Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Így tartja markában a kormány az egyházakat


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Legfontosabb híreink ma reggel: Az egyházi vezető alapesetben nem mérlegelhet politikai szempontokat, amikor etikai kérdésekben nyilvánul meg – mondta lapunknak Bolba Márta. Érvénytelen voksolásra buzdítanak a civil szervezetek a kormány népszavazásán. Egy éve tért vissza Oroszországba Navalnij.

Gyerekkorától kezdve lelkész akart lenni. Nyolc évvel ezelőtt költözött be a VIII. kerület egyik legszegényebb részén található Mandák-házba, és kezdte el vezetni a gyülekezetet. Az evangélikus lelkész néhány év alatt felvirágoztatott és a világra és a társadalmi problémákra nyitottá tett egy zárt közösséget.

Bolba Márta evangélikus lelkész szerint a kormány a markában tartja az egyházakat, nagyon kevés mozgásteret adva nekik. A lelkész szerint az egyházi vezető alapesetben nem mérlegelhet politikai szempontokat, amikor etikai kérdésekben nyilvánul meg, mint ahogy azt sem lenne szabad mérlegelnie, mi hány forintot ér.

A civil szervezetek szerint gyűlöletkeltő a népszavazás

Összesen tizenegy civil szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, mert úgy vélik, hogy a kormány népszavazása gyűlöletkeltő, kiközösíti a szexuális és nemi kisebbségeket. A népszavazás az országgyűlési választásokkal egy napon, április 3-án lesz.

15 ezer új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt

Kissé csökkent a kórházi ápolásra szoruló, súlyosabb állapotba került fertőzöttek száma. Viszont 24 óra alatt megint meghalt a járványban majdnem száz magyar. Emellett az előző napon csaknem 15 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Így viselkedett a feltételes szabadlábra helyezését kérő norvég tömeggyilkos

A jobboldali szélsőséges Anders Breivik, aki 2011-ben 77 embert mészárolt le Norvégiában, feltételes szabadlábra helyezését kérte. Kedden megjelent a bíróság előtt. Inkább a fehér felsőbbrendűségi propaganda terjesztésére összpontosított, mintsem valószínűtlen, idő előtti szabadulására a börtönből.

Navalnij vs. Putyin – a szavak harcának egy éve

A bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőnek, Alekszej Navalnijnak soha nem volt alkalma tévévitán részt venni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki még a nevét sem hajlandó a nyilvánosság előtt kimondani. Mégis vitáznak egymással a távolból – Putyin a Kremlből, Navalnij egy börtöncellából, ahol sokak szerint politikai okok miatt tartják fogva.

Navalnij vs. Putyin – a szavak harcának egy éve
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:13 0:00

Kideríthették, ki árulta el Anne Frankot és családját

A Vincent Pankoke egykori amerikai FBI-ügynökből és mintegy húsz történészből, kriminológusból és adatszakértőből álló csoport Arnold van den Bergh zsidó közjegyzőt azonosította a rejtekhely leleplezésének fő gyanúsítottjaként, aki állítólag a saját családját próbálta így menteni.

1944. augusztus 4-én találták meg a nácik Anne Frank és családja rejtekhelyét egy amszterdami csatornaparti raktárépület feletti titkos melléképületben. Mindannyiukat deportálták. Anne 15 évesen a bergen-belseni táborban halt meg.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG