Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét elkezdtek vécépapírt és fertőtlenítőt felhalmozni a németek


Andrea Schulz cukrászinas egy tálca vécépapíralakú süteménnyel a Schuerener Backparadies pékségben Dortmundban, Németország nyugati részén. 2020. március 26.
Andrea Schulz cukrászinas egy tálca vécépapíralakú süteménnyel a Schuerener Backparadies pékségben Dortmundban, Németország nyugati részén. 2020. március 26.

Hasonlóan a járvány első hullámához, megint elkezdtek tömegével vécépapírt, fertőtlenítőt és tartós élelmiszert vásárolni a németek. Bár az ország eddig jól teljesített a járvány elleni védekezésben, ott is rohamosan emelkedik a fertőzésszám.

A német statisztikai hivatal szerint ismét megugrott az országban a vécépapír és a fertőtlenítőszer eladása, miközben Európa vezető gazdaságában meredeken növekszik a koronavírus-fertőzések száma. „A hörcsögvásárlás megint beindult” – írta a Twitteren a Statistisches Bundesamt (Destatis). A németben ugyanis a hörcsöghöz hasonlítják azt, aki felhalmoz valamit, a szóból még igét is képeztek a hamstern formájában.

Viszik a lisztet, mint a cukrot

A Destatis szerint főleg a vécépapír, a fertőtlenítőszer és a szappan eladása ugrott meg ismét, de a vevők megint lecsapnak a tésztára, az élesztőre, a lisztre és hasonlókra is.

A vécépapír eladása közel 90 százalékkal ugrott meg a múlt héten a hivatal adatai szerint a válság előtti szinthez képest, de a fertőtlenítőszer (72,5 százalék) és a szappan (62,3 százalék) is jól fogy. A liszt és az élesztő is megint slágertermékké vált a német boltokban, lisztet közel negyedével, élesztőt pedig harmadával vettek többet a válság előtti átlaghoz képest.

Németországban is sok az új beteg

A németek eddig sikeresebbek voltak a járvány kordában tartásában, mint például az Egyesült Királyság vagy Franciaország, de a fertőzésszámok így is erős növekedésnek indultak az elmúlt hetekben. Németország „nagyon komoly” emelkedés elé néz a fertőzöttek számában - nyilatkozta október 22-én a Robert Kock Intézet járványügyi központjának igazgatója. Az országban 11 287 új esetet jelentettek, ez jóval több az október 16-ai 7 830-as előző rekordnál.

Áprilisban a boltok kereskedelme jóval magasabb volt az előzetes várakozásoknál, az emberek ugyanis elkezdték felhalmozni az alapvető fogyasztási cikkeket egy esetleges lezárástól tartva. Németországban a járvány kezdete óta a hivatalos adatok szerint 392 049 ember fertőződött meg koronavírussal, és 9 905 áldozata volt eddig a betegségnek.

XS
SM
MD
LG