Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Van már bőven vakcina, mégis nagyon lassan megy nálunk az oltás


Zalaegerszegen oltanak egy idős férfit, 2021. február 19-én.
Zalaegerszegen oltanak egy idős férfit, 2021. február 19-én.

A kormány adatai szerint nagy vakcinakészletek vannak már Magyarországon, mégis alacsony maradt az oltási sebesség. Ez azért sem mindegy, mert újra felerősödött a járvány, ismét csaknem háromezer új fertőzést regisztráltak, és az elhunytak száma is száz felett volt.

Szerdára 2 855 új koronavírusos fertőzést regisztrált az állam, ezzel 82 127 aktív fertőzöttet tartanak épp nyilván. 102 újabb áldozatot is feljegyeztek, amivel a járvány közvetlen áldozatainak száma 14 552 emberre emelkedett.

4 353 koronavírusos beteget kell kórházban ápolni, közülük 407-en vannak annyira súlyos állapotban, hogy lélegeztetőgépre tették őket.

Ezzel a tempóval jövőre se leszünk beoltva

Az oltási sebesség viszont nehezen akar felgyorsulni. Kevesebb mint 14 ezer új ember kapott oltást szerdára. Összesen eddig 471 004 fő kapott oltást.

Orbán Viktor nemrég azt mondta, hogy ő 2,5 millió beoltottal számol húsvétig, május végére pedig 6,8 millió beoltottat tervez. Ha az idei húsvétra gondolt, akkor sürgősen nagyjából az ötszörösére kellene gyorsítani az oltási ütemet.

A kormány céljaihoz muszáj lenne nagyságrendekkel felgyorsulnia az oltások beadásának, mert mostani tempóval talán jövő év végére lehetne beoltani a felnőtt magyar lakosságot.

A tervezett 2,5 millió beoltott sem húsvétra, hanem inkább idén őszre lenne meg.

Egy lengyel startup készített egyébként kalkulátort arra, hogy a magyar tájékoztatásból megismerhető részinformációk és az oltási sebesség alapján ki mikorra várhatja az állami oltását.

Megkérdeztük a kormányt is, hogy az állam nálunk is kiad-e majd hasonló kalkulátort. Ha válaszolnak nekünk, akkor megírjuk.

Eddig csaknem 1,7 millió adag vakcina érkezett meg az országba a kormány keddi tájékoztatása szerint, beadni tehát biztosan bőven lenne mint. Múlt péntekhez képest ez nagyjából kétszázezer adagos bővülés, Pfizer és orosz termék érkezett azóta.

Mit tudunk a Szputnyik V vakcináról?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:06 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG