Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NATO-főtitkár: A legjobb módja a Navalnij előtti tisztelgésnek az ukrajnai orosz vereség biztosítása


Jens Stoltenberg interjút ad Brüsszelben 2024. február 20-án
Jens Stoltenberg interjút ad Brüsszelben 2024. február 20-án

Alekszej Navalnij ellenzéki politikus halálának és az utóbbi hónapok első orosz harctéri sikereinek rá kellene irányítaniuk a szövetségesek figyelmét Ukrajna támogatásának sürgős szükségességére – szögezte le Jens Stoltenberg a Szabad Európának adott interjúban.

A NATO főtitkára hangsúlyozta, hogy az orosz erők által hónapokon át ostromlott Avgyijivka elvesztése jól mutatja, hogy Ukrajnának jelentősebb katonai segítségre van szüksége annak biztosítása érdekében, hogy Oroszország ne tudjon újabb területeket az uralma alá vonni.

Emellett Navalnij gyanús körülmények közötti halála is fokozza a fellépés sürgősségét Vlagyimir Putyin orosz elnök tekintélyelvű hatalmával szemben.

„Erősen hiszem, hogy a legjobban úgy tudunk tisztelegni Alekszej Navalnij emléke előtt, ha garantáljuk, hogy Putyin elnök nem győzedelmeskedik a csatatéren, hanem Ukrajna kerekedik felül” – jelentette ki az észak-atlanti szövetség vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: NATO-főtitkár: Az amerikai segítségnyújtás akadozása máris hatással van az ukrajnai helyzetre

Rámutatott, hogy noha legtöbben az amerikai kongresszusban elakadt, 61 milliárd dolláros támogatási csomagra összpontosítanak, több más ország, köztük Kanada, Japán és Svédország is megerősítette az Ukrajnának szánt segítségnyújtást.

„Természetesen az Egyesült Államokra fókuszálunk, de azt is láthatjuk, hogy más szövetségesek tényleg előlépnek, és jelentős támogatást juttatnak Ukrajnának” – közölte.

A katonai szervezet első embere nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mikor lesznek bevethetők az F–16-os vadászrepülőgépek a megtámadott országban, miután ehhez alapos kiképzésre és felkészítésre van szükség.

„Ezért úgy gondolom, hogy hallgatnunk kell a szakértőkre (…) Minél előbb, annál jobb” – fogalmazott.

Donald Trump esetleges újraválasztásával összefüggésben leszögezte, hogy az amerikai elnökválasztás eredményétől függetlenül az Egyesült Államok elkötelezett NATO-szövetséges marad, mivel ez a saját jól felfogott érdeke is.

Ehhez kapcsolódóan: A Fehér Ház mellett Európa vezetői is elítélik Trump kijelentéseit Oroszországról és a NATO-ról.

Európában az utóbbi napokban erősödtek az aggályok Trump friss kijelentése nyomán, miszerint ismételt hivatalba lépése esetén az Egyesült Államok nem védené meg a pénzügyi kötelezettségeiket nem teljesítő NATO-tagállamokat egy esetleges orosz támadástól, sőt bátorítaná is Moszkvát, hogy tegyen velük, amit akar.

Ehhez kapcsolódóan: Mindent egy lapra, Trump győzelmére tesz fel az Orbán-kormány?

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok is nagyobb biztonságban van több mint harminc szövetségesével, ami ráadásul olyasmi, amivel sem Kína, sem Oroszország nem rendelkezik. A bírálatok szerinte leginkább a védelmi kiadások elmaradására vonatkoztak.

Utóbbi kapcsán üdvözölte, hogy egyre több tagország éri el a katonai büdzsének a bruttó hazai termék (GDP) két százalékában meghatározott minimumszintjét, ami jelzi, hogy a NATO nagy utat járt be 2014 óta. Akkoriban három tagállam tett ennek eleget, míg jelenleg tizennyolc – jegyezte meg.

XS
SM
MD
LG