Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael: A légicsapások megsemmisítették a gázai Hamász-alagutakat


Az izraeli hadsereg azt jelentette, hogy harci gépei légicsapásokat hajtottak végre a Gázai övezetben május 17-én hajnalban, és megsemmisítettek 15 kilométernyi alagutat, valamint lerombolták kilenc állítólagos Hamász-parancsnok otthonát.

Gáza városában egy háromemeletes épület komoly károkat szenvedett, de a lakók azt mondják, az izraeli hadsereg a légicsapás előtt 10 perccel figyelmeztette őket, és mindenki el tudott menekülni.

A veszteségekről közvetlenül a támadás után nem érkezett hír, de a legutóbbi légicsapások széles körű áramhiányhoz vezettek és épületek százait rongálták meg.

Gázából most kevesebb rakéta jött

A hadsereg szerint 35 „terrorista célpontot” ért találat a legújabb akcióban, akárcsak az alagutak metrónak nevezett, kiépített rendszerét, amelyet a harcosok repülőgépek elrejtésére használnak. Azt is közölték, hogy a fegyveresek az éjjel körülbelül 60 rakétát lőttek ki izraeli városokra, vagyis kevesebbet, mint az előző két éjszakán, amikor is ez a szám 120, illetve 200 volt.

A május 16-i légitámadás-hullám több mint 90 célpontot talált el a tengerparthoz beékelt Gázai övezetben, miközben megkezdődött a harcok második hete.

Az egyik ilyen légicsapás 42 palesztint ölt meg Gázában, köztük legkevesebb nyolc gyereket és két orvost az egészségügyi minisztérium szerint. Ez a legnagyobb veszteség emberéletben a Gázai övezetben a bombázások kezdete óta.

Még kutatnak túlélők után

A halálos áldozatok együttes száma a palesztinok körében 197-re nőtt Gázában, a mentők még mindig kutatnak túlélők után a romok alatt.

Benjámin Netanjáhu izraeli kormányfő azt mondta, hogy a támadások „teljes erővel” folytatódhatnak és „időbe telnek”. Izrael „súlyos árat akar fizettetni” a Hamász fegyveres csoportjával – mondta Netanjáhu televíziós beszédében.

Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy kormánya együttműködik a palesztinokkal és az izraeliekkel a tartós nyugalom érdekében, és Antony Blinken külügyminiszter május 16-án telefonon tárgyalt az erőszakos eseményekről Katar, Egyiptom és Szaúd-Arábia külügyminiszterével – közölte az amerikai külügy.

Washington aktívan keresi a megoldást

„A kormányom ezentúl is bevonja a palesztinokat, izraelieket és más, térségbeli partnereket a tartós nyugalom érdekében végzett munkába” – mondta Biden egy előre rögzített videóban, amelyet május 16-án, a muszlim eid ünnephez időzítve adtak le.

Blinken és Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani katari sejk megtárgyalták „​a nyugalom helyreállítására tett erőfeszítéseket Izraelben, Ciszjordániában és Gázában a tragikus civil veszteségek fényében” – közölte a külügyminisztérium.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében Blinken megismételte, hogy valamennyi felet a feszültség csökkentésére szólítja fel, Feiszal bin Farhán Ál Szaúd herceg szaúdi külügyminiszterrel pedig telefonon megvitatta a feszültség megszüntetésének módjait – közölte a külügyminisztérium.

Szergej Versinin, az orosz külügyminiszter helyettese május 16-án az erőszak azonnali beszüntetésére és a palesztin–izraeli béketárgyalások újraindítására szólított fel.

A palesztin áldozatok között 55 a gyerek

Palesztin egészségügyi munkások május 16-án azt állították, hogy a meggyilkolt 197 palesztinból 55 gyerek volt, 33 pedig nő. Arról is beszámoltak, hogy több mint 1230 palesztin sérült meg.

Izraeli tisztségviselők szerint Izraelben 10 embert öltek meg, köztük egy ötéves kisfiút és egy izraeli katonát.

A május 16-i légicsapások lerombolták a Hamász vezetőjének otthonát a Gázai övezetben két másik épülettel együtt, és megöltek legkevesebb 42 embert.

Nem tudni, mi lett a célkeresztbe vett Hamász-vezetőkkel

Az izraeli hadsereg szerint Jahja Szinvar, a Hamász gázai övezeti politikai szárnyának vezetője volt a célpont, illetve fivére, a Hamász logisztikai főnöke, Muhammad Szinvar. Arról nem esett szó, hogy bármelyik Hamász-vezető meghalt-e.

A diplomáciai kísérletek az erőszak leállítására ez ideig kudarcot vallottak. Az Egyesült Államok követe, Hady Amr május 16-án megbeszéléseket folytatott izraeli vezetőkkel, mielőtt palesztin tisztségviselőkkel találkozott a „​tartós nyugalom” megteremtése érdekében – közölte a washingtoni külügyminisztérium.

Készült a Reuters, az AFP, az AP, a dpa és a BBC tudósításainak felhasználásával
XS
SM
MD
LG