Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Indiában megkezdődött a 15–18 évesek oltása, sok légi járatot töröltek


A járvány miatt bezáratott iskola diákjainak szabadtéren tartanak órát a kelet-indiai Dzsoba Attpara településen 2021. szeptember 13-án
A járvány miatt bezáratott iskola diákjainak szabadtéren tartanak órát a kelet-indiai Dzsoba Attpara településen 2021. szeptember 13-án

Indiában megkezdték a 15–18 éves korosztály koronavírus elleni oltását az omikron-variáns gyors terjedése miatti félelmek nyomán.

„A gyerekek az iskolában vehetik majd fel a vakcinát, de az oltóközpontokban is megtehetik” – mondta Gudzsarát állam egészségügyi hatóságának vezetője hétfőn.

Az oktatási intézményeknek országszerte kötelező lesz naponta adatokat közölniük arról, hány tanulót immunizáltak.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) becslései szerint Indiában él a világon a legtöbb kamasz, ez a korcsoport mintegy 253 millió főt tesz ki a dél-ázsiai országban.

A 15–18 éveseket kizárólag az indiai Bharat Biotech által előállított, elölt vírust alkalmazó Covaxin vakcinával oltják.

Eközben a koronavírus omikron-változatának gyors terjedése továbbra is zavarokat okozott hétvégén a légi közlekedésben.

Vasárnap több mint 4300 járatot töröltek a világon, részben a betegség miatti munkaerőhiány, részben a rossz időjárás miatt. Ennek mintegy felét az Egyesült Államokban regisztrálták a Flightaware.com adatai szerint.

Példátlan sebességgel terjed a járvány

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszternek pozitív lett a koronavírustesztje. A 68 éves tárcavezetőnek enyhe tünetei vannak a Pentagon tájékoztatása szerint.

„Ahogy az orvosom elmagyarázta, annak köszönhetően, hogy teljesen be vagyok oltva, illetve megkaptam az emlékeztető oltást is, jelentősen enyhébb a fertőzés, mint máskülönben lett volna. Hálás vagyok ezért” – közölte Austin.

A védelmi miniszter az egyik legmagasabb rangú tagja a kormányzatnak, aki eddig elkapta a vírust. Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszternek még októberben lett pozitív a tesztje, ahogy egyébként több kongresszusi képviselőnek is. Mindannyian felgyógyultak azóta.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi tanácsadója arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban példátlan sebességgel terjed a járvány, az utóbbi hét során naponta átlagosan csaknem négyszázezer új fertőzöttet azonosítottak.

Mint rámutatott, az oltottak közül sokan tünetek nélkül vagy nagyon enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen. Így szerinte most elsősorban a kórházba kerülők számának csökkentésére kell összpontosítani, hogy megelőzzék az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődését, valamint az alapvető szolgáltatások működésében bekövetkező zavarokat. Hozzátette, hogy több településen is kiesett a munkából a rendőrök, tűzoltók harmada, ami komoly problémákat jelenthet.

Negyedik oltás, tüntetés

Hasonló a helyzet Nagy-Britanniában is, ahol a kormány készültségi terveken dolgozik arra az esetre, ha a kórházak, iskolák és egyéb intézmények működése veszélybe kerülne a dolgozók tömeges lebetegedése miatt.

Stephen Barclay, a kormány szakpolitikai tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetiroda miniszteri rangú vezetője közölte, hogy máris jelentős kiesések tapasztalthatók, ezért minden lehetőségre felkészülnek.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy országában elérhetővé teszik a negyedik oltást a hatvan év felettiek és az egészségügyi dolgozók számára.

Amszterdamban ezrek tüntettek az újabb korlátozások ellen, megszegve az érvényben lévő előírásokat. A felvonulás békésen zajlott, noha a rendőrség arról számolt be, hogy érkeztek hozzájuk olyan jelzések, amelyek szerint egyes résztvevők „készen állhatnak az erőszakra”.

Járvánnyal vagy anélkül léphetünk át az új évbe?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:54 0:00
Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG