Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogy zajlik a szavazás és mikor várhatók eredmények?


Országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án
Országos pártlistás szavazólap mintája a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. március 3-án

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a korábbiakhoz hasonlóan már a választás éjszakáján közölni fogja az előzetes eredményeket, de a végső, hivatalos eredményre ezúttal is várni kell.

Az ország 3200 településének 10.285 szavazókörében 2022. április 3-án reggel 6 órától este 7 óráig lehet voksolni az országgyűlési választáson, amellyel egy törvénymódosítás nyomán együtt tartják az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazást is.

Hasonló a menetrend a külképviseleteken azokban az országokban, ahol mínusz egy vagy két óra az időeltolódás. Az amerikai kontinensen lévő külképviseleteken azonban egy nappal korábban, április 2-án, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között járulhatnák az urnákhoz a választópolgárok.

A szavazás menete

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki szerepel a kinyomtatott névjegyzékben. A választópolgár személyazonosságát ellenőrizni kell. Csak érvényes, illetve a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet 2020. március 11. kihirdetése után lejárt okmánnyal lehet szavazni, és a lakcímet és a személyi számot is ellenőrizni kell. A választópolgár semmilyen más módon, például bemondás vagy ismeretség útján nem igazolhatja magát.

Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság a szavazóköri és a nemzetiségi névjegyzék alapján átadja a választópolgárnak a megfelelő, általuk ott lepecsételt szavazólapokat és az elhelyezésükre szolgáló borítékot. Ezek átvételét a választópolgár saját kezű aláírásával igazolja.

Ha egy lista vagy egyéni jelölt 2022. március 20. után kiesett, át kell húzni a nevét a szavazólapon, továbbá erről hirdetményen és szükség szerint szóban is tájékoztatni kell az embereket.

Szavazni kizárólag a szavazóhelyiségben lehet, és a lepecsételt szavazólapot tollal kell kitölteni. Érvényesen voksolni a jelölt neve melletti, valamint a lista feletti körben elhelyezett két, egymást metsző vonallal lehet. Szavazata elrontása esetén az érintett egy alkalommal új lapot kérhet.

A szavazatszámláló bizottság elnöke határozza meg a testület tagjainak feladatait. A munkát úgy kell megszervezni, hogy az esetleges távollétek ne akadályozzák a zökkenőmentes lebonyolítást.

Mozgóurna

A mozgásukban egészségügyi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt gátolt személyeket az illetékes szavazatszámláló bizottság két tagja előzetes kérésükre felkeresi a tartózkodási helyükön egy mozgóurnával. A jogszabályok kizárólag e körülmények fennállása esetén teszik ezt lehetővé, más okból, például munkahelyi elfoglaltság miatt nem. A vonatkozó kérelmet a választást megelőző 66. naptól, azaz 2022. január 27-től lehet benyújtani.

Nem szabad, hogy a kiszállás akadályozza a szavazást, illetve hogy a testület tagjainak létszáma a határozatképességhez előírt alá csökkenjen. Mivel a szavazókör területéről nem vihető ki a mozgóurna, az azon kívüli lakcímmel rendelkező személyek csak megfelelő igazolással jogosultak voksolásra. A mozgóurnának este 7 órára mindenképpen vissza kell érnie.

Számlálás

A számlálóbizottság elnöke pontban este 7 órakor bezárja a szavazóhelyiséget. Az ott vagy az előtérben tartózkodó választópolgárok még voksolhatnak, ezt követően azonban lezárják az urnákat.

A testület a szavazatok legalább kétszeri megszámlálása után megállapítja a végeredményt. Ennek jogszerűsége megköveteli, hogy a tagok együtt vegyenek részt a folyamatban, majd mindannyian aláírják a jegyzőkönyvet. A számlálást a bizottság addig folytatja, amíg az eredménye kétszer azonos nem lesz. A bizottság elnöke végül átszállítja az iratokat a helyi választási irodába.

A beszállítást követően elvégzik a jegyzőkönyvek formai, logikai ellenőrzését, ennek befejezéséig a szavazatszámláló bizottságnak együtt kell maradnia. A szavazólapokat a helyi választási irodában július 3-ig kell megőrizni. A jegyzőkönyvek április 6-án délután 4 óráig tekinthetők meg, kilencven nappal a szavazást követően pedig bekerülnek a levéltárba.

A levélszavazók jegyzékében szereplő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a szavazatukat tartalmazó borítékot legkésőbb április 3-án este 7 óráig el kell juttatniuk az NVI-hez, valamint a megállapított idősávokban vagy a szavazás ideje leadhatják azt a külképviseleteken vagy bármely magyarországi választókerületi irodában is. Megszámlálásuk ezt követően kezdődhet meg.

A külképviseleti választási iroda az ott leadott szavazatokat tartalmazó urnát és a levélszavazatokat április 7-én éjfélig szállítja a Nemzeti Választási Irodához. A hivatal az összes szavazat beérkezését követően, de legkésőbb április 8-án bontja fel az urnákat.

Nem lesz exit poll

A Szabad Európa körkérdéséből az derült ki, hogy az idei választáson egyik vezető közvélemény-kutató cég sem fog exit pollt végezni. A szavazófülkéből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés alapvetően azért lehet hasznos, mert a hivatalos tájékoztatásnál hamarabb ad képet a helyzetről, amiből következtetni lehet a várható eredményre.

Bár az IDEA Intézet, a Medián, a Nézőpont, a Republikon és a Závecz Research sem tervez exit pollt, a várható végkimenetel prognosztizálása érdekében a választást megelőző napokban személyes és telefonos módszerrel több kutatást is végeznek.

Szakértők szerint elsősorban a választási adatok feldolgozásának gyorsabb tempójával magyarázható, hogy már hosszabb ideje nem végeznek exit poll méréseket Magyarországon. Ezekkel ugyanis mindössze másfél-két órával korábban tudnának előzetes eredményt mondani, amit a magas ár miatt a megrendelők többsége nem tart jó befektetésnek.

Mikor várhatók eredmények?

A Nemzeti Választási Iroda a korábbiakhoz hasonlóan már a választás éjszakáján, várhatóan este 11 óra és éjfél között közölni fogja az előzetes eredményeket, de a végső, hivatalos számokra ezúttal is várni kell. Az úgynevezett jogi eredményt csak a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása és a levélszavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek esetén legkésőbb április 9-én, míg a választás országos eredményét illetően legkésőbb április 22-én.

Ennek nyomán az új parlamentnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia, az Alaptörvény értelmében az ülést a köztársasági elnök hívja össze harminc napon belül a választás után. A tapasztalatok szerint maximum négy héttel az alakuló ülést követően már leteheti az esküt az új kormány.

XS
SM
MD
LG