Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Irán addig fog uránt dúsítani, amíg az USA nem enged a szankciókból


Légvédelmi ágyú az iráni Natanzban lévő, nagyobb részben földalatti nukleáris létesítménynél, 2007 szeptemberébén.
Légvédelmi ágyú az iráni Natanzban lévő, nagyobb részben földalatti nukleáris létesítménynél, 2007 szeptemberébén.

Az iráni ajatollah azt mondta, ragaszkodnak hozzá, hogy előbb oldják fel az amerikai szankciókat Iránnal szemben, és utána ők is leállnak az egyezmény előírásainak áthágásával. Az ország nemrég ismét tiltott típusú urán dúsításába kezdett.

Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője azt mondta, hogy nekik „nem sürgős”, hogy az Egyesült Államok visszatérjen az országgal kötött atomalkuba. Sokan arra számítanak, hogy a január 20-án hivatalba lépő Biden-kormány megpróbál egyezségre jutni Iránnal az atomalku helyreállításával kapcsolatban.

„Nekünk nem sürgős, nem ragaszkodunk a visszatérésükhöz” – mondta Hámenei egy tévébeszédben január 8-án. Az ajatollah elismételte, hogy követelik, az Egyesült Államok oldja fel a szankciókat. Ezeket Donald Trump vetette ki 2018. májusában újra, miután kiléptette Amerikát az iráni atomalkuból.

Trump azzal érvelt, hogy a 2015-ben kötött egyezség nem megy elég mélyre. Abban is bízott, hogy a gazdasági nyomás arra kényszeríti majd Teheránt, menjen bele az atom- és rakétaprogramjának, valamint a régiós politikájának az újratárgyalásába.

Az Egyesült Államok kilépésére és a szankciókra válaszul Irán fokozatosan elkezdte megszegni az alkuban foglalt urándúsítással kapcsolatos korlátozásokat. Teherán azt állítja, hogy az atomprogramja csak civil célokat szolgál.

„Előbb az USA tartsa be a saját részét”

Joe Biden megválasztott elnök utalt rá, hogy Washington kész visszalépni az egyezménybe, és feloldani a szankciókat, ha Irán újra betartja az alkuban foglaltakat.

Az alkuban résztvevő európai országok, az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország azt szeretnék, ha Irán megelőlegezné a bizalmat, és azonnal visszatérne a szabályok betartásához, hogy megmentsék az egyezményt.


Iráni tisztségviselők azt állítják, hogy gyorsan teljesíteni tudják a vállalásokat, amint az európai felek és az Egyesült Államok feloldják az Irán gazdaságát fojtogató szankciókat. Teherán azt is világossá tette, hogy a rakétaprogramjáról és a régiós geopolitikai törekvéseiről nem hajlandó tárgyalni.

„Amikor a másik fél gyakorlatilag egy vállalását sem tartja be, nem lenne logikus az iszlám köztársaságnak betartania az összes vállalását. Ha ők ismét betartják, amit vállaltak, akkor mi is betartjuk, amit mi vállaltunk – mondta az ajatollah.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.​

XS
SM
MD
LG