynak szembe kell néznie az uniós jog teljes erejével.

A jogszabályt élesen bírálták az EU vezetői a múlt havi csúcstalálkozón, Mark Rutte holland miniszterelnök pedig felszólította a magyar kormányt, hogy tartsa tiszteletben az Európai Unió toleranciáról vallott nézeteit, értékeit, vagy hagyja el a 27 országot tömörítő közösséget.

„A homoszexualitást egyenlőnek tekintik a pornográfiával. Ez a jogszabály a gyermekek védelmét használja fel arra, hogy szexuális irányultságuk miatt különböztessen meg embereket (…) Ez szégyen” – mondta Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban az Európai Parlamentben.

XS
SM
MD
LG