Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael Gáza déli részét bombázza, a túszok családtagjai megállapodást sürgetnek


Izraeli katonák a Gázai övezetben 2024. január 21-én
Izraeli katonák a Gázai övezetben 2024. január 21-én

Az izraeli hadsereg hétfőn Hán Júniszt, a gázai háború új epicentrumát bombázta, miközben a Hamász által fogva tartott túszok családtagjai arra szólították fel Benjámin Netanjáhú miniszterelnököt, hogy kössön megegyezést a szabadulásuk érdekében.

Szemtanúk gyilkos csapásokról számoltak be Hán Júniszból, Gáza déli részének legnagyobb városából, ahol elmondásuk szerint heves harcok folynak az izraeli katonák és a Hamász fegyveresei között.

Netanjáhú „teljes győzelmet” ígért a Hamász felett, miután az iszlamista mozgalom fegyveresei október 7-én 1140 ember, többségében civilek halálát okozták az AFP hivatalos izraeli adatokon alapuló összesítése szerint.

A Hamász fegyveresei mintegy 250 túszt is ejtettek, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en vannak még az ostromlott Gázában.

A háború szélesebb körű eszkalációval fenyeget. Éjszaka ismét megszólaltak a szirénák Izrael északi részén, a libanoni határ közelében – közölte az izraeli hadsereg.

Szinte naponta lövik egymást az izraeli erők és az Irán által támogatott libanoni Hezbollah mozgalom fegyveresei. Az éjszaka folyamán Dél-Libanon több területét is találat érte.

Az egyik ilyen izraeli csapás megölte a Hezbollah egyik libanoni harcosát – közölte a Hamászhoz szorosan kötődő csoport.

Az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániában is fellángolt az erőszak.

Ehhez kapcsolódóan: Kormányzási reformokat vár a Palesztin Hatóságtól az amerikai külügyminiszter

A jemeni húti lázadók a Vörös-tenger létfontosságú hajózási útvonalain támadják a szerintük Izraelhez köthető hajókat, ami az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság megtorló csapásait váltotta ki, míg a szíriai és iraki támadásokat többnyire Iránhoz köthető fegyveresek vállalták magukra, akik ellenzik Izrael amerikai támogatását.

„Szükséges lépés”

A Hamász a háborút kirobbantó eseményekről szóló első nyilvános jelentésében elismerte, hogy követett el néhány hibát, de egyben az „izraeli agresszió” leállítására szólított fel Gázában.

Az október 7-i támadás „szükséges lépés” volt a palesztin területek izraeli megszállása ellen, és eszköz a palesztin foglyok szabadon bocsátásának biztosítására – áll a 16 oldalas jelentésben.

Izrael a támadások után megfogadta, hogy megsemmisíti a Hamászt, és könyörtelen offenzívát indított, amelynek során legalább 25.105 embert ölt meg Gázában, főként nőket és gyerekeket a Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium összesítése szerint.

Az izraeli hadjárat a Hamász harcosainak „körülbelül húsz-harminc százalékával” végzett. Még mindig messze van a céljától, az iszlamista mozgalom megsemmisítésétől az amerikai titkosszolgálatok becslései szerint – írta vasárnap a The Wall Street Journal.

A cikk szerint az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom, vagyis azok az országok, amelyek közvetítésével novemberben fegyverszünet jött létre, megpróbálják meggyőzni Izraelt és a Hamászt, hogy hagyjanak jóvá egy tervet, amely az összes túszt kiszabadítja, cserében Izrael kivonulásáért Gázából.

Ehhez kapcsolódóan: Davos: Blinken szerint Izrael biztonságához a palesztin államon keresztül vezet az út

Netanjáhú kitart amellett, hogy Izraelnek meg kell őriznie a biztonsági ellenőrzést a terület felett a háború után; elutasította a „palesztin szuverenitás” lehetőségét.

Fő szövetségese, az Egyesült Államok és mások szerint az úgynevezett kétállami megoldás az egyetlen garanciája Izrael hosszú távú biztonságának.

„Hozzák haza a túszokat!”

Netanjáhún nagy a nyomás, hogy biztosítsa a túszok hazatérését, és számot adjon az október 7-i támadásokat övező biztonsági hiányosságokról.

A túszok hozzátartozói és támogatói vasárnap este ismét összegyűltek Netanjáhú jeruzsálemi rezidenciája közelében, hogy a foglyok hazahozatalát követeljék.

„Arra kérjük a kormányunkat, hogy hallgasson meg minket, üljön le a tárgyalóasztalhoz, és döntse el, hogy elfogadja-e ezt a megállapodást vagy bármilyen más egyezséget, amely megfelelhet Izraelnek” – mondta Gilad Korenblum, akinek a fiát túszként tartják fogva Gázában.

John Polin, aki szintén egy túsz édesapja, azt mondta, hogy az izraeliek a hazájukat szolgálják, cserébe „elvárjuk a kormánytól, hogy gondoskodjon a biztonságunkról”.

„Arra kérjük a kormányt, hogy teljesítse a feladatát, tegyen javaslatot egy megállapodásra, amely sikeresen zárhatja le az ügyet, és hozza vissza élve a megmaradt túszokat” – mondta Polin.

Netanjáhú a Hamász-jelentés után közzétett videónyilatkozatában azt mondta, hogy az izraeli túszok szabadon bocsátásáért cserébe a Hamász a háború befejezését követeli, valamint az izraeli csapatok kivonását Gázából, a palesztin foglyok szabadon bocsátását, és garanciát a Hamász hatalmon maradására.

„Ha ezt elfogadjuk, akkor a semmiért estek el katonáink”, és semmi nem garantálná a biztonságot – mondta.

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter hétfőn találkozik a Hamász túszainak családtagjaival, mielőtt megbeszélést folytatna Netanjáhúval és izraeli kollégájával, Joáv Galanttal.

A kétállami megoldást támogató EU 27 külügyminisztere hétfőn Brüsszelben különtárgyalásokat folytat izraeli és palesztin kollégájával, de arra nem számítanak, hogy Izrael vezető diplomatája, Izrael Kac, valamint a Palesztin Hatóságot képviselő Rijád al-Maliki egy asztalhoz ül.

Humanitárius válság

Az ENSZ ügynökségei éhínségre és betegségekre figyelmeztetnek, a gázaiak ugyanis, akik közül 1,7 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat, a napi bombázások során hiányt szenvednek vízből, orvosi ellátásból és egyéb nélkülözhetetlen eszközökből.

Ehhez kapcsolódóan: Dél-Afrika népirtással vádolta meg Izraelt a Nemzetközi Bíróságon

A COGAT, az izraeli védelmi minisztérium palesztin polgári ügyekért felelős testülete szerint vasárnap 260 humanitáriussegély-szállító teherautó érkezett Gázába – ez a szám jóval a háború előtti szint alatt van.

A Hamász Katarban székelő vezetője, Iszmáíl Hanije Törökország külügyminiszterével találkozott, hogy megvitassák a konfliktust és a humanitárius segélyek ügyét – közölték vasárnap diplomáciai források.

A Gázában megsebesült Abdelrahmane Ijad, akit jelenleg az Egyiptomban kikötő Dixmude francia helikopterhordozó fedélzetén kezelnek, azt mondta, hogy nem volt ideje elhagyni az otthonát, mielőtt találat érte a házat.

„A szüleimmel, a bátyámmal, a húgaimmal, az egyikük férjével és a lányukkal voltam együtt. Mindannyian meghaltak. Én vagyok az egyetlen túlélő” – mondta.

Kik a húti lázadók, és milyen kapcsolatuk van Iránnal?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00
Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG