Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogi csatározás kezdődik a Nemzetközi Bíróságon a gázai népirtási vádak ügyében


A hágai Nemzetközi Bíróság ülése 2014. március 3-án
A hágai Nemzetközi Bíróság ülése 2014. március 3-án

Megkezdődött a tárgyalás Hágában azon dél-afrikai beadvány ügyében, amely szerint Izrael Hamász elleni háborúja népirtással ér fel a Gázai övezetben.

Csütörtökön kezdődik az első előzetes meghallgatás a Nemzetközi Bíróságon a szóban forgó eljárásban, amellyel Dél-Afrika először is azt próbálja elérni, hogy az ENSZ égisze alatt működő törvényszék szólítsa fel Izraelt katonai műveletei azonnali beszüntetésére.

Egy esetleges ideiglenes végzés elbírálása minden bizonnyal hetekig el fog tartani, a végső ítéletig pedig feltehetőleg éveket kell majd várni.

Izrael általában tisztességtelennek, elfogultnak tartja az ENSZ-t, illetve különböző ügynökségeit és szakosított szerveit, ennek ellenére ütőképes jogi csapatot küldött Hágába az állam érdekeinek képviselete érdekében.

„Azt gondolom, azért jöttek el, mert szeretnének felmentést, és úgy vélik, hogy sikeresen tudják felvenni a küzdelmet a népirtási vádakkal szemben” – mondta Juliette McIntyre nemzetközi jogi szakértő.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael célzottabb támadásokat jelentett be a Hamász vezetői és fegyveresei ellen

A Nemzetközi Bíróság még soha nem ítélt el egyetlen államot sem népirtásért. Ehhez legközelebb 2007-ben jutott, amikor megállapította, hogy az 1995-ös srebrenicai mészárlás során Szerbia „megsértette a népirtás megelőzésére vonatkozó kötelezettségét”.

McIntyre szerint Dél-Afrikának nehéz dolga lesz a népirtás bizonyításával, ami nem pusztán sok ember meggyilkolásának kérdése. Ehhez bizonyítani kell valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport teljes vagy részleges megsemmisítésének szándékát is.

A 84 oldalas keresetben azt állítják, hogy Izrael részéről megvolt ez a szándék. A zsidó állam ugyanakkor aláhúzta, hogy katonai művelete során a nemzetközi jog előírásait betartva a Hamász terrorszervezetet támadja, a gázai lakosságot nem tekinti ellenségnek, sőt mindent elkövet a civilek megóvásáért és a humanitárius segélyek célba juttatásáért.

Ehhez kapcsolódóan: Az ICC kivizsgálja a palesztin területeken a feltételezett atrocitásokat

Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetője érdemtelennek minősítette a dél-afrikai beadványt. „Ez különösen sértő, ugyanis azok, akik Izraelt támadják – a Hamász, a Hezbollah, a húszik, valamint támogatójuk, Irán – továbbra is Izrael megsemmisítését és a zsidók tömeges lemészárlását sürgetik” – hangsúlyozta.

Benjámin Netanjáhú izraeli kormányfő határozottan visszautasította a népirtással kapcsolatos vádakat. „Nem mi követtünk el népirtást, hanem a Hamász, amely mindannyiunkat megölne, ha tehetné. Ezzel szemben az izraeli hadsereg a lehető legerkölcsösebben cselekszik, és mindent megtesz azért, hogy ne ártson a civileknek, miközben a Hamász mindent elkövet, hogy kárt okozzon nekik, és emberi pajzsként használja őket” – fogalmazott.

„Hol volt akkor Dél-Afrika és a többiek, akik most prédikálnak nekünk, amikor milliókat gyilkoltak meg és űztek el az otthonukból Szíriában, Jemenben és máshol?” – tette fel a kérdést.

Izrael szerint a Hamász pajzsként használja a gázai kórházakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

Előző nap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elítélte az Izrael elleni „jogi támadást”.

„Egy terrortámadást elszenvedő országot vádolni népirtással nyilvánvalóan nonszensz. Magyarország álláspontja változatlan, kiállunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett” – szögezte le.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai hírszerzés: Palesztin terroristák Izrael elleni támadásokra használták fel a legnagyobb gázai kórházat

Dél-Afrika novemberben bejelentette diplomatái visszahívását Izraelből a Hamásszal vívott háború civil áldozatainak növekvő száma miatt.

Öt éve, 2018-ban az afrikai állam már hazarendelte nagykövetét Izraelből, válaszul a ciszjordániai zsidó telepek bővítéséről szóló döntésre. A külképviseletet lefokozták összekötő irodává, amelyet azóta kis létszámú, alacsonyabb szintű diplomáciai személyzet működtet.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG