Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszaengedik a nemzetközi ellenőröket az iráni nukleáris létesítményekbe


Az Irán déli részén lévő Bushehr atomerőmű 2019. november 10-én.
Az Irán déli részén lévő Bushehr atomerőmű 2019. november 10-én.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség emberei újra ellenőrizhetik az iráni atomprogramot a szervezet vezetőjének iráni látogatása után. Irán az elmúlt hónapokban a meglévő eszközeikhez sem engedte hozzáférni az ellenőröket.

Rafael Grossi a a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője szeptember 12-én Teheránban tárgyalt, majd még aznap bejelentették, hogy Irán visszaengedi a szervezet ellenőreit a az iráni létesítményekbe.

Pontosabban nem is csak a NAÜ szakembereit engedi vissza, de újra telepíthetnek megfigyelő kamerákat és hozzáférhetnek a régiekhez is. Iráni részről Mohamed Eszlámi, a helyi atomenergia hivatal vezetője volt jelen a bejelentéskor.

Rafael Grossi és Mohamed Eszlámi teheráni sajtótájékoztatójukon, 2021. szeptember 12-én.
Rafael Grossi és Mohamed Eszlámi teheráni sajtótájékoztatójukon, 2021. szeptember 12-én.

Irán az elmúlt időszakban egyre erősebben akadályozta a a NAÜ megfigyelési tevékenységét az országban. Februártól pedig nem engedték hozzáférni megfigyelőket a már meglévő megfigyelőeszközeikhez sem.

Az egyezkedés a háttérben régóta tart, a nyugati országok azt szeretnék elérni, hogy Irán ne csinálhasson magának atombombát, Irán pedig a nyugati gazdasági szankciók feloldását szeretné elérni.

Zavar volt az ellenőrzés körül

Az ügy hátteréről tudni kell, hogy a hivatalos iráni álláspont szerint az atomprogramjuk kizárólag békés célokat szolgál. Emellett a 2015-ben megkötött nemzetközi egyezményben lehetővé tették, hogy az NAÜ ellenőrizze az iráni nukleáris létesítményeket, cserébe számos korábban elrendelt gazdasági szankció felfüggesztéséért.

Donald Trump, az előző amerikai elnök 2017-es hivatalba lépése után viszont bejelentette, hogy egyoldalúan kilépteti az Egyesült Államokat az Iemlített, ránnal kötött nukleáris megállapodásból. Ezzel párhuzamosan pedig újra életbe lépteti a gazdasági szankciókat az ország ellen. Bár az NAÜ hivatalosan továbbra is monitorozta az iráni atomprogramot ahogy tudta, az iráni álláspont szerint az amerikai lépés után már nem kötik őket a korábban vállalt feltételek.

Irán ezután jelentős urándúsításba kezdett, a megengedett érték messze több mint tízszeresére növelte a készleteit. Ezzel párhuzamosan viszont tavaly év végén ismeretlen tettesek merénylettel meggyilkolták Irán vezető atomtudósát, Mohszen Fahrizadehet. Ő lehetett Irán katonai célú nukleáris fejlesztéseinek elsőszámú tervezője.

Idén tavasszal pedig komoly üzemzavar keletkezett a natanzi urándúsítóban, a meghibásodás biztosan több hónappal vetette a vissza az atomprogramot.

Készült a Reuters hírének felhasználásával.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG