Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán korlátozná atomprogramjának nemzetközi megfigyelését


Urándúsító berendezések a natanzi üzemben, 2019 november 19.
Urándúsító berendezések a natanzi üzemben, 2019 november 19.

Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság is aggodalmát fejezte ki Irán legújabb bejelentésével kapcsolatban, miszerint az ország további három fejlett centrifugát kíván telepíteni a natanzi fő nukleáris telephelyére és törvényben korlátozná a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megfigyelési hozzáférhetőségét.

„Mélyen aggasztóak" Irán azon tervei, hogy fejlett centrifugákat telepítsenek a natanzi fő atomerőműbe - jelentette ki hétfőn Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság. Az E3 néven ismert három kormány szerint a tervek ellentétesek azzal a megállapodással, amelyet 2015-ben Irán atomprogramjának visszafogása érdekében kötöttek a világhatalmak Teheránnal.

Az E3 úgy véli, hogy a hivatalosan „közös átfogó cselekvési tervnek” (JCPoA) nevezett megállapodás „a legjobb és jelenleg az egyetlen mód Irán atomprogramjának nyomon követésére és korlátozására".

Több és modernebb centrifugák

Az ENSZ nukleáris felügyelete, a NAÜ a múlt hónapban arról számolt be, hogy Irán korszerű centrifugákat telepített és Natanzban elkezdett működtetni egy földalatti üzemet. Erről mi is írtunk bővebben.

„Irán a NAÜ-nek adott legutóbbi bejelentése, miszerint további három fejlett centrifugát kíván telepíteni a natanzi üzemanyag-dúsító üzemébe, ellentétes a JCPoA-ban foglaltakkal és mélységesen aggasztó" - véli az E3. A 2015-üs egyezmény értelmében Irán az uránt csak kevésbé fejlett centrifugákkal dúsíthatná.

Miután Donald Trump 2018-ban kilépett a nukleáris egyezményből és szankciókat szabott ki Iránra, a teheráni kormány is elkezdte megszegni a megállapodás több pontját.

Törvényjavaslat a NAÜ korlátozására

A három európai hatalom „mély aggodalommal" figyelte, ahogy az iráni parlament elfogadta azt a törvényt, amely kibővíti Irán atomprogramját és korlátozza a NAÜ megfigyelési hozzáférését. Az E3 szerint mindez „összeegyeztethetetlen a JCPoA-val és Irán széleskörű nukleáris kötelezettségvállalásaival".

A „szankciók feloldásáról és az iráni nép érdekeinek védelméről" szóló törvényjavaslatot a nagy hatalommal bíró úgynevezett Őrök Tanácsa szerdán jóváhagyta, ám Hasszán Rohani elnöknek még alá kell írnia, hogy törvény legyen belőle.

Az iráni elnök nyitna a Biden-kormány felé

Rohani, akinek kormánya jelezte, hogy hajlandó lesz Joe Biden megválasztott amerikai elnökkel újraépíteni a kapcsolatot, a törvényjavaslatot „diplomáciai tevékenységek menete szempontjából hátrányosnak" találta.

A három európai kormány szerint, ha Irán komolyan vissza szeretné állítani a diplomáciai kapcsolatokat a leendő Biden-kormánnyal, akkor el kell vetnie a vitatott törvényjavaslatot, és át kell gondolnia a telepített centrifugákkal kapcsolatos terveit is.

Készült az AFP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG