Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Indulás után egyből letiltották a németeknek szóló orosz YouTube-csatornát


Ekkor még jobb volt a viszony. Tatárföldön fog kezet az RT elnöke és Németország moszkvai nagykövete 2014. szeptember 2-án
Ekkor még jobb volt a viszony. Tatárföldön fog kezet az RT elnöke és Németország moszkvai nagykövete 2014. szeptember 2-án

Az orosz állami RT médiavállalat szerint a YouTube letiltotta újonnan indított RT DE csatornáját alig három hónappal azután, hogy az amerikai videómegosztó platform törölt két német nyelvű RT-csatornát. Azzal vádolta őket, hogy megsértették a Covid–19-et érintő tájékoztatási politikáját.

A YouTube „mindössze öt óra adás után” törölte az RT auf Sendung (RT adásban) csatornát minden előzetes értesítés vagy figyelmeztetés nélkül – közölte a cég december 16-án.

Orosz hírügynökségek a Google oroszországi sajtószolgálatát idézték, amely megerősítette a hírt, és azt mondta, hogy a csatornát azért távolították el, mert megkerülte a szeptember végén bevezetett korlátozásokat az RT németországi működésére.

„Ha egy csatornát levesznek, annak a tulajdonosa nem használhat, nem birtokolhat vagy hozhat létre más YouTube-csatornát” – áll az érvelésben a TASZSZ és az Interfax szerint.

Félretájékoztattak

Akkor a YouTube-ot birtokló amerikai technológiai óriás, a Google azt mondta, hogy az RT DE és a Der Fehlende Part (A hiányzó rész) azért került törlésre, mert a YouTube-csatornák félretájékoztattak a Covid–19-ről és az oltóanyagokról.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője cenzúrának ítélte el a lépést, míg a Roszkomnadzor orosz médiaszabályozó a YouTube oroszországi hozzáférésének korlátozásával fenyegetőzött.

Az Egyesült Államok és Európa korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy hamis információkat terjeszt a Covid–19-ről és a vakcinákról.

A 2005-ben Russia Today néven indított, állami finanszírozású RT folyamatosan bővült műsorszolgáltatókkal és webhelyekkel, a többi között angol, francia, spanyol és arab nyelven.

Máshol sem könnyű neki

A csatornát több országban betiltották, köztük az exszovjet Litvániában és Lettországban is.

Az Egyesült Államokban külföldi ügynökként kellett nyilvántartásba vetetnie magát, a brit hatóságok pedig azzal fenyegetőztek, hogy visszavonják a műsorszolgáltatási engedélyét.

Az elmúlt hónapokban az orosz bíróságok pénzbírság megfizetésére kötelezték a külföldi internetes keresőmotorokat és közösségimédia-cégeket, köztük a Google-t, a Facebookot, a Twittert, a WhatsAppot, a Telegramot és a TikTokot, mert nem törölték a tiltott tartalmakat.

Oroszország több olyan virtuális magánhálózati (VPN) szolgáltatót is blokkolt, amelyek védik az IP-címeket, és továbbra is igyekszik gátolni másokat. Arra törekszik, hogy ellenőrzése alá vonja az internetet Oroszországban és elfojtsa a különvéleményeket.

XS
SM
MD
LG