Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izolációs komplikáció? Az Egyesült Államok nem tudja elkerülni Oroszországot


Blinken és Lavrov a székéhez indul találkozója elején Genfben 2022. január 21-én
Blinken és Lavrov a székéhez indul találkozója elején Genfben 2022. január 21-én

A Biden-kormányzat szereti azt mondani, hogy Oroszország az ukrajnai invázió miatt nemzetközileg elszigetelődött. Moszkva legfelsőbb tisztviselői azonban aligha magányosak a Kremlben, és most még az Egyesült Államok is beszélni akar velük.

Vlagyimir Putyin elnök találkozott a világ vezetőivel, köztük Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, akinek országa NATO-tag. Közben topdiplomatája, Szergej Lavrov külügyminiszter körberepüli a világot, mosolyogva pózol a fotósoknak és ráz kezet külföldi vezetőkkel – köztük az Egyesült Államok néhány barátjával.

Szerdán pedig Antony Blinken külügyminiszter mondta azt, hogy véget akar vetni a hónapok óta tartó elhidegülésnek a diplomácia legfelsőbb szintjén Lavrovval, hogy megvitassák az amerikai foglyok szabadon bocsátását, valamint az Ukrajnával kapcsolatos kérdéseket. A telefonbeszélgetést nem időzítették, de várhatóan a következő napokban sor kerül rá.

A kézfogások és telefonhívások megkérdőjelezték az ukrajnai háború befejezését célzó amerikai stratégia egyik alapvető részét: hogy a diplomáciai és gazdasági elszigeteltség, valamint a harctéri kudarcok végül arra kényszerítenék Oroszországot, hogy hazahívja csapatait.

Kapcsolatba lépne

Blinken még a telefonbeszélgetés tervének bejelentésekor is ragaszkodott ahhoz, hogy Oroszország tényleg elszigetelt. Azzal érvelt, hogy vezető tisztségviselőinek utazása pusztán kármentés és reakció az ukrajnai háború miatt Moszkvát érő nemzetközi kritikákra.

Amerikai tisztviselők szerint Oroszország megpróbálja megerősíteni azt a néhány szövetséget, amely még megmaradt neki – és amelyek közül néhány Amerika ellensége, például Irán. De azok az országok, amelyek látszólag az Egyesült Államok partnerei, mint mondjuk Egyiptom és Uganda, szintén melegen fogadják az orosz vezetőket.

Miután február óta hangoztatta, hogy nincs értelme Oroszországgal szóba állni, mert Oroszország nem veszi komolyan a diplomáciát, és nem lehet benne megbízni, az Egyesült Államok most elismerte, hogy Moszkvával is kapcsolatba kell lépnie.

A Lavrov felé tett nyilvános gesztus az Oroszországnak tett „jelentős javaslat” bejelentésével együtt a fogva tartott amerikaiak, Paul Whelan és Brittney Griner szabadon bocsátása érdekében sokakat meglepett.

A Blinken–Lavrov-megbeszélés lenne a legmagasabb szintű kapcsolatfelvétel az Egyesült Államok és Oroszország között február 15-e óta, és megalapozhatná az esetleges személyes találkozókat, bár a Biden-adminisztráció tisztviselői szerint erre nincs terv.

Előnyt kovácsolnának belőle

A Kreml feltehetően örült annak a hírnek, hogy az Egyesült Államok most lépne, és vélhetően késlelteti a telefonhívás megszervezését, hogy a legtöbbet hozza ki a helyzetből.

„El fogják húzni, megpróbálnak megalázni minket, amennyire csak tudnak – mondta Ian Kelly nyugdíjas karrierdiplomata, aki az Egyesült Államok georgiai nagyköveteként szolgált az Obama- és a Trump-kormányzatban. – Nem hiszem, hogy ez összhangban áll az adminisztráció általános politikájával.”

Kelly szerint a beszélgetés kérése „kontraproduktív az Oroszország elszigetelésére irányuló szélesebb erőfeszítéseinkkel szemben”.

„Más országok látják ezt, és azt mondják: Miért ne foglalkozzunk Lavrovval vagy az oroszokkal tágabban?” – mondta.

Miről szól Lavrov világjárása?

A jelek szerint az ázsiai, afrikai és közel-keleti országok már most is figyelmen kívül hagyták a nyugati felhívásokat arra, hogy kerüljék el Oroszországot, miközben Lavrov körbeutazza a világot.

Blinken mégis lekicsinyelte Lavrov világjárásának fontosságát. Azt mondta, hogy ez válasz arra a hideg fogadtatásra, amelyet Oroszország kapott az Ukrajnával összefüggő búza- és gabonahiányra, ami jelenleg a fejlődő világ nagy részét sújtja – különösen azért, mert az ENSZ által támogatott megállapodást a készletek felszabadítására még nem hajtották végre.

„Amit látok, az egy kétségbeesett védelmi játék, amely megpróbálja valahogy igazolni a világ előtt Oroszország tetteit – mondta Blinken. – Megpróbálja igazolni azt, ami nem igazolható.”

Amerikai és európai tisztviselők rámutatnak, hogy Oroszországot heves bírálatok érték az ukrajnai invázió, valamint az ebből eredő élelmiszer- és energiabiztonsági hiány miatt.

A Biden-adminisztráció tisztviselői, köztük Blinken elégedetten vették tudomásul, hogy Lavrov úgy döntött, otthagyja a G20-ak külügyminisztereinek minapi indonéziai találkozóját, miután meghallgatta a háború globális hatásaival kapcsolatos panaszok sorát.

Amerika ázsiai és afrikai szövetségesei is örülnek

Ennek ellenére semmi jele annak, hogy Oroszországot kizárnák az olyan jelentős nemzetközi eseményekről, mint a jövő heti ASEAN Regionális Fórum, az ENSZ szeptemberi közgyűlése vagy az ázsiai országok novemberben sorra kerülő hármas csúcstalálkozója.

Oroszország továbbra is szoros kapcsolatot tart fenn Kínával, Indiával és számos fejlődő országgal Ázsia- és Afrika-szerte. Sokan közülük Oroszországtól függenek az energia- és egyéb export tekintetében, bár a gabonát illetően Ukrajnától is.

India nem kerülte el Oroszországot, annak ellenére hogy az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és Japánnal együtt az úgynevezett Quad tagja. Oroszországgal régóta fennálló szoros kapcsolatával növelte az orosz energia importját az orosz gáztól és olajtól távolodó Egyesült Államok és Európa nyomásának dacára.

India 2022-ben eddig közel hatvanmillió hordó orosz olajat használt fel, szemben a 2021-es 12 millió hordóval – közölte a nyersanyag-adatbázissal foglalkozó Kpler.

Az érem másik oldalán az Egyesült Államok szerződéses szövetségese, a Fülöp-szigetek a héten felmondott egy megállapodást 16 orosz katonai szállítóhelikopter vásárlásáról, esetleges amerikai szankcióktól tartva.

Az orosz külügy vidáman posztol

Az orosz külügyminisztérium vidáman cáfolja az Oroszország elszigeteltségéről szóló állításokat azzal, hogy Twitteren fotókat tesz közzé Lavrovról a világ különböző fővárosaiban.

A fotókon ott van Lavrov a G20 bali találkozóján a kínai, indiai és indonéz külügyminiszterrel; Ugandában Yoweri Museveni elnökkel, az Egyesült Államok régi partnerével; Egyiptomban pedig Abdel-Fattah el-Sisi elnökkel, aki szintén Amerika partnere, és országa évente dollármilliárdokat kap amerikai segélyként.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG