Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jemeni célpontokat támadtak amerikai és brit egységek, hogy megfékezzék a húszi lázadók tengeri akcióit


Az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásokat hajt végre katonai célpontok ellen Jemenben 2024. január 12-én
Az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásokat hajt végre katonai célpontok ellen Jemenben 2024. január 12-én

Az amerikai és brit haditengerészet csapásokat mért az Irán által támogatott húszi lázadók katonai célpontjaira Jemenben, válaszul az amerikai és nemzetközi hajók ellen a Vörös-tengeren elkövetett támadásokra. Teherán elítélte a válaszcsapásokat.

Joe Biden amerikai elnök úgy fogalmazott: a lépés célja annak megmutatása, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei „nem tűrik el”, hogy az Irán által támogatott lázadó csoport egyre több támadást hajtson végre a Vörös-tengeren, amelyek veszélyeztetik a hajózás szabadságát, a civil és katonai érdekeltségeket.

„Ma az én irányításomra az amerikai katonai erők – az Egyesült Királysággal együtt, Ausztrália, Bahrein, Kanada és Hollandia támogatásával – sikeresen hajtottak végre csapásokat számos jemeni célpont ellen, amelyeket a húszi lázadók használtak a hajózás szabadságának veszélyeztetésére a világ egyik legfontosabb vízi útvonalán” – mondta Biden.

„Ezek a csapások közvetlen válaszok a Vörös-tengeren a nemzetközi tengeri hajók elleni példátlan húszi támadásokra, amelyekben most először ballisztikus rakétákat is bevetettek a lázadók hajók ellen” – tette hozzá.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, aki műtéti komplikációk miatt még mindig kórházban van, úgy nyilatkozott, hogy a csapásokkal húszi drónokat, ballisztikus és cirkálórakéták semlegesítettek, valamint a part menti radar- és légtérellenőrző képességeiket támadták.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a csapások „szükségesek és arányosak” voltak.

„A nemzetközi közösség ismételt figyelmeztetései ellenére a húszik folytatták támadásaikat a Vörös-tengeren” – közölte Sunak.

„Önvédelemből korlátozott, szükséges és arányos lépéseket tettünk az Egyesült Államokkal közösen (…) a húszik katonai képességeinek csökkentése és a világ hajózásának védelme érdekében” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Irán ügynökei és partnerei csúcsra járatják a fegyvergyártást a Közel-Keleten

A Fehér Ház közölte, hogy több mint kétezer hajó kényszerült több ezer kilométeres kerülőútra a húszi kalóztámadások miatt, hogy elkerüljék a Vörös-tengert. Több mint húsz ország legénységét ejtették túszul vagy fenyegették meg a húszi kalózok.

A húszik azt állítják, hogy a vörös-tengeri hajózás elleni támadásokkal a palesztinok és a Hamász támogatását akarják kifejezni.

Oroszország és Irán, a húszik fő támogatói azonnal elítélték a támadásokat, mondván, hogy további zavarokat okoznak a Közel-Keleten.

„Határozottan elítéljük az amerikai és brit katonai támadásokat, amelyeket ma reggel Jemen több városa ellen is végrehajtottak” – közölte Nasszer Kanani, az iráni külügyminisztérium szóvivője.

„Ezek az önkényes akciók egyértelműen megsértik Jemen szuverenitását és területi integritását, valamint a nemzetközi jogot. A támadások csak a térség bizonytalanságához és instabilitásához járulnak hozzá” – tette hozzá.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte a katonai csapások miatt. A húszik szóvivője azt mondta, hogy a támadások indokolatlanok, és hogy a lázadók továbbra is támadni fogják az Izrael felé tartó hajókat.

A húszi lázadók szerint összesen 73 légicsapás érte a jemeni területeket, legalább öt ember meghalt.

Készült a Reuters, az AP, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG