Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hodorkovszkij: Putyin attól tart, hogy Navalnij temetése tömegdemonstrációkat robbanthat ki


Mihail Hodorkovszkij Londonban
Mihail Hodorkovszkij Londonban

Vlagyimir Putyin kormánya valószínűleg azért tagadja meg a gyanús körülmények között börtönében meghalt Alekszej Navalnij holttestének kiadását, mert attól tart, hogy ez tömeges megmozdulásokat válthatna ki a márciusi elnökválasztás előtt – vélekedett a régóta önkéntes száműzetésben élő Mihail Hodorkovszkij.

„Nagyléptékű összetűzések lehetnének Moszkvában” – emelte ki a korábban tíz évet rács mögött töltő egykori olajmágnás a Szabad Európa és az Amerika Hangja által működtetett orosz nyelvű csatornának, a Current Time-nak adott interjúban.

„A hatóságok nem akarják, hogy az emberek megértsék, mennyien vannak Putyin ellen. A legfontosabb feladata a putyini propagandának, hogy meggyőzze arról az embereket, hogy amennyiben Putyin ellen vannak, a peremre szorultak (…) Így ha az emberek azt látják, hogy sokan vannak, a helyzet pillanatok alatt megváltozhat” – vélekedett a Jukosz energiacég volt vezetője, aki 2003-as letartóztatásakor Oroszország leggazdagabb embere volt.

Az illetékes szervek továbbra sem hajlandók kiadni a családjának Alekszej Navalnij földi maradványait. A sokak szerint meggyilkolt ellenzéki politikus anyja, Ljudmila Navalnaja arról számolt be a héten, hogy nyomást gyakorolnak rá annak érdekében, hogy zárt körben tartsák meg a temetést, mindenféle búcsúztató ceremónia nélkül.

A különböző orosz demokráciapárti kezdeményezéseket Londonból anyagilag támogató Hodorkovszkij aláhúzta, hogy ha ezt az aktivista rokonai megtagadják, akkor nem valószínű, hogy kiadják a holttestet a március 17-i elnökválasztás előtt.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij édesanyja videóüzenetben kéri Putyintól fia holttestének kiadását

Kiemelte, hogy egy Navalnij melletti széles körű részvétnyilvánítás rendkívül súlyos jelzés lenne az elit számára.

Az üzletember szerint az aktivista özvegye, a férje munkájának folytatására felesküdő Julija Navalnaja „személye elfogadható az ellenzéki vezetők többsége számára”, és ő maga is készen áll egyeztetni vele, hogy „egyesítsék az erőiket bizonyos ügyekben”.

Ugyanakkor hozzátette, hogy az orosz demokratikus ellenzék túl sokszínű ahhoz, hogy felsorakozzon egyetlen vezető mögé, „még ha az elképzelhető legjobb, legokosabb emberről” van is szó.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij özvegye ígéretet tett a hatalom elleni küzdelem folytatására

Kijelentette, hogy a moszkvai vezetés „forradalom felé nyomja” a népet azzal, hogy „kormányzati erőszak váltotta fel a politikát”.

„Minél erőszakosabb módszerekhez nyúl, és minél keményebb az ellenzékkel, annál nagyobb az esélye az ellenzék radikalizálódásának. Ezt követően az ember arra számít, hogy Oroszország demokratikus országgá válik. Ez pusztán az objektív valóság” – közölte.

Stoltenberg: Navalnij tiszteletének legjobb módja, hogy Oroszország nem győz Ukrajnában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:46 0:00

Hodorkovszkij arra szólította fel a Nyugatot, hogy ne ismerje el a márciusi elnökválasztás legitimitását, és az erő pozíciójából kezelje az orosz államfőt. „A Nyugat gyengesége szabad kezet ad Putyinnak. Az állíthatja meg, ha erőt mutatnak” – figyelmeztetett.

Arra is kitért, hogy szerinte újabb szankciók elrendelése nem lenne komoly hatással a helyzetre, de a már meglévő büntetőintézkedések végrehajtását szigorítani kellene, mivel számos fejlett orosz fegyver nyugati alkatrészeket tartalmaz.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG