Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iskolát ért izraeli légicsapás a Gázai övezetben, több mint harminc halott


A Nuszejrat menekülttáborban lebombázott iskola romjai
A Nuszejrat menekülttáborban lebombázott iskola romjai

A jelenleg menekültek elszállásolására használt épületet csütörtök reggel érte támadás. A helyi hatóságok szerint több mint harminc ember vesztette életét, többségében nők és gyerekek. Az izraeli hadsereg szerint az emeleten a Hamász terrorszervezet egyik telepe működött.

A zsidó állam nemrég újabb szárazföldi és légi műveleteket jelentett be több menekülttábor ellen Gáza középső részén, ahol a tájékoztatás szerint a szélsőséges fegyveresek újrarendezték soraikat.

Ez újabb példája annak, hogy az izraeli haderő újra célba vesz olyan területeket a palesztin enklávéban, amelyekről korábban már kivonult, ami demonstrálja az övezetet uraló Hamász ellenálló képességét.

Ehhez kapcsolódóan: Gázában az épületek több mint fele megsemmisült vagy megsérült a háborúban

Szemtanúk és egészségügyi dolgozók számoltak be először az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) által működtetett al-Szardi iskola elleni hajnali légitámadásról.

Az épületben számos ember tartózkodott, akik az északi területeken zajló harcok elől menekültek oda.

A Gázavárosból érkező Ajmán Rasíd elmondta, hogy a rakéták a második és harmadik emeleten lévő osztálytermeket találták el, amelyekben családokat helyeztek el.

Legalább harminchárom halottat szállítottak a közeli Deír al-Balah központi kórházába, köztük kilenc nőt és tizennégy gyereket.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű terrorcsoport fegyveresei ezt az épületet is használták támadásaik előkészítésére, erre vonatkozóan viszont egyelőre nem mutattak be bizonyítékot. Egy fényképet tettek csupán közzé, amelyen az iskola második és harmadik emelete is meg volt jelölve a szélsőségesek tartózkodási helyeként.

Ugyanakkor arra is kitértek az izraeli fegyveres erők által kiadott közleményben, hogy lépéseket tettek az akció előtt a civileket érő kockázatok mérséklése érdekében, és alapos légi felderítést végeztek.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli hadsereg ellenőrzése alá vont egy stratégiai területet Rafahnál

Szintén a Nuszejrat menekülttáborban egy másik légicsapásban hat ember vesztette életét csütörtökre virradóra.

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy szélsőséges fegyveresek a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1200 embert megöltek és körülbelül 250 túszt ejtettek.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael négy újabb túsz halálát jelentette Gázából

A pusztító hadműveletek nyomán a 2,3 milliós helyi lakosság nyolcvan százaléka lakóhelye elhagyására kényszerült.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint a halálos áldozatok száma már átlépte a 36 ezret; nagy részük civil.

Izrael többször leszögezte, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolta a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG